Wangedrag van passagiers in vliegtuigen is vorig jaar toegenomen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) kreeg 11 procent meer meldingen binnen over passagiers die zich misdroegen en signaleert ook dat de ernst van de incidenten is toegenomen. Het gaat het vaakst mis op lange en middellange vluchten.

Wangedrag van passagiers in het vliegtuig neemt toe

In totaal ontving de ILT van Nederlandse luchtvaartmaatschappijen 1006 meldingen van wangedrag in 2018. Een jaar eerder waren dat er 906. Van alle meldingen ging 63 procent over “zwaardere voorvallen”. Een jaar eerder was dat nog 52 procent. Hieronder verstaat de inspectie gevallen van verbale of fysieke agressie waar de marechaussee aan te pas moet komen, of waarbij de gezagvoerder een “gele kaart” uitdeelt aan onhandelbare passagiers. Die krijgen dan formeel te horen dat hun gedrag onwenselijk is, eventueel in combinatie met een boete.

Wangedrag van passagiers in het vliegtuig neemt toe

Drank de boosdoener

Volgens de ILT was vaker sprake van agressief gedrag na alcoholmisbruik, maar exacte cijfers ontbreken. Het aantal meldingen dat specifiek over rokende passagiers gaat, daalde juist met 44 procent.

Wangedrag van passagiers in het vliegtuig neemt toe

Ongeschreven vliegregels waar jij je vast niet aan houdt

Wellicht is het wangedrag van passagiers aan boord te wijden aan het feit dat met de ongeschreven vliegregels niet hanteert. Wat dacht je van passagiers die aan je stoel trekken als ze opstaan of medereizigers die het nodig achten om op blote voeten door het gangpad te lopen.

Begint je vakantie naar Thailand of de Turkije met een vroege vlucht? Zorg ervoor dat je geen stress hebt alvorens je gaat vliegen en overnacht in de nabijheid van de luchthaven. Zo voorkom je dat je zelf wangedrag gaat vertonen aan boord. Hotel citizenM Schiphol Airport bij Schiphol is populair en ontvangt van onze reviewers een 8,8. Vertrek je vanaf Eindhoven Airport, dan is het Hotel Tulip Inn Eindhoven Airport een aanrader. Is Rotterdam The Hague Airport jouw vliegveld? Een kamer in het Hotel Best Western Plus Rotterdam Airport is dan een goed idee.

Bron: ANP

Volg Zoover ook op Instagram voor de mooiste vakantiefoto's en leukste winacties!  

Eva

Redacteur

6 november - 2019

Reacties