Secret garden

Redactie - 12 augustus 2008

Secret garden

Redactie - 12 augustus 2008

secret gardenTerug naar de natuur

Een houten blokhut achterin een bosrijke tuin, waar je terug naar de natuur gaat. Een ideale plek voor een retraite, maar ook ‘gewone’ fietsers en wandelaars zijn welkom. In het bewustzijnscentrum van eigenares Saskia Yskes kun je onder meer heilzame kristallen en therapeutische boomolie kopen.

Het is bijna niet voor te stellen als je voor het huis van Saskia en Ruud Yskes staat. Het staat vlak aan de weg in het Oost-Groningse dorp Scheemda. Een rustige straat aan de rand van het dorp, maar landelijk, terug naar de natuur? Het beeld verandert al iets als je via de grote en bloemrijke tuin achter het huis een hek doorgaat en het ‘bos’ van de twee hangbuikzwijnen betreedt. Nog een hek door en via een smal pad door een berkenbosje kom je uiteindelijk terecht tussen de sparren. Dan sta je voor de ruime houten blokhut die is ingericht als gastenverblijf. Het stuk land achter het huis is bijna 6.000 vierkante meter groot en vanuit de blokhut heb je vrij uitzicht op weilanden met schapen en paarden.

Binnen is het licht en gezellig. Er staan twee extra lange bedden met antiallergie dekbedden, er is een zithoek, een eethoekje en voor de verwarming zorgt een ouderwetse houtkachel. Het huisje is aangesloten op het elektriciteitsnet, maar wat ontbreekt is water en sanitair. Op een kastje in de hoek staan een lampetkan met kom, die je vult uit een dagelijks ververste jerrycan met waswater. Ook vind je er een karaf drinkwater, verrijkt met reinigende en liefdevolle kristallen (bergkristal en rozekwarts). Dat wordt dus bedoeld met ‘terug naar de natuur’: je wast je aan een kom met water. Naast de blokhut staat een houten hokje met een composttoilet. Zaagsel en stro zorgen voor een snelle en reukloze compostering. Wie eraan hecht dagelijks te douchen, voelt zich waarschijnlijk niet thuis in Secret Garden. Maar vind je het geen probleem je eens een keer met water, zeep en een washandje te wassen, dan is dit dé plek om tot rust en bezinning te komen. Gasten roemen het trage bestaan in Secret Garden. Wassen, tandenpoetsen, de kachel stoken, alles kost tijd en aandacht en daar kom je van tot rust. Je neemt de tijd en waardeert wat je hebt. Regelmatig trekken mensen voor een week of langer in de blokhut om verdriet of verlies te verwerken of tot rust te komen omdat ze overspannen of opgebrand zijn. Bij zo’n langer verblijf in je eentje eet je ’s avonds mee met het gezin Yskes, staat Saskia klaar met een luisterend oor en mag je af en toe gebruik maken van de badkamer. Want een hele week niet douchen is ‘geen doen’. Een mannelijke gast, die zijn vrouw kwam ophalen na een retraite van tien dagen, schreef in het gastenboek: ‘Ik liet een verlept plantje achter en neem nu een stralende zonnebloem mee terug naar huis’.secret garden 2

Voor het ontbijt in Secret Garden kun je dagelijks kiezen uit vier varianten: croissants met beleg; wentelteefjes met beleg; boerenontbijt (krentenbol en roggebrood met kaas) of een kruiden- en/of kaasomelet met brood. In combinatie met koffie of thee levert dit een sober, maar smakelijk en voedzaam begin van de dag op.

Scheemdermeerlaan 22
9679 CP Scheemda
0597 – 59 44 32
www.secret-garden.nl
B&B: € 55 per nacht (twee personen)

 · restauranttip: de Engel in Winschoten (sfeervol en knus restaurant met een opvallend voordelig geprijsd menu. Ook tapas!)

· zin in uitgebreid kuren en baden? Kuuroord Fontana in Nieuweschans, met heilzaam water, is vlakbij (www.fontananieuweschans.nl)