Vakantietrend: ruilen van huis

- 30 juni 2010

Vakantietrend: ruilen van huis

- 30 juni 2010

theholiday_movieEen nieuwe trend in de vakantiewereld is woningruil: het ruilen van woning met iemand uit een ander land. Op die manier ben je helemaal weg van huis zonder dat daar extra kosten aan zijn verbonden die je normaal gesproken voor een hotel of huurauto betaalt. Daarbij past er ook iemand op jouw huis en kun je onbezorgd genieten van je welverdiende vakantie!

 

 

Klinkt woning ruilen tijdens je vakantie je vreemd in de oren? Lees hier hoe het werkt, wat het kost, de voor- en nadelen én de gouden tip.

Hoe werkt het?
Woningruil heeft een simpel basisprincipe: je zoekt iemand met wie je voor een afgesproken periode van huis ruilt. Behalve van huis ruilen mensen vaak ook van auto tijdens de vakantieperiode. Het is een soort van wederzijdse woningoppas, waar we eerder dit jaar al over schreven.

Wat kost het?
Je bespaart bij woningruil natuurlijk flink wat kosten voor overnachting in een hotel. Als je ook van auto ruilt, bespaart dat eveneens de kosten voor een huurauto. De websites die bemiddelen bij woningruil vragen in het algemeen 35 – 85 euro per jaar, waarbij je onbeperkt advertenties kan aanklikken.

Voordelen
Deze manier van vakantie vieren is ideaal als je geen zin hebt om de toerist uit te hangen. Want behalve dat het goedkoop is, kun je door woningruil ontsnappen aan het massatoerisme. Doordat je verblijft in het huis van een local, kom je sneller terecht in de normale leefwereld, los van het toerisme. Zo kun je je in de plaatselijke kroeg laten vertellen waar leuke bezienswaardigheden of activiteiten te vinden zijn. Daarnaast heb je tijdens deze vakantie de luxe en privacy van een (t)huis.

Nadelen
Zoals het spreekwoord zegt: van ruilen komt huilen. Als je niet weet wat je kunt verwachten, kan een huizenruil tegenvallen. Maak dus duidelijke afspraken en wees helder in de communicatie. Het ruilen van een woning via het internet is net als alle andere vakanties niet zonder risico. De woningruilsites zijn niet bij het algemeen Nederlands verbond van reisondernemingen aangesloten.  

De gouden tip bij het ruilen van huis is: ga om met je gasthuis alsof het je eigen huis is.

Er zijn op internet steeds meer websites die bemiddelen bij woningruil. Voor meer informatie kun je kijken op de websites van bemiddelaars, bijvoorbeeld HomeLink, HomeExchange en Huizenruil.

Lijkt woningruil jou iets?