De Consumentenbond adviseert reizigers niet klakkeloos de reis- en annuleringsverzekering aan te vinken die luchtvaartmaatschappijen of reisbureaus aanbieden. Een verzekering via reisorganisatie blijkt uit vaak ongunstig: de dekking valt vaak tegen en de voorwaarden zijn onduidelijk. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond naar de polisvoorwaarden van 15 reisaanbieders.

Verzekering via reisorganisatie

Veel reisorganisaties bieden klanten tijdens het boekingsproces standaard verzekeringen aan van internationale verzekeraars. Deze zijn vaak onvoordelig. De premie is relatief hoog: gemiddeld 5 procent van de reissom. Ook zijn er zijn veel beperkende voorwaarden.

Vliegticketverkoper WTC spant de kroon met premies tot wel 28 procent van de reissom. Daarvoor krijgt de verzekerde bij annulering slechts 85 procent van de ticketkosten terug. Daarbovenop betaalt de klant aan het reisbureau nog eens 50 euro zodra hij aanspraak maakt op de verzekering. Bovendien stopt de verzekering 48 uur voor vertrek.

Reisverzekering

De uitsluitingen worden vaak niet vermeld in de verzekeringskaart waarin de verzekeraar de belangrijkste kenmerken van zijn product samenvat. Zoek- en reddingskosten zijn bijvoorbeeld uitgesloten bij de verzekeringen die Easyjet en Schipholtickets aanbieden. Maar dat blijkt pas na lezing van de uitgebreide polisvoorwaarden. Dit is bijvoorbeeld een belangrijke dekking voor wintersporters, wandelaars en zeilers. Ook wintersportdekking ontbreekt in de meeste reisverzekeringen, zelfs bij aanbieders van vluchten naar winterbestemmingen.

Minimale bagagedekking

Reisverzekeringen scoren ook slecht op bagagedekking. Vooral de dekking van elektronica, zoals laptops, camera’s en smartphones, is minimaal. Expedia biedt een verzekering aan die smartphones en tablets zelfs helemaal uitsluit van dekking. Net als fietsen, kunstgebitten, gehoorapparaten, sleutels, brillen, lenzen en reisdocumenten.

Ook Ryanair (Europ Assistance) sluit elektronica, brillen en contactlenzen uit van dekking. Bij bagage die wel onder de dekking valt, keert de verzekeraar alleen uit als de verzekerde een aankoopbewijs kan laten zien.

verzekering via reisorganisatie

Binnenkort op wintersport? Denk dan goed na voordat je een verzekering via je reisorganisatie afsluit en check uiteraard goed of je een reisverzekering mét wintersportdekking hebt. Ga je dit jaar skiën in het Sauerland in Duitsland en ben je nog op zoek naar een knus hotel dicht bij de pistes? Dan tippen wij Waldhotel Willingen. Reviewer R. Borsboom verbleef er vorig jaar en vond het een fantastisch hotel:‘Uitstekend hotel en een schitterende ligging. Heerlijk uitgebreid ontbijt, alsmede heerlijk avondeten bij half pension. Hulde aan de kok.’

Bron: ANP

Uitgelichte berichten

Anita

Redacteur

9 januari - 2020

Reacties