Heb je tijdens je vlucht een raamplaats? Dan heb je uiteraard het luikje van je vliegtuigraam omhoog om prachtige foto’s en filmpjes te maken wanneer je opstijgt of bij de landing. Maar weet je waarom het verplicht is om die luikjes tijdens het stijgen en landen omhoog te hebben? Simpelweg voor je eigen veiligheid en die van iedereen aan boord.

Aanpassen aan het licht of de duisternis

Doordat de luikjes omhoog zijn kunnen je ogen wennen aan het licht buiten. Wennen aan het buitenlicht is ook de reden dat tijdens start en landing de lichten in het vliegtuig gedoofd zijn. Is het nog donker buiten en zou het licht in het vliegtuig aanblijven dan heb je in het geval van een noodsituatie heel veel tijd nodig om je aan de duisternis aan te passen. Tijdens de voorbereidingen let het cabinepersoneel er dan ook goed op dat alle luiken geopend zijn.

Ook voor de bemanning is het nodig dat ze goed zicht hebben. Bij een eventuele problematische landing kunnen ze zien wat er aan weerszijden van het vliegtuig gebeurt en in geval van een noodlanding bepalen via welke kant de passagiers het snelst het vliegtuig kunnen verlaten via de nooduitgangen.
De hulpdiensten kunnen op hun beurt weer gemakkelijker naar binnen kijken en zo mogelijk brand of rookontwikkeling signaleren.

Hoe gezond is vliegtuigeten

Beeld iweatherman via Flickr

Tijdens de vlucht

De lichten in het vliegtuig gaan ook altijd aan als het eten geserveerd wordt. Op lange en/of nachtvluchten is het voor en na het serveren van de vliegtuigmaaltijd meestal donker(der) in het toestel.  En tijdens de vlucht kun je natuurlijk je ogen en je luikje dicht doen als je verblindt wordt door de zon of een dutje wilt doen. Maar zodra de daling inzet… open die luiken. En maak dan gelijk die mooie foto van de skyline van New York of de zee rond dat prachtige eiland waar de piloot het vliegtuig veilig op de grond moet zien te zetten.

Meer vakantie-inspiratie? Volg Zoover ook via Instagram, Pinterest en Facebook.

Madeleine

Redacteur

25 februari - 2019

Reacties