Op het Zoover blog kun je met regelmaat bijzondere vliegtuigweetjes lezen en ook dit voorbeeld is er weer een die onze wenkbrauwen doet fronsen. Want de luchtvaartmaatschappij is aansprakelijk voor een omgevallen drankje? Daar willen we meer over weten!

Oeps! Drankje omver

Het overkomt iedereen wel eens onderweg naar een zonvakantie: in het vliegtuig koffie of thee morsen over je kleding. Meestal is het een onhandige medepassagier of turbulentie die het morsen veroorzaakt. Passagiers die tijdens een vlucht dit overkomt kunnen in sommige gevallen de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk stellen voor schade, zo oordeelde de hoogste EU-rechtbank op donderdag.

Koffie om? Schadevergoeding!

De zaak draait om een jong meisje dat tijdens een vlucht van Mallorca naar Wenen brandwonden opliep doordat koffie van het uitklaptafeltje van haar vader omviel. De familie eist 8500 euro schadevergoeding van de Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij Niki Luftfahrt. Die luchtvaartmaatschappij is inmiddels failliet en het is daarom onduidelijk of de familie het geld krijgt.

Overnachtingstip Zoover: overweeg je een zonvakantie naar Mallorca? Zeker doen! Mallorca is een geweldige en gevarieerde vakantiebestemming, of je nu op vakantie gaat met vrienden, je partner of met kinderen. Tijdens een verblijf bij Aparthotel Alcudia Garden zal het je aan niets ontbreken! Reviewer Tanja vat het mooi samen: ‘Goed hotel met heerlijk eten, prima bedden, vriendelijk personeel en een mooi zwembad.’

Airline wel aansprakelijk gesteld

De maatschappij zei niet aansprakelijk te zijn, maar dat is volgens het EU-hof wel zo. Of de verwondingen het gevolg zijn van een typisch luchtvaartrisico hoeft daarbij niet te worden onderzocht. De rechters leggen het begrip ‘ongeval’ in een internationaal verdrag zo uit dat ook onvoorziene en onopzettelijke gebeurtenissen eronder vallen. Als wordt aangetoond dat de passagier medeverantwoordelijk is voor het incident ligt het anders.

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen

Maar bij wie de verantwoordelijkheid ook ligt, je kunt nog altijd beter de brandende zon op Curaçao ervaren dan een kopje gloeiendhete koffie over je heen krijgen. Wordt het te warm? Zoek dan een schaduwplekje aan het zwembad van het Appartement Kunuku Aqua Resort. Reviewer Sabine: ‘Prachtig resort, leuk voor gezinnen met jonge kinderen!’

Bron: ANP

Uitgelichte berichten

Robin

Redacteur

20 december - 2019

Reacties