De verrassende reden waarom het zo koud in vliegtuigen is

Redactie - 27 december 2018

De verrassende reden waarom het zo koud in vliegtuigen is

Redactie - 27 december 2018

Aan een stapel tijdschriften, snacks en je koptelefoon heb je niet genoeg tijdens je vliegreis. Een warme trui of dekentje mee aan boord is een must, want het is vaak altijd zó koud in vliegtuigen! Niet fijn, maar met een goede reden. En die is verrassender dan je denkt.

koud in vliegtuigen

Beeld: Ross Parmly via Unsplash

Gegronde reden voor kou in de lucht

Die koude lucht heeft niets te maken met de voorkeur van passagiers of het feit dat de stewards en stewardessen er alert van blijven. Ook het koelen van de vliegtuigapparatuur speelt geen rol. Er is een gegronde médische reden voor die lage temperaturen in vliegtuigen en het feit dat jij rillend op je zonvakantie aankomt.

koud in vliegtuigen

Beeld: G-R Mottez via Unsplash

Frisse lucht

Uit onderzoek van American Society for Testing and Materials blijkt dat mensen sneller flauwvallen in een vliegtuig dan wanneer ze met beide benen op de grond staan. Dit komt door een te kort aan frisse lucht. Ook wel: Hypoxia, een medisch verschijnsel dat plaatsvindt als het menselijk lichaam weinig zuurstof binnenkrijgt. En dat is precies wat er gebeurt tijdens een vlucht.

koud in vliegtuigen

Beeld: Dan Gold via Unsplash

Too hot

Een andere trigger voor Hypoxia is een langere tijd in een warme ruimte verblijven. Om flauwvallen bij vakantiegangers tegen te gaan, wordt de temperatuur in vliegtuigen daarom een paar graden kouder dan gemiddeld gehouden. Kortom: niet meer vergeten die warme trui!

Wil jij binnenkort op vliegvakantie? Check Zoover voor de fijnste bestemmingen en accommodaties!