Het Gardameer in Italië, een toeristische trekpleister voor veel Nederlanders

Redactie - 24 september 2010

Het Gardameer in Italië, een toeristische trekpleister voor veel Nederlanders

Redactie - 24 september 2010

Gardameer Italie

Het Gardameer is het grootste meer van Italië. Italië staat vooral bekend om haar heerlijke keuken en culturele hoogtepunten maar ook om de prachtige natuur en vergezichten die het land te bieden heeft. Duizenden Nederlanders brengen jaarlijks hun vakantie door aan het heldere en azuurblauwe meer gelegen in het noorden van het land. Het meer grenst het aan drie Italiaanse regio’s: Lombardije, Trentino-Zuid Tirol en Veneto.

Hoe is het Gardameer ontstaan?

Het meer is ontstaan door het herhaaldelijk bewegen van gletsjers, deze schurende beweging heeft er toe geleid dat het meer steeds verder is uitgehold. Het heeft vier ijstijden geduurd totdat het meer haar huidige vorm heeft gekregen. Het bestaat uit een dal waarvan de twee zijden verschillend zijn opgebouwd. Een helling aan de ene kant en steile rotsen met afgronden aan de andere zijde.

Vakantie aan het Gardameer

Het Gardameer heeft veel te bieden voor vakantiegangers. De steden en dorpjes aan het meer bevatten honderden accommodatiemogelijkheden en zijn een bezoek zeker waard. Een voorbeeld van pittoreske plaatsen zijn: Gargnano, Malcesine, Lazise, Limone sul Garda en Bardolino.

Een verblijf aan het Gardameer kan in allerlei verschillende accommodaties: hotels, appartementen en campings zijn er in overvloed. Daarnaast kan bijna elke toerist er uit de voeten, of ze nu gaan voor een zon-, culturele- of sportieve vakantie of voor de overweldigende natuur. Vooral voor de sportieve toerist zijn er is er ook genoeg te beleven, zo zijn er talloze mogelijkheden om deel te nemen aan verschillende watersporten. Ook kan er een bezoek worden gebracht aan één van de monumenten die zijn verkozen tot werelderfgoed door Unesco.

Overnachten aan het Gardameer

De omgeving van het meer is een prachtige plek voor een overnachting en deze leent zich hier uitstekend voor gezien de bergen, watervallen, natuurparken en botanische tuinen.

Voor het echte Bella Italia gevoel brengen veel Nederlanders hun vakantie door op één van de vele campings die rond het meer gevestigd zijn. Deze bevinden zich voornamelijk aan de zuidzijde en de oostzijde van het meer. Ook is er een overvloed aan hotels en appartementen te vinden rondom het meer in alle mogelijke categorieën, van twee tot vijf sterren locaties.

Watersporten

Het Gardameer is een goede locatie om sporten als windsurfen en kitesurfen uit te oefenen. Voor beginners en gevorderden biedt het meer een groot aantal plaatsen waar gesurft kan worden. Zo zijn er een aantal surfspots aan het meer gelegen die je als watersportliefhebber zeker niet mag missen: Riva del Garda, Torbole en Malsecine. Daarnaast biedt het meer mogelijkheden tot o.a. waterskien, kanoën en waterfietsen.

Cultureel erfgoedVenetie

Ook de omgeving van het Gardameer beschikt over cultureel erfgoed. De steden Venetië en Verona en de botanische tuin in Padua zijn hier een voorbeeld van. Italië is de aanvoerder op de ranglijst van UNESCO met  zes procent van het totale werelderfgoed binnen haar landsgrenzen.