5 Engelse plaatsjes voor een knus weekendje weg

Redactie - 27 september 2018

5 Engelse plaatsjes voor een knus weekendje weg

Redactie - 27 september 2018

Het najaar leent zich perfect voor een knusse, romantische getaway. En welke vakantiebestemming past er nou beter bij een kneuterig weekendje weg dan Engeland? Dit zijn een aantal van onze favoriete kleine(re) stadjes en plaatsjes voor een rustige herfstbreak.

Bakewell

De oude puddingwinkel van Bakewell, de liefdesslotjes op de Wye-brug, het pronkstuk Chatsworth House; Bakewell is een plaatje! Wandel over de Wye Bridge – stop onderweg even om de grote regenboogforellen in het heldere water te bewonderen – richting Market Street om smakelijke souvenirs voor het thuisfront in te slaan bij Bakewell Cheese Shop en Smylies Fruit and Veg. Of zet koers richting het industrieterrein aan de rand van de stad om lokale biertjes in te slaan bij de Thornbridge-brouwerij. Ale zoals het bedoeld is!

De herfst is echt een gouden tijd om te wandelen. De vallei wordt regelmatig bedekt door prachtige mistdekens. Tussen de glooiende heuvels van de White Peak en de heidevelden van Dark Peak kun je heerlijk (en romantisch) wandelen. In welke richting dan ook. Een mooie route is het cirkeltje dat de Wye-rivier volgt naar Haddon en Over Haddon. Inclusief een spectaculair uitzicht over Lathkill Dale!

Tip: als je er voor het einde van september bent, stop dan onderweg even bij Haddon Hall, een mooi middeleeuws herenhuis.

Salisbury

Van het Zuid-Engelse Salisbury heb je vast weleens gehoord, want: Stonehenge. Maar wist je ook dat het een fantastisch mooie kathedraal heeft met een immense torenspits? Hallo daar! Vooral ’s nachts, verlicht tegen de donkere hemel is het een beauty! Salisbury barst van de sfeervolle, oude pubs, waarvan het 14e-eeuwse Haunch of Venison echt een aanrader is. Hoewel het natuurlijk heel verleidelijk is om veel te lang te blijven hangen in die gezellige kroegjes en samen tipsy te worden, heeft Salisbury ook een indrukwekkende verzameling prehistorische voorwerpen uit de heuvelforten in de omgeving.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/5x-verrassend-weekendje-weg-engeland/”]

Op dinsdag en zaterdag vult het plein zich met stalletjes vol verse vis, stoffen, kazen, ijzerwaren, goedkope schoenen, grote olijven en lokale broden. Perfect om in te slaan voor een herfstpicknick. En heb je nog brood over? Niet ver van het grootste ‘laatste-oordeel-schilderij’ van Engeland, bij de bibliotheek, is er een voetgangersbrug over de Avon. Hier kun je de hongerige zwanen trakteren op jouw lekkernij.

Knaresborough

Nog zo’n topper voor een heerlijk rustig maar prachtig weekendje weg: Knaresborough. Verwonder je arm in arm met je lief over de ruïnes van het kasteel en plan een koffiestop (met taart!) net onder het kasteel bij een café aan het water. Voor afternoon tea ga je naar de Lavender Rooms op het marktplein. Het uitzicht vanaf het kasteel belooft trouwens nog meer mooie bezienswaardigheden in de omgeving. Als je geluk hebt, kun je de bijzondere Brimham Rocks en Fountains Abbey zien. Beide zijn maar een kort busritje van Knaresborough vandaan.

Hexham

Tijdens een roadtrip onderweg naar Schotland ben je misschien weleens door Northumberland gereden, maar bijzonder weinig vakantiegangers stoppen in deze mooie provincie. Zonde, want je mist een heleboel adembenemende landschappen, bizarre donkere luchten en de warme gastvrijheid van de locals.

De marktstad Hexham is een van de juweeltjes van Northumberland. De abdij heeft trouwens een leuk en kindvriendelijk interactief display over de geschiedenis en een Angelsaksische crypte. Spannend!

De tweemaandelijkse boerenmarkt is de droom van iedere foodie, met alleen producten die in een straal van 80 kilometer zijn geproduceerd.

Vanaf Hexham is het maar een kort ritje naar Hadrian’s Wall. Ideaal om een deel te lopen.

Richmond

Even ontsnappen uit het drukke Londen? Pak dan de trein – in 15 minuutjes – naar Richmond, vanuit Waterloo station. Wandel naar de Pen Pods in Richmond Park om reeën te spotten en bestel onderweg op het parkeerterreintje zeker een van de beste bacon sandwiches van Richmond. Chill op de omgevallen bomen, verzamel kastanjes en voer de eendjes.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/rondreis-engeland/”]

Tip van een local: wandel naar de Roebuck-pub op Richmond Hill en bewonder het mooie uitzicht op de Thames. Het komt je misschien bekend voor. Hint: het beroemde schilderij van Turner. Wist je trouwens dat dit uitzicht door de wet beschermd is?

Wat zijn jouw favorieten? Deel je favoriete kleine Engelse plaatsen en steden in een reactie of review.