Verslag Zoover Travel Lounge – Spanje

- 4 april 2011

Verslag Zoover Travel Lounge – Spanje

- 4 april 2011

Afgelopen vrijdag vond de twaalfde editie plaats van de Zoover Travel Lounge. Dit keer in het teken van de meest favoriete vakantie bestemming in 2011 “Spanje”. Zie het artikel voor meer informatie wat betreft populaire vakantie bestemmingen volgens Zoover.

Om 15.00 uur gingen we van start met het plaatsen van de eerste vraag/stelling op Twitter. De discussie kwam goed op gang en vele Twitteraars deden mee (alle deelnemers staan onderaan de pagina).

Ik heb hieronder een samenvatting gemaakt. Mocht je alle tweets willen nalezen dan kun je ze hier in chronologische volgorde zien (van beneden naar boven): http://chirpstory.com/li/1035

Wat is jouw belangrijkste reden voor een vakantie naar Spanje?

Vakantiegangers hebben verschillende reden om op vakantie te gaan naar Spanje. De redenen die meerdere twitteraars  aangeven tijdens de wekelijkse #ZNL zijn voornamelijk:

 • Eten
 • Zon
 • Bereikbaarheid
 • Geschiedenis
 • Stranden

Andere reden zijn ook belangrijk voor een bezoek aan Spanje, zo zegt @timmermansr: “Ook de relatie met NL via Filips II en Sinterklaas is een goede, ook al zijn El Escorial en Madrid niet de top 2 redenen voor bezoek” . Tevens denkt @timmermansr dat de zon en het strand vroeger populair waren voor een vakantie naar Spanje, tegenwoordig kiezen mensen ook vaker voor een stedentrip naar één van de Spaanse steden.

Ga jij voor de Costa Brava, Costa del Sol of Costa Blanca?

Een lastige vraag volgens @timmermansr, “de steden hebben allemaal een eigen karakter en cultuur”. Costa Blanca is volgens hem heel 2.0 bezig en gespecialiseerd in medische zorg, mooi weer en er zijn veel ouderen.

@Zooverspain kiest voor de Costa del Sol en de Costa Brava, maar dan niet in de toeristische gebieden. Van een hotelier uit Benidorm is vernomen dat voornamelijk veel Nederlandse ouderen hier komen en de jongeren weg blijven.

Volgens de statistieken van Zoover wordt er veel gezocht op  de Costa Blanca. @timmermansr geeft hierop aan dat er in Costa Blanca voornamelijk Nederlandse toeristen zijn, in Mallorca veelaal Duitse toeristen en Ibiza/Marbelle trekt Engelse toeristen. De statistieken van Zoover geven aan dat de meeste toeristen (waaronder Nederlandse, Duitse en Engelse) zoeken op Mallorca. Tevens zoeken vakantiegangers in zowel Nederland, Duitsland en Engeland als tweede op Costa Blanca volgend op Ibiza. Mallorca is het minst populair onder de Nederlandse, Duitse en Engelse toerist.

Waar vind je nog het authentieke Spanje?

‘Authentiek’ wordt door verschillende twitteraars anders geïnterpreteerd. Volgens @armadway is authentiek: “off the beaten track, nog niet overspoeld door toerisme”. Terwijl @Mariannegroen zich afvraagt of authentiek niet toeristisch of niet modern is, ze geeft hierbij ook aan dat de aanwezigheid van Spaanse toeristen de Playa Blanca en Lanzarote authentiek maken.  Ook wordt authentiek als een unieke plek beschouwd.

Authentieke plekken die tijdens de #ZNL worden genoemd zijn:

El Escorial Guggenheim Billbao Centrum Lloret
Costa Calida, Murcia Windmolens van Castilla La Mancha Witte dorpjes van Andalucia
Hidden treasures Sevilla Ensanche wijk in Barcelona
Madrid Ronda in Andalucia Montserrat
Besalu in Catalunya Anden 0 Elche aan Costa Blonca
Playa Blanca op Lanzarote Moorse geschiedenis Matadero in madrid
Madrid Rio Mercados in Madrid Tetas de Vallecas in Madrid

Jouw favoriete Spaanse stad is…

Madrid is een stad die door vele Twitteraars wordt genoemd als favoriete stad. Volgens @timmermansr is het een moeilijke keus om te bepalen wat zijn favoriete stad is aangezien elke stad unieke bezienswaardigheden heeft. Barcelona is ook nog steeds in trek, toch vraagt @armadway zich af of deze stad niet over zijn top heen is. @timmermansr is het hier niet mee eens, “Het mooie van Barcelona vind ik dat er elke paar jaar weer nieuwe elementen bij komen. Deze stad vernieuwt zichzelf constant”. Een saaie stad volgens  @timmermansr is Albacete, in deze stad heeft hij weinig mooie pleintjes ontdekt.

