Het Portugese Ferragudo: een kleintje met een fijn karakter

Redactie - 5 april 2018

Het Portugese Ferragudo: een kleintje met een fijn karakter

Redactie - 5 april 2018

Misschien ken je het wel. Zo’n dorpje waarvan je bij de eerste aanblik denkt: leuk, ik heb zin om dit plekje te ontdekken! Dat gevoel hadden wij toen we per toeval voor het traditionele vissersplaatsje Ferragudo stonden.

Wij zijn Paul, Katja en Lou. Het reizende gezin dat Europa ontdekt in een camper. Op Zoover schrijven wij over onze avonturen en op Instagram zie je hoe het is om met een dreumes zo’n lange reis te maken. Volg Zoover op Instagram en bekijk onze stories om te zien waar we nu zijn.
Uitzicht op Ferragudo

Simpelweg genieten

Ferragudo is een pareltje in de Algarve waar we onderweg naar Lagos bijna aan voorbij waren gereden! Het sociale leven in het dorp speelt zich voornamelijk af rondom het centraal gelegen plein. Hier drink je je galão met een pastéis de nata ernaast. Of gewoon met een croissantje. Of allebei als je niet kunt kiezen. Ferragudo is zo’n typisch plekje waar je naar terugverlangt als je er niet meer bent. Omdat het leven er zo heerlijk simpel is.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/populaire-stranden-algarve-tien-parels-aan-zee/”]

Ansichtkaartwaardig dorpje

Gelegen aan de kust en door rivier de Arade gescheiden van de meer working city Portimão vind je het bescheiden Ferragudo. De lage witte huisjes staan dicht op elkaar tegen de heuvel en met de daarvoor gekleurde houten vissersbootjes aan de kade is het plaatje ansichtkaartwaardig.

De beste manier om het dorp te verkennen is te voet omdat er een labyrint van geplaveide straatjes rond het centrale plein loopt, van de waterkant tot het schattige kerkje hogerop. Heerlijk overzichtelijk!

Op het dorpsplein zelf struikel je over de terrassen van de cafe’s en restaurantjes waar je vanaf de eerste zonnestraal al terecht kunt.

Straatjes Ferragudo

Speciale tip van ons

Als je op het plein een van de zijstraatjes induikt, vind je waarschijnlijk al snel het restaurant ‘O Barril’. Bestel hier tijdens de lunch voor €11,50 het driegangen keuzemenu inclusief een halve liter wijn, koffie en een toetje. Normaal denk je bij zo’n formule waarschijnlijk al snel wegwezen, maar blijf! Je eet simpel maar heerlijk vers en het avondeten kun je vervolgens overslaan.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/algemeen/wat-te-doen-algarve-portugal/”]

Vlooienmarkt

Een andere tip is gericht aan liefhebbers van vlooienmarkten: iedere tweede zondag van de maand zetten lokale bewoners hun oude auto’s langs de kade op de handrem en laden hun nog oudere spulletjes uit de achterbak zó hun kleedje op. Voor jou de mogelijkheid om langs de kraampjes te schooieren en te kijken of je een origineel souvenirtje op de kop kunt tikken.

Genieten van ooievaars

Een prachtige bezienswaardigheid die je in Ferragudo in ieder geval tijdens de vroege lente kunt gadeslaan, zit vaak hoog, op lantaarnpalen, schoorstenen… you name it. Vanaf Tavira in het oosten van de Algarve zagen we ze al, maar nergens zien we zoveel nestelende ooievaars als in Ferragudo. Als we aan het begin van het dorp even om ons heen kijken, tellen we al snel zo’n vijftien ooievaarsnesten met paren, waarvan sommige met kleintjes. Een bijzonder gezicht, zeker omdat wij ze in Nederland niet zoveel meer zien.

Ooievaars in de Algarve

Ook tijdens het laagseizoen een aanrader

Hoewel Ferragudo helemaal niet onder de voet wordt gelopen door toeristen, hangt er wél een levendig sfeertje door de mix van locals en vakantiegangers. Daarom wat ons betreft echt een aanrader, ook tijdens het laagseizoen.

Ook op Zoover zijn bezoekers van Ferragudo enthousiast. Vooral de gezelligheid en de hoeveelheid terrasjes wordt veel genoemd. Familie Piso geeft Ferragudo een 10 en schrijft hierover: ‘Gezellig marktpleintje met regelmatig entertainment. Een aantal restaurantjes en een 10-tal winkeltjes. Het loopje naar het kerkje (steil en met trappen) is voor mooie foto’s de moeite waard.’

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/eten-drinken/lekkerste-culinaire-routes-portugal/”]

Hidden gem?

Wil je het gevoel van Ferragudo wat langer vasthouden? Je kunt blijven slapen in Vitor’s Village. Op basis van bijna 300 reviews wordt dit ‘schitterende complex waar veel aandacht is voor onderhoud en schoonmaak’ door jullie met een 8,7 beoordeeld (is Ferragudo voor jullie toch niet zo’n hidden gem?)! Een extra voordeeltje als je tijdens het laagseizoen gaat, je huurt een tweepersoons appartement voor nog geen €45,- per nacht. Niet alleen een aanrader, maar ook echt een bargain!

Perfecte uitvalsbasis

Door de centrale ligging in de Algarve is Ferragudo een gemoedelijke en perfecte uitvalsbasis om de rest van zuidkust van Portugal te verkennen. Bovendien zijn de afstanden relatief klein: zo ben je met de auto in nog geen drie kwartier al in het levendige Albufeira of het gezellige Lagos. En met een half uur kun je al op een van de prachtige stranden zoals Praia do Marinha en Praia de Benagil liggen.

Praia do Marinha bij Ferragudo

Wat is jouw favoriete verrassende vakantiebestemming? Deel ze met ons in de comments en inspireer andere bezoekers van Zoover!