Wat is het verschil tussen een purser en een steward?

Redactie - 25 maart 2020

Wat is het verschil tussen een purser en een steward?

Redactie - 25 maart 2020

Wat is het verschil tussen een purser en een steward? Een purser is de leidinggevende van een steward(ess) tijdens lijnvluchten naar vakantiebestemmingen. In dit blog zetten we alle verschillen voor je op een rij. Wist jij dit al?

Wat is het verschil tussen een purser en een steward?

Wat is de functie van de purser?

‘Goedemiddag, ik ben …, uw purser.’ Deze woorden heb je ongetwijfeld al eens hebt gehoord in het vliegtuig. De functie van een (senior) purser is veelzijdig, maar kort gezegd komt het erop neer dat de purser de leidinggevende is van de steward(ess) tijdens lijnvluchten. Naast de coördinatie van het team is de purser verantwoordelijk voor de vliegveiligheid, tevredenheid van vliegende vakantiegangers en voor het creëren van een goede onderlinge werksfeer.

Wat is het verschil tussen een purser en een steward?

Werken pursers ook mee tijdens de vlucht?

Zeker bij continentale vluchten is het goed mogelijk dat de purser komt vragen of je iets wilt drinken. Op kortere trajecten is het team kleiner, waardoor dit een efficiënte manier van werken is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vlucht naar Lanzarote of Hurghada. Daarnaast is de purser verantwoordelijk voor de communicatie met het overige cabinepersoneel, tot de cockpit aan toe. Tijdens intercontinentale vluchten zijn er meestal twee pursers aanwezig, waarvan de senior purser de eindverantwoordelijkheid draagt.

Wat is het verschil tussen een purser en een steward?

Wat is de functie van een stewardess?

Net als een purser is ook de functie van een steward(ess) samen te vatten. In dit geval: de steward(ess) is tijdens lijnvluchten verantwoordelijk voor de veiligheid en de verzorging van de passagiers. Veiligheid heeft altijd de hoogste prioriteit. Daarnaast streeft de steward(ess) er naar om de vlucht voor de passagiers zo aangenaam mogelijk te maken. Zo begint je vakantie naar Curaçao lekker ontspannen! En dan ben je nog niet eens ingecheckt bij het Hotel Van der Valk Kontiki Beach Resort!

Het begint al op de grond

Grote kans dat je de stewardess of purser die je in het gangpad aantreft ook al op de luchthaven bent tegengekomen. Ongeveer een uur voor vertrek gaat het personeel aan boord, waarbij iedereen zijn of haar gedeelte controleert op diverse veiligheidspunten. Is iedereen aan boord en is de veiligheidsprocedure gedaan? Dan neemt de steward(ess) plaats op de klapstoel en staat de zonvakantie op het punt van beginnen! Benieuwd wat stewardessen nog meer doen tijdens een vlucht? Eerder schreven we er dit blog over.

Wat is het verschil tussen een purser en een steward?

Waar moet een purser en steward(ess) aan voldoen?

Voordat steward(ess)en aan de slag gaan, hebben zij een gedegen training achter de rug. Tijdens deze opleidingsperiode leren ze om te gaan met bijzondere situaties zoals diverse noodsituaties, evacuatie-procedures, wat te doen tijdens brand en verschillende overlevingsstrategieën. Daarnaast zijn ze allemaal gekwalificeerd om EHBO handelingen uit te voeren en weten ze hoe ze onderling moeten communiceren tijdens je vliegvakantie.

Wat is het verschil tussen een purser en een steward?

Plannen zonvakantie?

Heb jij al een vliegvakantie in het vooruitzicht? Zoek je de zon op van Aruba of Egypte? Of misschien wel een jungletocht in de binnenlanden van Thailand? Welke verre reis je ook kiest: je bent in elk geval in de veilige én vakkundige handen van het cabinepersoneel. Laat die vakantie maar beginnen!