Welke medicijnen moeten mee op vakantie?

Redactie - 20 maart 2019

Welke medicijnen moeten mee op vakantie?

Redactie - 20 maart 2019

Montezuma’s revenge, Delhi belly, Aztec two-step. Hoe je het ook wil noemen: elke reiziger die naar een ver land op vakantie gaat, krijgt vroeg of laat met diarree te maken. Of andere lichamelijke ongemakken. Dan is het fijn als je je eigen reisapotheek bij je hebt. Welke medicijnen moeten mee op vakantie?

  • Diarreeremmers
  • ORS
  • Paracetamol
  • DEET

Diarreeremmers

Volgens Vaccinatiesopreis.nl krijgt ongeveer een kwart tot de helft van alle reizigers in de eerste twee weken van de reis diarree. Meestal komt dit door bacteriën, soms door virussen of parasieten. Je kunt het ook oplopen door besmet voedsel te eten of water uit de kraan te drinken. Vaak begint diarree in de eerste vier dagen van de reis en duurt het een paar dagen. Soms ben je er misselijk bij en heb je zelfs koorts. Het meeste risico loop je in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Daarom is het slim om daar diarreeremmers mee naartoe te nemen. Die mag je gebruiken als je diarree hebt, zonder koorts of bloed. Je hebt ze bijvoorbeeld van Diacure, Imodium of Arestal. De pillen vertragen je darmbeweging en daardoor wordt er door het lichaam meer vocht uit de darm opgenomen. Waardoor je minder dunne diarree hebt.

ORS

Natuurlijk wil je niet teveel meeslepen. Maar geloof me: als je net als Freek Vonk in een hutje in de Filippijnen ligt te creperen van een voedselvergiftiging, dan ben je blij dat je dit mee hebt: ORS. Dat is een zout- en mineralenoplossing dat ervoor zorgt dat je niet uitdroogt. Alleen water drinken is namelijk vaak niet voldoende. Bij diarree en overgeven vult het ook je verlies aan suikers en zouten aan. Je darmen hebben namelijk suikers en zouten nodig om voldoende vocht op te kunnen nemen. Vergeet niet extra te drinken. Al hou je niks binnen, het helpt toch. Ook al is het maar een beetje.

Paracetamol

Je zult misschien niet zo snel een griepje oplopen in verre oorden. In Azië hebben ze bijvoorbeeld de neiging om mondkapjes te dragen op het moment dat een verkoudheid zich aandient, waarmee ze besmetting zoveel mogelijk proberen te voorkomen. En het griepvirus overleeft natuurlijk veel beter bij kou dan bij dertig graden in de tropen. Maar paracetamol is vooral handig als pijnstiller. Niet alleen werkzaam tegen flinke katers (hallo buckets in Thailand!), maar ook heel effectief tegen ernstige zonnebrand. Inpakken dus!

DEET

Malaria, dengue, zikavirus. Ze worden allemaal verspreid door muggen. Dengue en Zika worden verspreid door muggen van de familie Aedes. Ze komen vooral voor in verstedelijkte gebieden en – surprise – ze steken overdag! Dit in tegenstelling tot de malariamug, die voornamelijk ’s nachts steekt. Malaria komt vooral voor in West-, Centraal- en Oost-Afrika, delen van Zuidelijk Afrika, Azië en Midden- en Zuid-Amerika. Dengue komt vooral voor in het tropisch deel van Azië, de eilanden in de Stille Zuidzee, de Caribische eilanden, Midden- en Zuid-Amerika en Afrika. Ook zijn er gevallen gemeld in Mexico, Zuid-Texas en Noord-Oost-Australië. En het zikavirus komt voor in grote delen van Midden- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied, en in sommige landen in Zuid-Oost Azië en Afrika. DEET is een stof die de geursensoren van de muggen in de war brengt. Daardoor ruiken ze je niet meer en word je veel minder gestoken. Het wordt al tientallen jaren gebruikt en is nog steeds het meest effectieve insectenwerende middel.