Het zijn de Zoover Vakantieweken! Tijdens deze campagne zetten we de populairste vakantielanden voor je op een rij. Deze week staat Nederland in de spotlights. Extra mooi: jij maakt kans op een reischeque t.w.v. €400 bij het schrijven van een review.

Of je nu gaat eilandhoppen van eiland naar eiland of een dagje de boot pakt om uit te waaien: een mini-vakantie naar onze eigen Waddeneilanden stelt nooit teleur. Wat te doen op de Waddeneilanden? Van wandelingen en fietstochten tot wadlopen en het verkennen van pittoreske plaatsjes: wij zetten alles voor je op een rij! Wat wil jij doen op de Waddeneilanden?

Wat te doen op de Waddeneilanden?

  • Zeehondenopvang Ecomare (Texel).
  • Fietsen door de natuur en mooie dorpen (Texel).
  • Op pad met de Vliehors Expres (Vlieland).
  • Kaas proeven bij Peit’s Hoeve in Lies (Terschelling).
  • Raften op zee (Terschelling).
  • Varen langs de Robbenbank (Ameland).
  • Beklim de vuurtoren van Hollum (Ameland).
  • Yoga op het strand (Schiermonnikoog).
  • Wadlopen (Schiermonnikoog).

Onderstaand vertellen we je maar al te graag meer. Van hilarische tandemfietstocht en spannend boottocht tot je vingers aflikken bij lokale lekkernijen.

Wat te doen op Waddeneiland Texel

Toptip op Texel is zeehondenopvang Ecomare. Johanna ging op bezoek bij de zeehondjes en was razend enthousiast: ‘Je hoeft niet persé met (klein)kinderen te zijn om hier een leuke en leerzame ervaring op te doen. Wij hebben de hele middag rondgekeken en de tijd vloog.’

Of wat dacht je van een dagje op pad met Staatsbosbeheer, een tocht met een garnalenkotter of een kijkje in het leven van een strandjutter bij Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora?

Verken Texel per fiets!

Een dagje fietsen op fietseiland Texel is een must. Dwars door de natuur en schattige dorpjes. Inclusief picknick natuurlijk! Fiets (of wandel) bijvoorbeeld naar vuurtoren Eierland. Zo’n felrode van de ansichtkaarten. Vanaf de top kun je op heldere dagen zelfs buureiland Vlieland spotten. Of zet koers naar Schapenboerderij Texel waar je lammetjes mag knuffelen.

Met kids mag je het Sommeltjespad niet overslaan: een kindernatuurpad door het bos, waarbij je op zoek gaat naar ‘Sommeltjes’, een soort Texelse kabouters.

Wat te doen op Waddeneiland Vlieland

Hoewel Vlieland zich goed leent als ultiem ontspan-eiland – vooral als je logeert bij Hotel De Veerman -, kun je er ook elke dag op ontdekkingstocht. Van singer-songwriter-optredens van rasechte eilanders tot een Dokter Deen-tour voor de serieliefhebbers of een kaasbunker- of zeehondentocht. Vlieland ontdek je niet in een paar dagen. Zoveel mogelijk ontdekken in een weekendje? Spring dan op de fiets of zet het op een wandelen.

De Vliehors Expres wordt getipt door veel van je medevakantiefans! ‘Een (avond)rit met de Vliehors Expres is een echt avontuur, waarbij je op een enorme zandvlakte een unieke belevenis ervaart!’

Ga op verkenningstocht op Vlieland!

Ook leuk: bekijk de grootste zandverzameling van Nederland, een roggenbak, zeestraat, een skelet van een potvis en zelfs een jutterszolder bij De Noordwester. Met kabouterbos voor de kleintjes! Of ben je altijd al nieuwsgierig geweest naar wat strandjutters vinden? Wat er zoal op Vlieland is aangespoeld – en de prachtige bijbehorende verhalen – ontdek je bij het kleine juttersmuseum. En niet alleen jutters zie je trouwens rapen aan de kust. Liefhebbers van oesters kunnen ook hun pret niet op: ze liggen gewoon voor het oprapen.

Dagje uit op Terschelling

Wat te doen op Waddeneiland Terschelling

Al wandelend, op de mountainbike of tijdens de ultieme trailrun: ontdek op je eigen manier hoe prachtig Terschelling is. Ga het bos in, de duinen over en pak natuurlijk ook een stukje strand mee. Als beloning trakteer je jezelf op een cranberrytaart bij Paviljoen West aan Zee. Een echte lekkernij van het eiland. Of als je liever voor hartig gaat: de lokale kazen van Pieter Peit. Reis af naar Peit’s Hoeve in Lies, waar je ze kunt proeven en kopen om thuis na te genieten.

Watersport en wadlopen op Terschelling

Raften, dat doe je op de gletsjerrivieren? Nee hoor, bij Terschelling trotseer je de golven van de zee in een rubberboot. Adrenaline gegarandeerd! En als je geluk hebt, zwemmen er nog een paar zeehonden gezellig met je mee. Waar je ook zeehondjes kunt zien is tijdens een safari op het wad! Ook leuk voor de kids. Net als het Wrakkenmuseum. Je betaalt bij dit museum maar één keer entree en mag meerdere malen tijdens je verblijf op Terschelling terugkomen.

Wat te doen op Waddeneiland Ameland

Op naar Ameland, op naar de zeehondjes! Tussen Ameland en Terschelling vind je namelijk de Robbenbank waar de aandoenlijke beestjes graag relaxen. Familie Van Doninck stapte onlangs nog aan boord van De Zeehond voor een robbentocht: ‘Het was een geweldige ervaring, voor zowel ons als onze dochter van bijna 3 jaar.’ 

Voor een middagje lachen, gieren en brullen in de prachtige natuur huur je een tandem met je vrienden. En wie dat niet spannend genoeg vindt, regelt een lesje blokart- of een kiteles, een rondvlucht of parachutesprong.

Ook de reddingsboot met tien stoere paarden moet je over het strand en door de branding zien galopperen. De demonstratie start bij het boothuis bij het Maritiem centrum.

Zet het beklimmen van de vuurtoren van Hollum op het avondprogramma, net als het proeven van een ‘Nobeltje’: een heftig drankje met 32% alcohol dat vroeger hartstikke illegaal werd gestookt op het eiland.

Doen op Schiermonnikoog

Begin de dag – bij goed weer – met een ontspannend yogalesjes op het strand en ga tijdens je verblijf op het eiland hoe dan ook op zoek naar de twee vuurtorens (de witte Zuidertoren of de rode Noordertoren) voor een mooi vakantiekiekje. Vanaf de Wassermanbunker op Schiermonnikoog heb je misschien nog wel een mooier uitzicht!

Met een beetje tempo in de benen kun je het eiland lopend verkennen, maar je kunt ook lekker op de fiets springen en de dag afsluiten met een mooie strandwandeling. Over het strand gesproken: een bezoek aan een Waddeneiland is niet compleet zonder een wandeling op het wad. Natuurlijk bij laag water. Maar dat betekent niet dat de voetjes droog blijven. Op Schiermonnikoog worden ook wadzwerftochten georganiseerd in de winter! Als je geluk hebt wandel je langs het Balg en kun je onderweg nog genieten van wat knuffelige zeehondenvriendjes.

Voordat je bij Pension Westerburen onder de wol kruipt, schuif je natuurlijk nog wel even aan bij een lokaal restaurant voor een lekker visje, zoals De Marlijn of Noderstraun. Dát is pas cultuur proeven!

Marloes

Redacteur

17 juli - 2019

Dagje uit

Reacties