Wie mag de lege vliegtuigstoel opeisen?

Redactie - 21 juli 2019

Wie mag de lege vliegtuigstoel opeisen?

Redactie - 21 juli 2019

Vliegtuigetiquette. Ongeschreven regels die het reizen per vliegtuig een stuk aangenamer maken voor iedereen aan boord. Maar als je van de drie stoelen op rij een lege vliegtuigstoel in het midden hebt, mag je die dan gebruiken?

De stelregel

Delen = lief. Als je vliegtuigstoel naast je vrij is, kun je deze gebruiken. Maar, als er nog iemand in dezelfde rij zit, dan is het goed om te delen. Tip van Zoover: begin je gesprek met ‘Goh, wat boffen wij, hè?’ terwijl je een boek op jouw helft legt. Je kunt ook het tafeltje uitklappen waar drankjes voor jullie beiden uitgestald kunnen worden. Handig en effectief! Heeft jouw buurman of -vrouw geen extra ruimte nodig? Top! Maar vraag altijd om toestemming voordat je alle ruimte inneemt, dat is wel zo netjes.

Niet oké

Zomaar de stoel gebruiken om je benen kwijt te kunnen is niet oké. Goed, ook hier zie je uitzonderingen, bijvoorbeeld als je zwanger bent of anderzijds aan kunt tonen dat je de ruimte goed kunt gebruiken. In ieder geval: vraag of het goed is als je de stoel wil gebruiken voordat je actie onderneemt.

Verboden toegang

In sommige gevallen mag je de stoel niet (gedeeltelijk) gebruiken, ook als er niemand zit. Het kan zijn dat iemand 2 stoelen boekt zodat deze wat meer ruimte heeft, voor zichzelf of voor extra handbagage. Deze personen hebben bijvoorbeeld geen behoefte aan één stoel in business class, maar kiezen liever voor 2 economy class stoelen. Heel handig en begrijpelijk, maar toon respect voor deze beslissing. Op deze momenten mag je de stoel niet gebruiken.

Zo regel je een lege vliegtuigstoel

Natuurlijk kun je een extra stoel boeken onder jouw reservering, maar we raden je wel aan om na je reservering te bellen met de vliegtuigmaatschappij om je ervan te verzekeren dat je twee stoelen naast elkaar hebt. Ook is het een goed idee om voor je vlucht de grondsteward(ess) aan te spreken en aan te geven dat je twee stoelen naast elkaar hebt geboekt.

Een andere, goedkopere optie kan zijn dat als je met twee personen reist, je de stoel aan het gangpad en de stoel aan het raam boekt. Tijdens rustige vluchten zul je dan in veel gevallen de middelste stoel voor jezelf hebben. In het slechte geval komt er toch iemand tussen jullie in en vraag je om te ruilen met een van de buitenste stoelen, in veel gevallen zal dat geen probleem zijn.

Belangrijk

Vergeet niet dat je krijgt waar je voor betaalt. Al het andere is bonus. Ga dan ook netjes om met medereizigers om, ze zitten tenslotte in hetzelfde schuitje.