Andere favoriete steden zijn:

Tarragona Pamplona Bilbao
Santander Oviedo Zaragoza
Valencia Badajoz Avila
Palma stad Malaga San Sebastian
Santiago de Compostela Cordoba Caceres
Salamanca Girona Gibraltar
Cadiz Alicante  

De Spaanse eilanden bieden meer dan het vaste land

“Eilanden bieden ANDERE dingen, maar ligt net aan de doelgroep of dat “meer” is…” aldus @armadway. Dit wordt ook bevestigd door andere twitteraars. @Zooverspain geeft aan dat de eilanden meer strand bieden en op sommige stranden van Mallorca zijn geen buitenlandse toeristen te vinden zoals in Son Serra de marina.

Ook denkt @Dwalhout dat de eilanden erg toeristisch zijn en het vasteland meer cultuur biedt. Zoover stelt hierop de vraag: “Zijn de eilanden in het algemeen genomen toeristischer dan het vasteland?”

Hierop wordt als volgt geantwoord:

 • Nee, zoals enkelen al opmerkten. Ene plek is overspoeld door toerisme, terwijl eindje verderop alleen vissers wonen.
 • Ja eilanden zijn toeristischer, maar er zijn onbekende plekken, alleen gaan toeristen altijd naar de “tourists bestemmingen”.
 • Helemaal mee eens, maar het gaat er dus maar net om wat de REDEN is om Spanje te bezoeken: natuur, cultuur, zon, actief…
 • Nee, is kwestie van perceptie: eilanden zijn kleiner en dus vallen grotere concentraties toeristen meer op.
 • Vergelijk MAD-BCN: trekken ongeveer zelfde aantal bezoekers, maar BCN lijkt toeristischer omdat stad kleiner is

Wat is je favoriete Spaanse gerecht?

Spanje biedt een grote keuze uit verschillende gerechten, “het geweldige van Spanje is dat iedere regio zijn eigen keuken heeft!” aldus @armadway. @timmermansr geeft aan dat hij voor het lekkere eten liever naar Italië gaat. @Zooverspain geeft hier als antwoord op: “Italie? 90% pasta, Spaanse keuken veel meer variatie, zo veel regionale gerechten!”

Favoriete Spaanse gerechten van de twitteraars zijn voornamelijk:

 • Calamares rellenos (Gevulde intkvis)
 • Pimientos de padrón (Zoete peper)
 • Papas arrugadas con Mojo  (in schil gekookte aardappelen)
 • Torta de Casar uit Extremadura (pikante roodschimmelkaas)
 • Salmoreja uit Cordoba, (koude soep)
 • Pimientos del Piquillo (gevulde paprika’s)
 • Cardo uit Navarra,
 • Fabada uit Asturias… (varkensvlees met bonen)
 • Pincho moreno (vleesspiesje)
 • Paella (rijst en vis)
 • Merluza a la vasca (ovenschotel met vis)

Een lekker en eenvoudig recept om thuis zelf te maken:

 • aardappels in kleine stukjes frituren, uitje erbij, dit mengsel door 5 geklutste eieren doen, terug in pan en omdraaien

De Toptip van de #ZNL over Spanje is de nieuwe hidden treasures / state of the art developments in Madrid!

De volgende Zoover Travel Lounge is aankomende vrijdag 8 April om 15.00u op Twitter

Wil je ons ook volgen op Twitter? Onze twitternaam is Zoover

Bezoek ook onze Facebook pagina!

Weet jij nog een leuk onderwerp voor de volgende #ZNL op vrijdag 1 april? Laat het ons weten!

Ook opmerkingen over de #ZNL zijn welkom op de weblog pagina, Facebook pagina of op Twitter.

Bij deze wil ik ook nog graag alle deelnemers aan deze editie bedanken:

timmermansr luukroestenberg ZooverSpain
rosagroen armadway MarianneGroen
Rooiebas Casana_NL dwalhout
Henriekemaas kimigirlz jorickvanlith