Kroatië in het najaar? Doen!

Redactie - 17 september 2018

Kroatië in het najaar? Doen!

Redactie - 17 september 2018

Na de zomervakantie draait het in Kroatië om lokale ervaringen. Tradities worden op festivals gevierd en de culturele scene komt weer tot leven. De gouden landschappen van Istrië en Noord-Kroatië maken wandelen en fietsen onvergetelijk. Kroatië in het najaar? Doen! En zet deze tips op je lijstje.

Truffelfestivals in Istrië

Istrië is beroemd om de truffels en dat wordt in september en oktober uitgebreid gevierd. Op het plein in Buzet maken ze een enorme truffelomelet met evenveel eieren als dagen in het jaar. In Livade, waar ’s werelds grootste witte truffel werd gevonden, zijn de weekenden tussen half september en half november omgedoopt tot Zigante Truffle Days, naar de man die het ontdekte. In het nabijgelegen Motovun draait het niet alleen om truffel tijdens het Teran & Truffle Festival, maar ook om de geliefde rode wijn van Istrië. Proost!

Sint-Maarten in Kroatië

‘Martinje’ is niet alleen een heilige dag op 11 november. In de aanloop ernaartoe smikkel je bij restaurants van speciale seizoensmenu’s waarbij gans in de spotlight staat. Martinje is ook de tijd van nieuwe wijn, dus in gebieden als Istrië zijn elk weekend wel traditionele feesten aan de gang met kelderproeverijen en rituele ceremonies. Op de dag zelf worden er veel concerten en dansvoorstellingen gegeven.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/eten-drinken/5-culinaire-hoogstandjes-uit-kroatie/”]

Zagreb Film Festival

Zet ‘m in je agenda: 10 tot en met 18 november. De films van het festival worden getoond in bioscopen zoals Europa en Tuškanac en al met al worden er meer dan honderd films vertoond, met lezingen en speciale evenementen. Voor de filmjunkies: wist je dat de meesterwerken van Steve McQueen en Jeff Nichols hier voor het eerst op het witte doek getoond werden?

Wandelen op de Medvednica

Op een kort ritje ten noorden van Zagreb is de beboste helling van de berg Medvednica het groene toevluchtsoord van de hoofdstad. Echt dé plek om een rustgevende wandeling tijdens je citytrip in de herfst te maken. De berg is bezaaid met picknickbankjes, maar je kunt ook in een chalet aanschuiven voor mlinci, een pastasoort die meestal wordt geserveerd met kalkoen en bonensoep.

Dubrovnik Good Food Festival

Een prachtige stad én het lekkerste eten uit de buurt. Beter kan het niet, dus zorg dat je van 18 tot 21 oktober in Dubrovnik bent. Boek nu alvast je verblijf bij Hotel Valamar Dubrovnik President of Hotel Valamar Argosy bijvoorbeeld. Er worden tal van culinaire workshops georganiseerd, ook voor liefhebbers van gezond lekkers. Naast traditionele gerechten worden er namelijk ook nieuwe gezonde, culinaire trends gepresenteerd.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/algemeen/dit-zijn-de-5-leukste-steden-kroatie/”]

Er is daarbij een markt waar je als foodie helemaal kunt losgaan. Je kunt ook op culinaire ontdekkingstocht door de stad met een ‘Sights & Bites’ tour. Op de laatste dag is het tijd voor de Dubrovačka trpeza (de Dubrovnik-tafel), met een lange tafel door de hele hoofdstraat van Stradun, waar veel hotels, restaurants, banketbakkers en cateraars van Dubrovnik hun kunsten tonen.

Kopački Rit

De herfst is de perfecte tijd om Kopački Rit te bezoeken. Dit is een natuurpark waar de Drava en de Donau samenkomen. Het zit er propvol met vogels zit die hier langskomen op hun trekroute. Net buiten de stad Osijek kun je het waterrijke gebied verkennen met een (roei)boot. Als je ook een gids meeneemt, kan hij de lepelaars, paarse reigers, wilde ganzen en meer exotische vogels aanwijzen die hier hun kamp opslaan voor hun lange reis naar het zuiden.

Heb jij nog tips voor Kroatië in het najaar? Deel ze in een reactie of schrijf een review.