Goed nieuws: de vakantielanden zijn weer open!

Eva - 27 juli 2021

Goed nieuws: de vakantielanden zijn weer open!

Eva - 27 juli 2021

Goed nieuws voor jouw buitenlandse vakantieplannen, want alle EU-landen kleuren vanaf 27 juli 2021 geel of groen. Veel populaire vakantielanden zijn dus weer open! Naar landen als Portugal, Spanje en Cyprus kun je nu weer fijn vakantie vieren. Maar het nieuws verandert met de dag, dus samen met ANP houden we dit artikel up-to-date. Lees snel verder! – Laatste update: 27 juli 2021

Griekenland Kreta - vakantielanden open

We mogen eindelijk weer op vakantie!

De persconferentie van maandag 26 juli 2021 gaf eindelijk het goede nieuws dat we weer op vakantie mogen in alle EU-landen. Vooral vakanties naar de meeste Europese landen is weer mogelijk dankzij de code geel en soms groen. Daarnaast gaat naar verwachting op 1 juli het digitale coronacertificaat in als bewijs van vaccinatie, en kunnen reizigers gratis getest worden op corona voor vakanties in juli en augustus. Dit geldt dus niet voor vakanties in andere maanden. Wij zorgen er voor dat deze blog up-to-date blijft met deze positieve ontwikkelingen.

Niet meer in quarantaine

Alle EU-landen hebben nu kleurcode geel of groen. Dit betekent dat de overheid vakanties naar die bestemmingen niet meer afraadt. Ook hoef je als reiziger bij thuiskomst in Nederland niet meer in quarantaine of je te laten testen. Wel luidt het advies om een zelftest te doen bij terugkomst, ook als je volledig bent gevaccineerd. Maar let wel even op, want vanaf 8 augustus veranderen de regels en worden deze scherper ingezet. Reis je terug uit een van deze gele of groene vakantiebestemmingen in Europa? Dan moet je bij aankomst in Nederland een coronabewijs laten zien. Alle regels kun je lezen op Rijksoverheid.nl

vakantielanden open vaccinatie boekje

Op vakantie met het vaccinatiebewijs

De reisbranche heeft goede hoop dat Nederlanders nu met een vaccinatiebewijs gemakkelijk op vakantie kunnen. Volgens ANVR-directeur Frank Oostdam wordt er in heel Europa hard gewerkt om de vaccinatiebewijzen zo snel mogelijk gereed te hebben. Op dit moment zijn er verschillende vakantielanden waarvoor je geen negatieve coronatest nodig hebt als je volledig gevaccineerd bent tegen het coronavirus. Vanaf 1 juli het Digitale Corona Certificaat (DCC) in binnen de Europese Unie. Ondertussen wordt er ook gewerkt aan een papieren certificaat. Er wordt gekeken of deze verbonden kan worden aan het gele vaccinatieboekje. Momenteel geldt het gele boekje niet als officieel bewijs van vaccinatie voor corona, maar het is verstandig om je corona vaccinatie wel bij te laten schrijven. Sommige landen accepteren het mogelijk namelijk toch als bewijs. Meer over dit onderwerp lees je in deze blogpost.

Gratis PCR-test voor een vakantie naar het buitenland

Voor veel landen heb je een negatieve coronatest nodig als je nog niet gevaccineerd bent. Gelukkig kan je je vanaf 1 juli gratis laten testen op corona voor een vakantie naar het buitenland. Dit geldt echter alleen voor vakanties in de maanden juli en augustus en niet voor andere maanden. Je maakt gemakkelijk een afspraak via de website van de rijksoverheid.

Corona en vakantie in Griekenland

Griekenland behoort tot de vakantielanden die kleurencode geel! Hierdoor kan je deze zomer gemakkelijk op vakantie naar Griekenland! Na verblijf in een land met code geel hoef je namelijk bij thuiskomst niet in quarantaine en er geldt ook geen testverplichting in Nederland. Vakantiegangers uit Europese landen moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Ze moeten ingeënt zijn tegen het coronavirus of een negatieve coronatestuitslag laten zien voorafgaand aan de reis.

Ook hier moet je voor een bezoek aan café, restaurant, bioscoop en theater volledig gevaccineerd zijn. Dit geldt tot zeker eind augustus. Op buitenterrassen zijn mensen die niet zijn ingeënt wel welkom.

Radisson Blu Beach Resort - vakantielanden open
Op vakantie naar Griekenland?

Kijk jij ernaar uit om komende zomer naar Griekenland te gaan? Vijfsterrenhotel Radisson Blu Beach Resort is een echte aanrader. Dit hotel op Kreta ligt recht aan het strand en beschikt over maar liefst zeven zwembaden en zeven restaurants. Radisson Blu Beach Resort won onlangs een Zoover Gold Award. Met een gemiddelde score van een 9.4 is dit geen verrassing!

Bekijk accommodatie

Corona en vakantie in Frankrijk

Ook Frankrijk kleurt geel en het eiland Corsica zelfs code. De grote uitdaging voor een vakantie naar Frankrijk is de geldigheid van je PCR-test. Deze mag bij aankomst niet ouder zijn dan 24 uur (gerekend vanaf het moment van de afname).

Daarbij kan je nu ook met bewijs van je vaccinatie in het gele vaccinatieboekje naar Frankrijk op vakantie. Ook hoef je voor terugkeer naar Nederland geen negatieve test te laten zien en hoef je ook niet in (thuis)quarantaine. 

Bij een bezoek aan café, bioscoop of andere openbare gelegenheid moet je vanaf augustus aantonen dat je volledig gevaccineerd, negatief getest of kort geleden hersteld bent van een coronabesmetting. Dat kan met je coronabewijs. Deze bewijsplicht geldt ook in het openbaar vervoer voor langere binnenlandse trajecten. Vanaf 8 augustus 2021 ben je verplicht om een coronabewijs te laten zien bij aankomst in Nederland.

