Italiaanse romantiek op z’n best: Polignano a Mare

Redactie - 8 mei 2018

Italiaanse romantiek op z’n best: Polignano a Mare

Redactie - 8 mei 2018

Ok, toegegeven: wij houden van kneuterige bestemmingen. Zeker als het aankomt op een plek om te overnachten. Dorpjes waar helemaal niks gebeurt? Super! Een kleine stad waar je de tweede dag al blind je weg naar het bakkertje vindt? Waar kunnen we boeken! 

Als zo’n plek daarnaast ook zo mooi is dat je alwéér naar je net opgeborgen telefoon grijpt voor een foto, dan… bingo! In het Zuid-Italiaanse Puglia (Apulië in het Nederlands) vinden we Polignano a Mare dat de volle tien punten scoort op bovenstaande.

Wij zijn Paul, Katja en Lou. Het reizende gezin dat Europa ontdekt in een camper. Op Zoover schrijven wij over onze avonturen en op Instagram zie je hoe het is om met een dreumes zo’n lange reis te maken. Volg Zoover op Instagram en bekijk onze stories om te zien waar we nu zijn.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/algemeen/is-zuid-italie-het-nieuwe-ibiza/”]

Volare komt uit Polignano a Mare

‘Volare, oh, oh… Cantare, ohohoho.’ Het is bijna niet te missen dat veel van ons een link naar Polignano a Mare al eens (onbewust) voorbij hebben zien of horen komen.

Niet alleen omdat Domenico Modugno, zanger van de wereldhit Volare, is geboren in het charmante stadje in Zuid-Italië. Er is namelijk ook een ander fenomeen dat ver over de grens van Polignano wordt gedeeld. Want ken je het exclusieve restaurant Grotta Palazzese? Waarschijnlijk niet van naam, maar het zou goed kunnen dat je de imposante foto’s van het in een rots uitgehouden restaurant al eens op Facebook of Instagram hebt gezien.

Grotta Palazzese

Bron: grottapalazzese.it

Op de kliffen langs de turquoise zee

Polignano is het eerste stadje dat we aandoen in Puglia. De auto parkeren we (gratis) ten zuiden van de stad en we lopen zo via een nieuw uitziend wandelpad langs de zee richting het centrum. Je ziet al van ver dat het is gebouwd op kliffen en de balkonnetjes steken fier uit boven het water. Na even te hebben gelopen kijk je al snel neer op het kleine stadsstrand waar het zeewater prachtig turquoise kleurt. Dit baaitje is meteen ook het meest gefotografeerde plaatje van Polignano.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/kamperen/top-5-beste-campings-italie/”]

Het centro storico zelf is niet groot – in een klein uur ben je er wel doorheen. Vrijwel de gehele stad ziet er verzorgd uit en hangt er een hele fijne, gemoedelijke sfeer. We horen de bewoners onderling op amicale wijze de ‘ciao’s bella’ en  de ‘buongiorno’s’ uitwisselen en op het Piazza Vittorio Emanuele lijkt iedereen elkaar te kennen.

Strand bij Polignano a Mare

Bezienswaardigheden om de hoek

Nog iets goeds! Het ontbreken van een echt grote toeristische bezienswaardigheid zorgt ervoor dat het hier niet onder de voet wordt gelopen. Andersom sta jij vanuit Polignano wel snel bij de populaire attracties op de stoep. Zo liggen trullihoofdstad Alberobello of Grotte di Castellana bijvoorbeeld op (nog geen) drie kwartier rijden.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/ontdek-een-andere-kant-van-italie/”]

De lokale horeca: alles uit de kast

We hebben het al even gehad over het sfeervolle grotrestaurant en dit is precies een van de redenen waarom we zo weglopen met Polignano a Mare. Het is opvallend dat er hier door de horecaondernemers geen halve maatregelen worden getroffen om hun restaurantjes leuk aan te kleden. Gesponsord plastic terrasmeubilair van de bierbrouwer? Komt er niet in! Wel zien we veel gekleurd hout, omgekeerde kratjes met kussentjes en felroze bloemen op tafeltjes. 

Horeca in Polignano a Mare

Knusse boutique hotels

Daarnaast is het een van de eerste plekken waarvan we het jammer vinden dat we er met de camper zijn. Want wanneer we door de witte steegjes lopen en om ons heen kijken, realiseren we dat de stijlvolle balkonnetjes met terracotta bloempotten toebehoren aan vast even mooie accomodaties. Nu we er op letten vinden we het echt opmerkelijk hoeveel kleinschalige boutique hotelletjes we zien. Hoteltips van Zoover: Hotel Borgobianco & Spa of Hotel Covo Dei Saraceni.

Romantische balkonnetjes

De witte steegjes, de kleine pleinen en sfeervolle accomodaties: het ziet er allemaal heel romantisch uit en is de perfecte bestemming voor jou en je lief. Ook Duc geeft Polignano op Zoover een 10 en zegt dat het ‘zeer de moeite waard is. Zeker ’s avonds’. Nu willen we helemaal een keer terug en dan met name om de avond te zien vallen. Maar dan zonder camper en zonder Lou!

Ken jij een romantische vakantiebestemming die je met ons zou willen delen? Inspireer niet alleen ons, maar ook andere bezoekers van Zoover.