Géén leuke verrassing: er na je buitenlandse trip achter komen dat je méér geld hebt uitgegeven dan je dacht. Dat wil je natuurlijk niet. Zoover geeft je deze tips om (verborgen) transactiekosten te vermijden op je vakantie. Dat geld kun je namelijk beter besteden aan een lekker drankje op een mooi plekje!

transactiekosten op vakantie

Pinnen in Europa

Geld opnemen en afrekenen in winkels en restaurants is gratis binnen Europa. Met je Nederlandse bankpas (met het Maestro- of V Pay-logo) betaal je geen extra kosten. Ook kun je kosteloos je creditcard gebruiken.

Let op als je contant geld wilt pinnen bij de automaat. Met een creditcard betaal je in heel Europa extra, zelfs in Nederland. Dit loopt op tot € 4,50 plus een extra koersopslag.

Ook met je gewone pinpas kan het zijn dat er transactiekosten gerekend worden. Dit moet de pinautomaat wel aangeven. Check dus goed of er een melding in het beeldscherm verschijnt. Het kan je zomaar € 8,- per transactie besparen om even naar de volgende geldmachine te lopen.

transactiekosten op vakantie

Pinnen in verre landen

Ga je wat verder weg op vakantie? Dan betaal je bijna altijd extra transactiekosten. Veel banken rekenen een koersopslag bovenop de wisselkoers. Dit is een percentage van 0,5 tot 1,2 procent. Sommige banken rekenen ook nog een extra vast bedrag per betaling, meestal zo’n vijftien cent. Tel dit bedrag dus op bij de prijs die je voor je souvenir wilt betalen!

Ook wanneer je buiten Europa met je creditcard betaalt, komen er extra kosten bij. Dit is vaak nog wat meer dan bij je gewone betaalpas. Kies dus altijd voor betalen met je pinpas als dat kan.

Buiten Europa is het voordeliger om te betalen en geld op te nemen in de lokale munteenheid. Kies bij een pinautomaat, restaurants en winkels daarom voor withdrawal without conversion. Je weet dan zeker dat je in de lokale valuta betaalt.  

transactiekosten op vakantie

Vreemde valuta: contant geld

Direct met je betaalpas betalen, is altijd voordeliger dan vreemde valuta bestellen. Maar buiten Europa is het niet altijd gangbaar om overal te kunnen pinnen. Reviewer Carretje schrijft bijvoorbeeld over Hotel Brayka Bay Resort in Egypte: ‘Geen pinmogelijkheden, dus neem contant geld mee. Euro’s of ponden, dat maakt niet zoveel uit. Het hotel ligt in de woestijn en alles moet er dus bezorgd worden.’

Wil je toch wat cash hebben voor je op vakantie gaat? Bestel je geld dan bij je eigen bank of GWK Travelex, of ga naar een van de kantoren op Schiphol. Bij deze wisselkantoren kun je je vreemde valuta weer omwisselen in euro’s na je vakantie. Je betaalt hier provisie voor, ongeveer € 3,- per transactie.

Soms heb je geluk en neemt je accommodatie je overgebleven geld gratis aan. Bijvoorbeeld bij Hotel Eldorador Salammbo in Tunesië. Reviewer Tineke schrijft: ‘In de lobby staat een pinautomaat, waar je dinars kunt pinnen. Je kunt deze aan het einde van je vakantie aan de receptie inleveren voor euro’s!

 

Hoe ziet jouw perfecte actieve vakantie eruit? Doe mee en maak kans op een actieve vakantie t.w.v. €1.500! Mede mogelijk gemaakt door Kras

Uitgelichte berichten

Fleur

Redacteur

23 maart - 2019

Reacties