Ter land, langs zee: de mooiste fietsroutes in Zeeland

Redactie - 10 april 2020

Ter land, langs zee: de mooiste fietsroutes in Zeeland

Redactie - 10 april 2020

Gek op fietsen én op Zeeland? Dan heb je geluk: de provincie heeft een groot fietsknooppuntennetwerk langs de leukste plekken. Wij tippen de vijf mooiste fietsroutes in Zeeland.

Mooiste fietsroutes in Zeeland

Zeeland is benoemd tot 5-sterren fietsprovincie door het Landelijk Fietsplatform: het hoogst haalbare niveau. De kwaliteit van het fietsknooppuntensysteem, het onderhoud van het netwerk en de vele fietscafés langs de routes zorgen voor deze goede score.

Mooiste fietsroutes in Zeeland - Yerseke

Vissersboten in Yerseke

1. Zilte route langs mosselen en oesters

De Zilte route voert over Zuid-Beveland. De route van ruim vijftig kilometer loopt langs het zilte water van de Ooster- en Westerschelde. In deze wateren leven twee Zeeuwse zilte zaligheden: mosselen en oesters. Tijdens de fietstocht kom je alles over deze schelpdieren te weten. Neem een kijkje bij de oesterputten in Yerseke en pauzeer met een bord verse mosselen onderweg.

Slapen doe je bijvoorbeeld op Camping Zon en Zee in Yerseke, waar reviewer Janine over zegt: ‘Goed verzorgde camping met gezellige eigenaren en een goede keuken. We hebben er een lang weekend doorgebracht tijdens het mosselweekend en komen volgend jaar zeker terug!’

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/wandelen-zeeland-drie-bijzondere-routes/”]

Mooiste fietsroutes in Zeeland - Zierikzee

Zierikzee

2. Monumentale fietsroute

De monumentale fietsroute in Zeeland loopt zo’n zestig kilometer langs historische monumenten op Schouwen-Duiveland en toont het rijke verleden van het eiland. Je fietst langs pretty Zierikzee, dat maar liefst 500 rijksmonumenten telt. Neem de Dikke Toren, waarvan de bouw ooit op 62 meter bleef steken wegens geldgebrek. De fietsroute brengt je ook naar Brouwershaven, het dorp waar dichter Jacobs Cats vandaan komt.

Wil je overnachten na een dag op de fiets dan is Bed & Breakfast De Zevende Hemel een aanrader. Rob op Zoover: ‘Je kunt er naast heerlijk slapen ook lekker eten in de romantische tuin. Chef Lieven en zijn vrouw zijn supervriendelijk. Lieven werkt veel met kruiden uit eigen tuin en tovert met groenten en vlees en vis!

Mooiste fietsroutes in Zeeland - Veere

Veere

3. Rond het Veerse Meer

Rond het Veerse Meer loopt de fietsroute van bijna zestig kilometer bijna geheel parallel langs het water. Zeilboten, kano’s en motorboten varen aan je voorbij. Stap af in het historische stadje Veere voor een welverdiende borrel op het terras. In de zomer kun je met een van de twee toeristische veerpontjes een oversteek maken naar Kamperland en Kortgene.

Wil je in de watten gelegd worden na een dagje touren? Boek een overnachting bij Bed & Breakfast Bed en Brood in Veere. Volgens Wilma is er geen mooiere plaats is in Veere te vinden: ‘De vriendelijke eigenaren zorgen goed voor hun gasten. De luxe kamer en de badkamer voldoen aan al onze wensen.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/de-mooiste-fietsroutes-in-limburg/”]

fietsroutes in Zeeland

4. Watersnoodroute

Als je de 61-kilometerslange Watersnoodsroute fietst, kom je langs verschillende dorpen op Schouwen-Duiveland. De fietsroute herinnert aan de watersnoodramp van 1953, waarbij de dijken het tijdens een extreme storm begaven. Stap af bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk waar foto’s, video’s en ooggetuigenverslagen van de ramp te bezichtigen zijn.

Langs de route ligt Camping De Vierbannen. ‘De omgeving van de camping is prachtig en leent zich perfect voor een heerlijke wandeling of fietstocht! Het Watersnoodmuseum is op loopafstand en echt de moeite waard om eens te bezichtigen.’ (Reviewer Gerdien)

Mooiste fietsroutes in Zeeland - West Kapelle

Vuurtoren in West Kapelle

5. Bunkerroute

De Bunkerroute is ruim 66 kilometer en voert je langs een linie van bunkers, tankgrachten en versperringen uit de Tweede Wereldoorlog. In totaal kun je nog zo’n tachtig bunkers zien op Walcheren. Bij het Bunkermuseum in Zoutelande leer je meer over de bunkers van Walcheren. Het Dijk- en Oorlogsmuseum Het Polderhuis in Westkapelle vertelt het verhaal van de bombardementen van de plaats.

Houd je naast fietsen ook van mooie strandwandelingen, verblijf dan in Zoutelande, geroemd om de mooiste stranden van Zeeland. Bijvoorbeeld op Camping Janse, pal aan zee.

Ter land, langs zee: de mooiste fietsroutes in Zeeland

Bron: VVV Zeeland. Alle routes zijn verkrijgbaar bij de VVV-Inspiratiepunten en in de VVV-webshop.

Liever fietsen in andere provincie? Van Drenthe tot Limburg: op het Zoover blog vind je in alle Nederlandse provincies de mooiste fietsroutes en fietsvakanties.

Wat is jouw favoriete fietsroute in Zeeland? Plaats een reactie of laat je tip achter in een review!