Wat is het verschil tussen Economy en Comfortclass?

Redactie - 24 juni 2019

Wat is het verschil tussen Economy en Comfortclass?

Redactie - 24 juni 2019

Wanneer je je vliegticket boekt kun je bij de meeste maatschappijen kiezen in welke klasse je wilt vliegen. Het hangt van de maatschappij én de afstand die je gaat vliegen af welke klassen er zijn. De meest voorkomende zijn Economy: Economy plus/Economy Comfort/Premium Economyclass, Business en First Class. Maar wat zijn de verschillen tussen Economy en de Comfortclass? Het grootste, en meestal enige, verschil is dat je in Comfortclass meer beenruimte hebt.

Wat de naam van de iets luxere variant van de Economyclass is verschilt per maatschappij. KLM heeft het over Economy Comfort, British Airways spreekt op de langeafstandsvluchten van World Traveller Plus. En vlieg je met TUI dan kun je kiezen uit Economy, Comfort en DeLuxe. Wat service betreft zijn Economy en Comfort gelijk aan elkaar.

Hoe gezond is vliegtuigeten

Beeld Robyn Lee via Flickr

De verschillen in de klassen

Het verschil bij TUI is de beenruimte: Economy 74 centimeter en Comfort 81 centimeter. In de DeLuxeklasse heb je uitgebreidere service, een luxe stoel en een beenruimte van 106 centimeter.

KLM heeft vooral op de langeafstandsvluchten meerdere typen stoelen. Er is de Economy Class en de Economy Comfort. De service is gelijk, het verschil is dat de stoelen in Economy Comfort zo’n tien centimeter extra beenruimte hebben en dat de rugleuning twee keer zo ver naar achteren kan.

Niet alleen de klasse-aanduiding verschilt per airline, ook is het heel verschillend hoe de stoelen zijn. Bij prijsvechters is de beenruimte van de stoelen in Economyclass vaak veel beperkter dan die van bijvoorbeeld Singapore Air.

Beeld: Luke Lai via Flickr

Kijk, kies en bepaal je klasse

Op korte afstanden hoeft een beperktere beenruimte niet zo’n probleem te zijn, maar bij langere vluchten kan het wel veel comfortabeler zijn. Houd in elk geval in gedachten dat alle specificaties van de stoelen zoals breedte en beenruimte en de services afhangen van de maatschappij, het type vliegtuig en of het een korte of lange vlucht is. Kijk dus bij het boeken goed of het prijsverschil de moeite waard is. Je kunt ook kijken of je voor een kleinere meerprijs een stoel bij de nooduitgang kunt boeken. Onafhankelijk van de klasse kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld de veiligste stoel in een vliegtuig

Tip: boek je een stoel kijk dan op seatguru.com naar de indeling van je vliegtuig. Op sommige plekken, ook in de luxere variant van Economy, staat soms onder de voorstoel een kastje voor het entertainment. En dat betekent ineens de helft minder ruimte voor je voeten!