Titanic Beach Lara
Op vakantie naar Turkije?

Titanic Beach Lara is een goede keuze voor wie opzoek is naar een schitterend all inclusive resort in Turkije. Het hotel heeft een prachtig zwembad met aquapark. Er zijn zelfs kamers met swim-up beschikbaar. Eten doe je bij het buffetrestaurant of in een van de vier à la carte restaurants. Met een gemiddeld cijfer van een 9.5 en een Zoover Gold Award ga je een topvakantie tegemoet!

Bekijk accommodatie

Corona en vakantie in Italië

Italië heeft code groen gekregen het wordt dus niet meer afgeraden om op vakantie te gaan naar het land van de lekkere wijnen en heerlijke pizza’s. Daarbij gaat het in het land zelf ook de goede kant op, zo kan je weer lekker op de terrasjes genieten van de Italiaanse specialiteiten.

De Italiaanse regering heeft op basis van de gezondheidsrisico’s de regio’s ingedeeld in een aantal risicogebieden (wit-geel-oranje-rood). Deze kleurindeling is anders dan de kleurcodering van het reisadvies. Hoe hoger de gezondheidsrisico’s, hoe strikter de maatregelen. In heel Italië is het dragen van een mondkapje verplicht in openbare binnenruimtes.

Sonia Village - vakantielanden open
Op vakantie naar Griekenland?

Hotel Sonia Village is nog zo'n pareltje in Griekenland. Dit viersterrenhotel in Chalkidiki is ideaal voor rustzoekers! Het word gerund door een Grieks koppel dat gastvrijheid voorop zet. Er is een mooi zwembad en een Mediterraan restaurant. Onlangs won Hotel Sonia Village, dat gemiddeld een 9.6 scoort op Zoover, zelfs een Zoover Gold Award!

Bekijk accommodatie

Corona en vakantie in Spanje

Voor een vakantie naar Spanje kunnen we ook onze vakantie weer vieren, daar geldt nu code geel. Gelukkig kun je met je coronabewijs wel naar Spanje op vakantie en hoef je niet meer in het bezit te zijn van een negatieve PCR-test als je volledig gevaccineerd bent. Spanje accepteert zelfs het gele vaccinatieboekje als bewijs van inenting tegen het coronavirus.

Torre Nova Resort - vakantielanden open
Op vakantie naar Spanje?

Wie komende zomer naar Spanje wil zit helemaal goed bij vijfsterren appartementencomplex Torre Nova Resort. Deze accommodatie heeft een rustige ligging in de prachtige natuur van het binnenland van Catalonië. De ideale plek om de drukte te ontvluchten! Dankzij de gemiddelde score van een 9.8 won Torre Nova Resort zelfs een Zoover Gold Award.

Bekijk accommodatie

Corona en vakantie in Portugal

Portugalen de Azoren kleurn nue ook geel met uitzondering van Madeira (groen). Inreizen kan met je coronabewijs. Ook bij thuiskomst laat je jouw coronabewijs zien. Daarbij is sinds 22 mei de verplichte quarantaine bij aankomst in Portugal afgeschaft, je kan nu dus meteen beginnen aan je welverdiende vakantie!

Vakantiepark El Capricho
Op vakantie naar Spanje?

Vakantiepark El Capricho ligt in Sax, in de omgeving van Valencia. Je geniet hier van heerlijk eten, een ruim zwembad en mooie appartementen. El Capricho won onlangs een Zoover Gold Award en scoort volgens vakantiegangers zelfs een 9.9 gemiddeld!

Bekijk accommodatie

Corona en vakantie buiten Europa

Goed nieuws voor wie dit jaar buiten Europa op vakantie wil. Thailand is een opvallende bestemming die weer veilig genoeg wordt geacht voor een vakantie. Zo merkte Riksja Travel een stijging in het aantal websitebezoekers die informatie zoeken over Thailand. Ze verwachten dat de boekingen voor vakanties naar het land binnenkort meestijgen. 

Ook Turkije versoepelt de inreisbeperkingen. Het land staat nog op code oranje, maar als je aan een van deze punten voldoet is reizen naar Turkije ook mogelijk:

  • 14 dagen voor vertrek bent gevaccineerd
  • minder dan 6 maanden geleden COVID-19 heeft gehad
  • een negatieve PCR-test kan tonen, niet ouder dan 72 uur
  • een negatieve antigeentest kan tonen, niet ouder dan 48 uur

Voor het reizen naar Turkije is een ingevuld ‘Form for Entry‘ nodig en een gezondheidsverklaring. Dit formulier duurt uiterlijk 72 uur van tevoren ingevuld te worden.

Boek zonder risico dankzij de Corona Geldteruggarantie

Twijfel je nog of je een vakantie naar het buitenland gaat boeken, omdat het nog niet 100% zeker is of en welke vakantielanden er open gaan? Bij Zoover boek je gemakkelijk je vakantie met de zekerheid van onze Corona Geldteruggarantie. Is de bestemming van jouw vakantie twee weken voor vertrek code oranje of rood omwille van COVID-19? Dan annuleert Zoover jouw geboekte vakantie en wordt jouw (aan)betaling binnen twee weken teruggestort. Je boekt dus zonder risico!

Vliegtuig
Meer vakantie-inspiratie?

Kijk jij er ook zo naar uit om op vakantie te gaan? Wacht niet langer en bekijk het volledige aanbod op Zoover! Ook bekijk je hier de reviews van andere vakantiegangers zoals jij.

Bekijk aanbod

Bron: ANP