Op internet word je er mee doodgegooid. Advertenties van bureau’s als EUClaim, aviclaim, vlucht-vertraagd.nl of Airhelp. Allemaal beweren zij dat ze met succes de compensatie voor een vertraagde vlucht kunnen binnenhalen. Nu zijn die bureau’s inderdaad goed in hun werk. Alleen rekenen deze partijen een flink bedrag voor hun diensten. Soms gaat wel om meer dan 30 procent van het totale bedrag.

Vertraging snel geld terug

De hoogte van de compensatie ligt tussen de 125 en 600 euro per passagier, afhankelijk van de lengte van de vlucht en de duur van de vertraging. De luchtvaartmaatschappij moet deze vergoeding uitkeren wanneer er geen sprake is van overmacht. Je hoeft dus niet akkoord te gaan met vouchers of tegoedbonnen als alternatief voor deze compensatie.

Wanneer je hiermee akkoord gaat vervalt je recht op een financiële compensatie voor het tijdsverlies. Bij vertraging, annulering of instapweigering delen luchtvaartmaatschappijen vaak vouchers of tegoedbonnen uit voor eten, drinken of overnachtingen. Deze kun je gerust accepteren.

Raadzaam om zelf te proberen

De claimbureaus maken gebruik van het feit dat veel airlines het erg lastig maken geld te claimen. Toch is het volgens de Europese Commissie raadzaam het bij de luchtvaartmaatschappij zelf te proberen. Bij budgetvliegers als Ryanair is dat vaak lastig, maar bij British Airways (de grootste luchtvaartmaatschappij van het Verenigd Koninkrijk) gaat het weer verrassend simpel, zo ontdekte de website The Points Guy. Auteur Nathan Richardson vloog recent van Londen naar New York met zijn tweeling en vrouw. De vlucht had vijf uur vertraging en dat leverde hem 1900 dollar aan compensatie op.

Het geld stond binnen 24 uur op zijn creditcard en was ongeveer het bedrag dat de tickets voor de kinderen hadden gekost. Bij websites als die van EUClaim kun je trouwens snel zien of een vlucht in aanmerking komt voor compensatie. Heb je wel energie om het zelf te doen en geen zin om een fiks bedrag te moeten neerleggen, dan is het een goed idee zelf de compensatie aan te vragen.

Ga jij binnenkort vliegen vanaf Schiphol en vlieg je vroeg in de ochtend? Dan is een overnachting in de buurt van Schiphol geen vervelende luxe. Kies bijvoorbeeld uit Hotel citizenM Schiphol Airport, Hotel Park Inn by Radisson Amsterdam Airport of Hotel Steigenberger Airport Hotel Amsterdam. Zo hoef je niet te haasten in de ochtend en ben je op tijd op Schiphol voor je vlucht.

Bron: ANP

Uitgelichte berichten

Eleni

Redacteur

8 januari - 2020

Reacties