Op vakantie met de nachttrein? Zo’n twintig jaar geleden was het de gewoonste zaak van de wereld: met de nachttrein naar steden als Parijs, Praag en Milaan. De coupe bouwde je ‘s nachts om tot slaapverblijf en ‘kedeng kedeng’ was het ultieme slaaplied. Uitgerust stapt je de andere morgen uit midden in de stad: helemaal klaar voor je stedentrip! Dankzij de verduurzaming van de reissector lijkt de comeback van de nachttrein een feit!

Vakantie met nachttrein

Vakantie met nachttrein

Door de opkomst van de budgetvliegers en de hoge kosten van het spoor raakten de nachttreinen uit de gratie. Maar door de groeiende bezorgdheid over het klimaat en de CO2-uitstoot maakt de vakantie met een nachttrein nu zijn comeback. Zo trok in Zweden, het thuisland van klimaatactiviste Greta Thunberg, de slaaptrein tussen Malmö en Stockholm dubbel zoveel reizigers in 2018.

Vakantie met de nachttrein binnenkort ook in Nederland

Ook in Nederland komt de nachttrein terug. Al moeten we nog wel een jaar wachten. Vanaf december 2020 kunnen reizigers met de nachttrein vanuit Amsterdam naar München en Wenen reizen. De internationale nachttrein Nightjet gaat dagelijks rijden. Overnachtingstip Zoover: naar Wenen voor een stedentrip? Bij Hotel Austria Trend Park Schönbrunn verblijf je helemaal in de klassieke stijl die zo typerend is voor de Oostenrijkse hoofdstad. Reviewer Lieke: ‘Super mooi hotel! Prima locatie, dichtbij de metro en diverse mooie bezienswaardigheden zoals Schloss Schönbrunn.’

Vakantie met nachttrein

In 14 uur van Amsterdam naar Wenen

Een enkeltje Amsterdam-Wenen duurt ongeveer 14 uur. Reizigers in beide richtingen komen om 10.00 uur ’s ochtends aan op de bestemming. De trein is een initiatief van de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB, Nederland draagt 7 miljoen euro bij aan deze verbinding. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven is blij met de komst van de nachttrein. ‘Zo maken we de trein ook op grotere afstanden binnen Europa niet alleen een duurzame, maar ook een aantrekkelijke manier van reizen naar Duitsland en Oostenrijk.’ In de nachttrein kunnen passagiers kunnen zitten en liggen. Ook zijn er coupés met eigen sanitair.

Vanaf Brussel nu al nachttreinen mogelijk

Wie zolang niet kan wachten, kan uitwijken naar Brussel. Volgens de zeer goed ingevoerde website Treinreizger.nl gaat ervan af de Belgische hoofdstad ook een nachttrein naar Wenen rijden. Deze trein gaat vanaf 19 januari 2020 tweemaal per week rijden. Vanuit Brussel kunnen treinreizigers straks op maandag- en donderdagavond de trein naar Oostenrijk nemen. In Brussel Zuid zal de trein om 18:04 vertrekken, 12 minuten later staat het vertrek te Brussel Noord gepland. De trein zal rijtuigen hebben naar zowel Wenen als Innsbruck. De goedkoopste tickets voor een enkele rit zullen 29,90 euro kosten. Liever liggend slapen? Dan betaal je ongeveer 50 euro.

Treinkaartjes duur of toch niet?

Zijn internationale treinkaartjes echt zoveel duurder dan een vliegticket? Dat hoeft niet zo te zijn als je op tijd boekt. Ook is het belangrijk bij je vliegreis rekening te houden met kosten die bovenop het vliegticket komen. Vergeet bijvoorbeeld de parkeerkosten op Schiphol niet of de transferkosten vanaf de luchthaven naar je vakantiebestemming. Is reizen met de trein iets voor jou?

Uitgelichte berichten

Lees ook

Robin

Redacteur

16 december - 2019

Lees ook

Reacties