Zo weet vliegtuigpersoneel dat je telefoon niet in vliegmodus is

Redactie - 11 maart 2020

Zo weet vliegtuigpersoneel dat je telefoon niet in vliegmodus is

Redactie - 11 maart 2020

Sta je op het punt om op vliegvakantie te gaan? Dan is een van de eerste handelingen in het vliegtuig natuurlijk: je telefoon op vliegmodus zetten. Maar wist je dat het vliegtuigpersoneel in sommige gevallen kan zien wanneer je dit niet hebt gedaan? Zoover praat je bij.

vliegmodus

Het verzoek je telefoon op vliegmodus te zetten

Iedereen kent het verzoek wel om je telefoon in vliegmodus te zetten of uit te doen als je in het vliegtuig zit. Soms komt de bemanning met een tweede verzoek en schuwt daarbij niet om het aantal telefoons, laptops en tablets te noemen dat zich niet aan de regels houdt. Wij vroegen ons af: kan de cabin crew ook daadwerkelijk zien wie zijn telefoon niet in vliegmodus heeft staan? Is dat een van de vele goedbewaarde vliegtuiggeheimen? Luchtvaartjournalist John Walton zocht het uit en kwam er achter dat de bemanning niet precies kan zien wie nog aan het internetten is, maar wel ongeveer.

vliegmodus

Waarom vliegmodus belangrijk is

Als mensen hun telefoon aan houden kan dat effect hebben op de systemen aan boord. Dat merkt het cockpit-personeel en die kan dan alsnog een verzoek doen om echt alle telefoons uit te doen of in vliegmodus te zetten. Hoeveel er dan nog aanstaan, is dan niet duidelijk. Vergeet dit dus niet te doen tijdens je volgende vliegvakantie, bijvoorbeeld naar het paradijselijke Aruba. Op het strandbedje van Hotel Tamarijn Aruba All Inclusive kun je daarna natuurlijk wél weer lekker scrollen. Hoewel snorkelen natuurlijk een nog beter plan is!

Mobiel netwerk

Ook kan de bemanning de mobiele verbindingen aan boord aan zetten, om op grote hoogte te kunnen internetten, en dan wordt duidelijk hoeveel apparaten automatisch verbinding maken met dat mobiele netwerk. Maar volgens Walton kan dat alleen bij lange vluchten en zal de bemanning daar niet zo snel aan beginnen, omdat ze druk zijn met andere dingen.

vliegmodus

Discrete aanpak cabin crew

Walton denkt dan ook dat je eerder een tikje op de schouder krijgt van een stewardess die ziet dat je telefoon aanstaat dan dat jouw naam en stoelnummer door het vliegtuig worden omgeroepen.