Wandelen maakt je hoofd leeg en wordt steeds populairder. Ook onder jongeren. Maar altijd hetzelfde rondje gaat natuurlijk vervelen. Laat je inspireren door de Wandelroute van het Jaar en je gaat veel mooie kilometers tegemoet! Wat wordt de mooiste wandelroute van 2020? Zoover praat je bij over de kanshebbers. Ben jij een echte wandelaar?

Streek-Grote Route pad Waas- en Reynaertland (250 km)

Deze grensoverschrijdende, 175 km lange streek-GR loopt van de stad Lokeren (provincie Oost-Vlaanderen) via Beveren (provincie Antwerpen) naar de stad Hulst in de provincie Zeeland. In hulst kun je overigens heel sfeervol overnachten bij Hotel De Korenbeurs Hulst. Na 20 jaar werd de route volledig vernieuwd en uitgebreid met heel wat nieuwe natuurgebieden. De route is niet alleen 73 km langer geworden, het traject tussen Lokeren en Temse is helemaal nieuw. En het oude parcours is op veel plaatsen grondig hertekend. Het pad is bovendien nu in beide richtingen beschreven. De nieuwe gids telt 134 pagina’s, tegenover 88 voor de oude. Info: www.groteroutepaden.be (ook met gps-track).

Mooiste wandelroute van 2020? Het Pronkjewailpad (250 km)

Het Pronkjewailpad (250 km) is een nieuw en interactief wandelpad in de provincie Groningen. Je kunt eraan deelnemen door jezelf in te schrijven via de website en vervolgens de gegevens van de startkaart in te scannen in de Pronkjewailapp. Dan kun je met behulp van de app de routes nauwkeurig lopen. Met keuze tussen een noord- en een zuid-route (rondjes). Onderweg kom je allerlei pronkjuwelen tegen die ook in de app zichtbaar zijn: mooie gebouwen, musea, kerken, etc. Bij de pronkjuwelen kun je een stempel halen voor je stempelkaart. De periode april – eind oktober is het meest geschikt om de route te lopen in verband met de openstelling van de pronkjuwelen. Info: www.wandel.

Wandelnetwerk Diemerscheg (33 km)

Het wandelnetwerk Diemerscheg omvat 33 km aan wegen en ligt in de groene scheggen aan de zuidoost-rand van Amsterdam. De regio heeft een rijke geschiedenis, cultuur en natuur. Er zijn vijf startpunten waar verschillende routes van verschillende afstanden starten. De routes zijn ook te downloaden op de website en in de app van het Wandelnetwerk Noord-Holland. Het netwerk telt vijf startpunten, met telkens een link naar de verschillende mogelijke routes vanaf dat startpunt: Startpunt Diemerbos, Startpunt Gaasperplas, Startpunt station Diemen Zuid, Startpunt Driemond en Startpunt station Diemen. Info: www.wandelnetwerknoordholland.nl.

Zoover tipt: overnachten in de levendige hoofdstad van Nederland is natuurlijk altijd een goed idee voor een weekendje weg in Nederland. Bijvoorbeeld bij Hotel Corendon City Hotel Amsterdam. Reviewer Jouke: ‘Geweldige ontvangst, behulpzaam personeel en genoten van een heerlijk ontbijt Kortom: een echte aanrader.’

Nieuw Waterliniepad (350 km)

Het nieuwe Waterliniepad is een Lange Afstand Wandelpad (LAW) langs twee voormalige verdedigingslinies: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De wandelingen zijn doordrenkt van historie en brengen je door (toekomstig) UNESCO werelderfgoed. En hoewel je altijd dicht bij de Randstad bent, loop je continu door prachtige natuur. Het nieuwe pad voegt twee bestaande paden, het ‘oude’ Waterliniepad en het streek-pad Stelling van Amsterdam, samen tot één aantrekkelijke route. Dat zorgt voor 350 km wandelplezier langs talloze forten, fraaie vestingstadjes en nieuwe natuurgebieden. Info: www.wandelnet.nl.

Wandelnetwerk Demer en Dijle (340 km)

Toerisme Vlaams-Brabant ontwikkelde nog maar eens een nieuw wandelnetwerk van 340 km in 10 gemeenten van de Groene Gordel en het Hageland. Demer en Dijle vormen de rode draad in dit netwerk. Je wandelt van knooppunt naar knooppunt, 213 in totaal. De wandelkaart bevat extra informatie. In de bijhorende infogids staan ook 8 thematische suggestieroutes. Op 12 startplaatsen op het netwerk, staat een overzichtsbord. Verder takt het wandelnetwerk Demer en Dijle aan op de bestaande netwerken Brabantse Kouters, Hagelandse Heuvels en de Merode. Het netwerk staat online op de wandelrouteplanner en op de wandelknooppuntapp. En kan ook met de smartphone in de hand bewandeld worden. Info: www.toerismevlaamsebrabant.be.

Gilbert van Schoonbekepad (De Wandelmaker, 244 km)

Gilbert van Schoonbeke (1519-1556) heeft als stedenbouwkundige het gezicht van Antwerpen in belangrijke mate bepaald. Hij zou van keizer Karel V toestemming gekregen hebben om in het Nederlandse Veenendaal grondstoffen zoals turf te halen, nodig voor de uitbreiding van Antwerpen. In 2019 werd zowel in Antwerpen als in Veenendaal zijn vijfhonderdste geboortedag gevierd. Tevens werd het Gilbert van Schoonbekepad ontwikkeld, dat in 244 km Antwerpen met Veenendaal verbindt. Deze afwisselende wandelroute is niet bewegwijzerd maar in twee richtingen beschreven en van kaartjes en veel achtergrondinfo voorzien. De vierdelige pdf-wandelgids, samen met de bijbehorende gps-tracks, is te downloaden via www.wandelmaker.nl.

Wandelroute van het jaar 2020

De mooiste wandelroute van 2020 wordt op zaterdag 15 februari, tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent, bekend gemaakt. Het gaat daarbij om routes die tussen november 2018 en november 2019 nieuw gerealiseerd of ingrijpend gewijzigd zijn. De jury beoordeelt de routes op:

 • afwisseling in landschapsvormen en bezienswaardigheden
 • veilige, rechtszekere, toegankelijke paden
 • aandeel onverharde / licht verharde single en double tracks
 • goede bewegwijzering is een plusplunt
 • aanvullende papieren gids, website, app
 • gpx-tracks zijn een plusplunt
 • accurate, bondige en duidelijke routebeschrijving, met moeilijkheidsgraad per etappe
 • beschikbaarheid in verschillende talen is een pluspunt
 • correcte, aanvullende streekinformatie
 • overzichtelijke, voldoende gedetailleerde topografische kaarten
 • praktische informatie is up-to-date
 • duidelijke etappe-indeling is een pluspunt
 • informatie over bereikbaarheid openbaar vervoer, horeca, logies, arrangementen
 • toegankelijke informatie over trajectwijzigingen

Uitgelichte berichten

Robin

Redacteur

29 november - 2019

Reacties