Wat is de Bermudadriehoek?

Redactie - 27 maart 2020

Wat is de Bermudadriehoek?

Redactie - 27 maart 2020

Wat is de Bermudadriehoek? De beroemde Bermudadriehoek is één groot mysterie. Sommigen zeggen dat hij niet bestaat, volgens anderen zorgen aliens ervoor dat vliegtuigen en schepen verdwijnen, maar ook de natuur, Atlantis en wormholes worden als mogelijke oorzaken gezien.

Schepen bij de Bermuda driehoek

1: Er ís helemaal geen Bermudadriehoek

Dat het ligt in de Atlantische Oceaan, vlakbij Florida en Cuba, weten we zeker. Een ook dat er een eilandje genaamd Bermuda bestaat. Maar die beruchte driehoek..? De Amerikaanse marine erkent hem niet, en er zijn nog meer sceptici. Zij gaan er vanuit dat het een opgeklopt verhaal is, aangewakkerd door mensen/media die wel houden van een spannende rel. Dat er zoveel schepen verdwijnen of verongelukken is volgens hen toeval: de zogenaamde driehoek omhelst nou eenmaal een groot gebied, waar veel schepen rondvaren. De ongelukken die er plaatsvinden, zouden gewoon veroorzaakt worden door menselijk falen. Zoals kapiteins die vrolijk naar het gebied varen, en daarbij vooraf gegeven stormwaarschuwingen koppig negeren. Mocht de driehoek toch bestaan, dan bevindt deze zich tussen Miami, San Juan in Puerto Rico en Bermuda.

Regenboog boven Bermuda driehoek

2: De natuur

Want laten we eerlijk zijn: moeder natuur kan behoorlijk huishouden. De golfstroom, die langs de oostkust van Noord-Amerika stroomt, heeft een snelheid van zo’n negen kilometer per uur: behoorlijk snel voor een gemiddelde oceaan. En ja, hij is op zijn snelst in de Bermudadriehoek. Door deze sterke stroming zou het verklaard kunnen worden dat verdwenen schepen vaak niet gevonden worden. Ook orkanen worden vaak als schuldige aangewezen. Tegenwoordig zijn deze redelijk te voorspellen, maar vroeger was dat natuurlijk nog niet het geval. Voor schepen én vliegtuigen gevaarlijk.
Net als zwaartekracht. Daar merk je in het dagelijkse leven niet zoveel van. Maar soms is er een sterkere concentratie dan normaal. Er zijn mensen die beweren dat er bij de Bermudadriehoek een zodanig sterke zwaartekracht hangt, dat schepen ermee naar beneden kunnen worden getrokken.

Aliens in de bermuda driehoek

3: Aliens

Nu komen we bij de, tsja, wat ‘meer obscure’ verklaringen aan. Aliens zijn de favoriete schuldige van zo’n beetje iedere complottheorist. Het handige daarvan is dat je dan verder niet meer ingewikkeld hoeft te doen, maar gewoon hun vergevorderde techniek de veroorzaker van alle problemen/vermissingen kunt noemen. Wat ze dan met alle zogenaamd ontvoerde schepen en bemanning willen doen, dat vragen we ons dan wel weer af. Experimenten, waarschijnlijk.

Atlantis, ligt binnen de bermuda driehoek?

4: Atlantis

In 1986 ontdekten duikers een aantal meter onder water mysterieuze structuren van kalksteen, die gemaakt leken te zijn door mensen. Dat werd gezien als bewijs van Atlantis, oftewel de beroemde gezonken stad. Creatieve geesten bedachten vervolgens dat er bewust wat bewoners van die cultuur onder water in leven konden zijn, en met hun (daar is het weer) vergaande technische mogelijkheden schepen laten zinken.

Wat is de Bermuda driehoek?

5: Wormholes

If all else fails, blame the wormholes. Een zwart gat kan ‘natuurlijk’ ook de reden zijn dat al die schepen en vliegtuigen verdwijnen. Case in point zou dan het verhaal van Carolyn Cascio zijn, die in 1964 over de Bermudadriehoek naar het drukbevolkte Grand Turk eiland vloog. Maar toen ze er deze keer boven vloog zag ze exact hetzelfde eiland, maar dan… doodstil. Alsof het de versie van honderden jaren geleden was. En ze wist zeker dat het om het juiste eiland ging, zo bleek via sonar en radiocontact. Zelfs het vliegveld waar ze moest landen bleek niet (meer) te bestaan. Carolyn vloog terug naar waar ze vandaan kwam, maar werd nooit meer gezien óf gehoord.