Vakantiespreiding: lastig of handig?

- 16 juni 2010

Vakantiespreiding: lastig of handig?

- 16 juni 2010

FileMisschien ken je het wel als je kinderen hebt. De jongste zit nog op de basisschool en de oudste zit op de middelbare school. Dan kan het zomaar zo zijn dat beide kids in een andere periode vakantie hebben. De ene keer moet je dus vroeg in het seizoen op vakantie en de andere keer weer laat. Als je dan eindelijk op vakantie kan, is de camping overvol of sta je uren in de file…

Vind jij de vakantiespreiding een goede regel omdat de drukte afneemt of zorgt de spreiding er juist voor dat het lastig is om je vakantie te plannen?

Onderzoek
Schoolvakanties worden in Nederland gespreid zodat leerlingen niet allemaal op hetzelfde moment vakantie hebben. Op die manier wordt de verkeersdrukte verdeeld en wordt voorkomen dat recreatieparken en campings overbelast raken. Critici pleiten voor de afschaffing van de vakantiespreiding. Uit onderzoek van het CDA blijkt echter dat de respondenten (veelal docenten en ouders) juist voor behoud van de spreiding zijn. Reisbrancheorganisatie ANVR en touroperators sluiten zich daar bij aan.

Niet samen op vakantie
Als groot nadeel aan de vakantiespreiding wordt gezien dat  families uit verschillende regio’s niet tegelijk vakantie hebben. Daardoor kan een gezin uit Amsterdam bijvoorbeeld niet samen op vakantie met een gezin uit Utrecht. Een ander gevolg is dat het Nederlandse bedrijfsleven ruim twee maanden op een laag pitje staat. Vaak liggen projecten stil en worden besluiten uitgesteld tot na de zomer.

Flexibele spreiding
Uit het onderzoek blijkt dat spreiding nog steeds gewenst is, maar dat de zomervakantie korter moet worden zodat scholen door het jaar heen flexibeler om kunnen gaan met vrije dagen. Daardoor hebben scholen bijvoorbeeld de mogelijkheid om een week achter de meivakantie aan te plakken of rond carnaval wat dagen vrij te geven. Bijkomend voordeel hiervan is dat de prijzen in deze periodes lager liggen dan in hartje zomer.

Reisbrancheorganisatie ANVR wil niet alleen flexibele spreiding per school, maar ook per kind. “Het liefst zien wij overigens dat de extra vrije dagen per kind kunnen worden opgenomen, in overleg met de school. In Zwitserland werkt een soortgelijk model al een tijdje naar volle tevredenheid,” aldus directeur Frank Oostdam.

Wat vind jij? Is de vakantiespreiding lastig of juist handig?