Wat houdt Thanksgiving precies in?

Redactie - 22 november 2018

Wat houdt Thanksgiving precies in?

Redactie - 22 november 2018

Wat houdt Thanksgiving precies in? De oorspronkelijke gedachte van deze feestdag is om dankbaar te zijn voor al het goede in je leven. De laatste decennia lijkt dit te zijn verschoven naar het kijken van American Football en het eten van kalkoen, waarbij de broeksriem tegen het eind van de maaltijd los wordt geknoopt. Wij doken in de ontwikkeling van deze populaire feestdag.

Beeld: Unsplash – Priscilla du Preez

Wat houdt Thanksgiving precies in?

Thanksgiving is een officiële feestdag in zowel de Verenigde Staten als Canada. Oorspronkelijk is de dag bedoeld als dankzegging voor een goede oogst of allerlei andere ‘goede’ dingen die in het leven van mensen gebeuren. In Amerika wordt Thanksgiving traditiegetrouw gevierd op de vierde donderdag van november. In Canada is dit op de tweede maandag in oktober. Dit om de simpele reden dat daar de oogst eerder eindigt. Vandaag de dag draait het om twee dingen: samen zijn met familie, maar vooral vanwege het eten. Heel. Veel. Eten. Probeer tijdens je vakantie maar eens een kalkoen te vinden in de supermarkt…

Beeld: Unsplash – Rawpixel

Eten met Thanksgiving

Tijdens de hoofdmaaltijd op Thanksgiving is natuurlijk een hoofdrol weggelegd voor de kalkoen. In de volksmond wordt de feestdag in Amerika dan ook wel Turkey day genoemd. Naast de kalkoen zijn er op de rijkelijk gevulde eettafel vaak aardappelpuree, zoete aardappelen en sperziebonen geserveerd. Wanneer er nog ruimte over is (of wordt gemaakt door de broeksriem wat losser te maken) zijn een pecannotentaart of pompoentaart populaire desserts. Altijd al eens de sfeer van Thanksgiving willen proeven? Tijdens een vakantie in New York  kun je lekker van deze traditie ‘proeven.’ Bijvoorbeeld vanuit het centraal gelegen Hotel Park Central.

Beeld: Unsplash – Rawpixel

Shoppen op Black Friday

Thanksgiving mag dan, in tegenstelling tot Halloween, nog niet helemaal te zijn overgewaaid op Nederland, de dag ná Thanksgiving is dat wel. Dan is het namelijk tijd om te winkelen én daarbij te profiteren van leuke kortingen. Onder de noemer Black Friday zijn er in Nederland in zowel fysieke winkel als online verschillende acties te vinden. Ben je kleding- of elektronicaliefhebber? Mogelijk wil je dan op deze dag je slag slaan. Ideaal voor een leuk dagje uit in Nederland. Veel steden spelen dankbaar in op deze relatief nieuwe ontwikkeling. Eerder maakten we al een overzicht van leuke winkelsteden in Nederland. Doe er je voordeel mee!

Beeld: Unsplash – Robin Benzrihem

Wordt Thanksgiving ook in Nederland gevierd?

Zoals gezegd is de Thanksgiving-traditie nog niet echt overgewaaid vanuit de Verenigde Staten naar Europa. Daarvoor is het ook een écht Amerikaanse traditie waar ‘wij’ van oudsher niet zoveel mee hebben. Natuurlijk weet de (grote) Amerikaanse gemeenschap in Nederland elkaar wel te vinden om deze heugelijke dag samen te vieren. Nederland heeft in die periode natuurlijk een andere dag om naar uit te kijken. De sinterklaasperiode is dan in alle hevigheid losgebarsten. Maar Thanksgiving is natuurlijk wel een goed excuus voor een weekendje weg, bijvoorbeeld naar het gezellige Utrecht.

Ben jij weleens in Amerika geweest met Thanksgiving of vier je het misschien wel thuis in Nederland? Laat het ons weten in de comments!