Eindelijk ga je op die langverwachte vliegvakantie! En dan voel je je de eerste dagen ineens helemaal niet lekker … Balen! Je bent niet de enige die dit overkomt. Zoover zocht voor je uit hoe je ziek kunt worden na een vlucht én hoe je dit kunt voorkomen. Zodat je meer kunt genieten van je vakantie.

ziek worden na een vlucht

Verkouden na een vlucht

Een van de meest voorkomende ‘ziektes’ na een vlucht is vliegverkoudheid. Niets ernstigs, maar wel erg vervelend. Deze snotneus ontstaat doordat bacteriën in het vliegtuig supersnel worden overgedragen. Wel honderd keer sneller dan op de grond!

Tel daarbij de krappe ruimte en een lage luchtvochtigheid op, en je bent ineens een stuk vatbaarder voor een verkoudheid. Helemaal voorkomen kun je het niet, maar je kunt de kans op schadelijke virussen wel verkleinen:

  • Houd je vochtgehalte op peil. Door voldoende te drinken of een neusspray te gebruiken, ben je minder gevoelig voor het verkoudheidsvirus. Pas op met alcohol, cola en koffie. Deze dranken zorgen er juist voor dat je sneller uitdroogt, wat je weerstand verlaagt.
  • Houd je handen en mond schoon. Als je je handen regelmatig wast en mondwater gebruikt, is de kans op besmetting zo klein mogelijk. Een andere optie, maar voor nuchtere Hollanders een beetje extreem, is het dragen van een gezichtsmasker.
  • Gebruik vitaminesupplementen en slaap goed. Door extra vitamine C te nemen en je uurtjes slaap te pakken voor je gaat, is je weerstand zo hoog mogelijk.
ziek worden na een vlucht

Vermoeidheid op vakantie

Na een vlucht kun je bijna ziek zijn van vermoeidheid. Dit kan zelfs duizeligheid, hoofdpijn, slaap- en concentratiestoornissen, spijsverteringsproblemen en gevoelens van desoriëntatie veroorzaken.

De meeste vakantiegangers wijten dit aan een jetlag, maar er is vaak meer aan de hand. De vermoeidheid ontstaat door de druk in de cabine. Hierdoor wordt de lucht ijler, een beetje alsof je hoog in de bergen zit. Er is een stuk minder zuurstof en daardoor word je moe.

Ook het lawaai van medereizigers en het vliegtuig zelf kunnen zorgen voor zo veel prikkels, dat je helemaal kapot bent na je vlucht.

Zo stap je zo fit mogelijk het vliegtuig uit:

  • Blijf in beweging. Maak regelmatig een loopje naar de wc of loop even heen en weer in het gangpad. In je stoel kun je je benen zo veel mogelijk proberen te strekken. Draai rondjes met je voeten om je bloedcirculatie op gang te houden.
  • Drink genoeg en eet gezond. Je kunt niet altijd kiezen, maar probeer maaltijden met veel vet te vermijden. Kies voor een glas water bij je lunch of diner.
ziek worden na een vlucht

Helende accommodaties

Toch ziek geworden? Dan zit er maar één ding op: voldoende slapen, veel groente en fruit eten en genoeg drinken. In deze accommodaties ben je vast zo weer opgeknapt!

Hotel La Viñuela in Spanje. Volgens reviewer Sven een ‘heerlijk idyllisch hotelletje om lekker te genieten in alle rust. Geen nachtlawaai, de meeste gasten slapen lekker lang uit. Handdoekje leggen wordt zeker niet gedaan. De gasten nemen lekker uitgebreid de tijd om te genieten van het heerlijke ontbijt!

Hotel Quinta do Mel in Portugal. MVP schrijft in zijn review: ‘Een geweldig plekje om tot rust te komen midden in de Algarve, met zeer gastvrije en vriendelijke mensen. We hebben vooral genoten van het overdadige ontbijt met superuitzicht!

Stem op jouw favoriete reisorganisatie en maak kans op een boodschappenpakket t.w.v. €2.000! stem nu button

Uitgelichte berichten

Fleur

Redacteur

14 maart - 2019

Reacties