Hmm, de keuken vult zich met een kruidige, zoete geur en je kun niet wachten tot ze klaar zijn: je zelfgebakken speculaasbrokken! Hét koekje voor het najaar. Voor als je ’s avonds op de bank zit met een deken een kop thee… Maar, hoe bak je speculaas?

  1. Mix boter, bloem, suiker, speculaaskruiden en zout door elkaar. Schenk ijskoud water erbij en meng tot een deegbal. Verpak deze in folie en leg in de koelkast.
  2. Als de oven is voorverwarmd: vorm een plak van een centimeter dikte van de deegbal en leg op de bakplaat. Bestrooi met amandelen en bak gaar in zo’n 30 minuten.
  3. Ping! Klaar is je speculaas!

Voor de uitgebreide versie van het recept: scroll verder!

Speculaas bakken doe je zo

Moeilijk om te maken is speculaas niet, het moeilijkste komt daarna pas: wachten tot je speculaasbrokken/-poppen/-molens klaar zijn. En afgekoeld. Zodat je er eentje kunt opeten bij de thee. En daarna nog een en nog een en…

De ingrediënten die je nodig hebt voor het bakken van speculaas zijn:

  • 300 gram tarwebloem (plus een beetje extra)
  • 175 gram ongezouten boter
  • 150 gram donkere basterdsuiker
  • 4 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 mespunt zout
  • 2 eetlepels ijskoud water
  • 25 gram geschaafde amandelen om te garneren

Hoe bak je speculaas?

  1. Snijd de boter in stukjes en zeef de bloem boven een kom. Voeg samen en doe de basterdsuiker, speculaaskruiden en het zout erbij. Mix het mengsel met een handmixer of in een keukenmachine. Schenk ondertussen het ijskoude water erbij en meng alles tot een soepel deeg. Maak hier een bal van en verpak deze in vershoudfolie. Leg de deegbal een half uur in de koelkast.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier. Haal de deegbal uit de koelkast. Bestuif je aanrecht of werkblad met bloem en rol de deegbal met een deegroller uit tot een centimeter dikte. Je kunt de hele plak op de bakplaat leggen of vormpjes eruit halen met een mal. Strooi vervolgens de amandelen over het deeg en bak de speculaasbrokken gaar in zo’n 30 tot 35 minuten.
  3. Ping! Oh yes, je speculaas is klaar. Laat ‘m nog even afkoelen op het rooster en breek dan in stukken of serveer de poppen/molens zo. Smullen maar!

Leuk speculaas-weetje

In speculaas worden altijd speculaaskruiden verwerkt, maar weet je eigenlijk wel wat dit voor kruiden zijn? Het is een mengsel van verschillende kruiden, waarvan je er vast wel een paar kunt raden. Hier komen ze:

  • Kaneel
  • Nootmuskaat
  • Anijszaad
  • Kruidnagel
  • Witte peper
  • Korianderzaad

Nu is het natuurlijk wel zo dat bakkers hun eigen mengsel ervan maken en soms dus nog andere kruiden gebruiken. Zoals gemberpoeder of kardemom. En ook de samenstelling verschilt per bakkerij. Je kunt zelf ook eens experimenteren met de kruiden!

Speculaas echt Nederlands?

Vooral in Nederland wordt speculaas graag gegeten. Bijvoorbeeld na een lange strandwandeling, bij een dampend hete mok chocolademelk met slagroom. Zie je het al voor je? Boek dan meteen een fijne overnachting erbij in bijvoorbeeld een wellness hotel. Kom je direct tot rust.

De Belgen houden ook wel van het kruidige koekje. Al wordt daar ook vaak speculoos gegeten. Dit koekje wordt op dezelfde wijze gemaakt, maar dan zonder de (vroeger dure) specerijen. Vandaar het woord ‘loos’. In plaats van de kruiden werd stroop gebruikt. In het Frans heet speculaas dan wel weer speculoos…

Wil je ook in België genieten van de lekkernij? Boek dan een weekend weg en overnacht eens in wellness Hotel Nooz, wat ook vakantieganger Els deed met haar partner: ‘We hebben ontzettend genoten en genieten nog steeds na. Jullie doen jullie naam alle eer aan: supervriendelijke ontvangst, heerlijk gegeten en tot rust gekomen in een oase van rust! We komen zeker terug.’

Weet jij een hotel waar ze speculaas serveren? Laat het weten door een review achter te laten voor andere speculaas-lovers.

Bron: ah.nl

Meld je aan voor de Zoover nieuwsbrief: iedere week bomvol vakantie-inspiratie!  

Uitgelichte berichten

Redactie

Redacteur

12 november - 2018

Reacties