Binnenkort een dagje uit in Amsterdam? Misschien maak je dan wel gebruik van metrolijn 52: beter bekend als de Noord/Zuidlijn. Zoover heeft tien bijzondere weetjes verzameld over deze beruchte metrolijn in Amsterdam.

Dagje Amsterdam? 10 bijzondere feitjes over de Noord/Zuidlijn: Metro Amsterdam

Verwarmde roltrappen

Wist jij al dat de roltrappen van de Noord/Zuidlijn verwarmd zijn? Dit is om te voorkomen dat de roltrappen glad worden als de temperatuur in de winter onder het vriespunt daalt. Om energieverspilling te voorkomen, zijn de roltrappen voorzien van een thermostaat.

Zestien Eiffeltorens aan staal

Voor de bouw van de Noord/Zuidlijn is 119.626.655 kilo aan staal gebruikt. Van al dat staal kunnen maar liefst zestien Eiffeltorens gebouwd worden.

Dagje Amsterdam? 10 bijzondere feitjes over de Noord/Zuidlijn: Metrostation Amsterdam

Niet de eerste Noord/Zuidlijn van Nederland

Denk je dat metrolijn 52 in Amsterdam de eerste Noord/Zuidlijn van Nederland is? Dan heb je het goed mis. De Rotterdammers waren namelijk eerder. De eerste Nederlandse metrolijn in Rotterdam werd bij de opening in 1968 ook de Noord-Zuidlijn genoemd.

De Grote Vriendelijke Reus

De metro die over de Noord/Zuidlijn rijdt, wordt intern ook wel liefkozend de Grote Vriendelijke Reus genoemd. De M5 heeft deze bijnaam gekregen, omdat het de hoogste metro ter wereld is.

Dagje Amsterdam? 10 bijzondere feitjes over de Noord/Zuidlijn: Metro Amsterdam

Geheim zwembad

Zin in een verfrissende plons? Bij station Rokin is een ‘geheim zwembad’ (een zogenaamd bergbezinkbassin) gebouwd om overtollig regenwater op te vangen.

Langste roltrappen van de Benelux

Altijd al op de langste roltrappen van de Benelux willen staan? Dan moet je naar station Vijzelgracht. Met 47 meter is deze net iets langer dan de roltrap naar de Maastunnel in Rotterdam.

Dagje Amsterdam? 10 bijzondere feitjes over de Noord/Zuidlijn: Langste roltrap Vijzelgracht

Hoger plafond bij de Sixhaven

Onder de Sixhaven haven is het plafond van de metrotunnel waterpas én vijftig centimeter hoger. En dat is natuurlijk niet zonder reden. Er is namelijk ruimte vrijgehouden voor de aanleg van het toekomstige Sixhaven station. Overigens is nog niet bekend wanneer dit station gebouwd gaat worden.

Ruim 2,4 miljard boven het budget

De aanleg van de Noord/Zuidlijn heeft maar liefst 3,1 miljard gekost. Dat is omgerekend ruim 3.500 euro per Amsterdammer en 320 miljoen euro per kilometer. Een luttele 2,4 miljard boven de begroting, in eerste instantie werden de kosten namelijk op 681 miljoen geschat.

Dagje Amsterdam? 10 bijzondere feitjes over de Noord/Zuidlijn: Metrostation Rokin Amsterdam

Archeologische vondsten

Tijdens de bouw van de Noord/Zuidlijn werd het ene na het andere archeologische voorwerp opgegraven: ongeveer 700.000 stuks. Van een onderkaak van een krokodil en een unieke loodjestang met het wapen van Amsterdam tot een stenen strijdhamer van circa 4.600 jaar. De 10.000 mooiste archeologische vondsten worden tentoongesteld in station Rokin. Leuk om een kijkje te nemen tijdens je weekendje Amsterdam. Lekker slapen doe je bij Best Western Deplhi. Reviewer Nancy vindt dit het echt een aanbeveling: ‘Het hotel is kleinschalig, persoonlijk en professioneel.’

4G-verbinding

In een ondergrondse tunnel goed bereik en mobiel internet? In de metrotunnel tussen Amsterdam Noord en Zuid wel! De hele Amsterdamse Noord/Zuidlijn is voorzien van 4G. Hoe fijn is dat? Om dit voor elkaar te krijgen hebben providers 194 antennes geplaatst en 11,5 kilometer kabel gebruikt om het mobiele signaal door de tunnel te verspreiden.

Dagje Amsterdam? 10 bijzondere feitjes over de Noord/Zuidlijn

Tot slot nog wat cijfers

  • De Noord/Zuidlijn is 9,7 kilometer lang, waarvan 7,1 kilometer ondergronds is.
  • De metro rijdt maximaal 70 kilometer per uur en de totale rit duurt vijftien minuten.
  • Per uur rijdt de metro tien keer in beide richtingen.
  • Op 22 april 2003 werd er gestart met de aanleg van de Noord/Zuidlijn. Ruim vijftien jaar later, op 21 juli 2018, werd de metrolijn feestelijk geopend.

Bronnen: wijnemenjemee.nl en AT5

Tip: Gebruik de Zoover Dagje Weg kiezer

Ben je al zo vaak in Amsterdam geweest, maar heb je wel zin in een ander dagje uit? Plan dan je dagje uit. Kies een bestemming, een datum en maak een keuze tussen indoor, outdoor of budget. Vervolgens krijg je een lijstje met de leukste uitjes en beste voordelen. Hoe handig is dat?

Wil je blijven slapen in Amsterdam? Dan tippen wij deze fantastische hotels:

Hotel Skotel                    Hotel Wyndham Apollo
XO Hotels Park West    Hotel Freeland
Hotel Banks Mansion    Hotel Artemis

Meld je aan voor de Zoover nieuwsbrief: iedere week bomvol vakantie-inspiratie!  

Uitgelichte berichten

Lees ook

Redactie

Redacteur

19 mei - 2020

Lees ook

Reacties