Venetië zet een nieuwe troef in in de strijd tegen het massatoerisme. De stad zucht jaarlijks onder zo’n 30 miljoen toeristen. Na het heffen van stadsbelasting en het vragen van entreegeld aan dagjesmensen gaat Venetië mensenmassa’s volgen via signalen van mobiele telefoons.

Carnaval Venetie
Proef met carnaval

Het gaat in eerste instantie om een proef die wordt gehouden tijdens het beroemde carnaval. Dit wordt tot en met 25 februari in de Italiaanse stad gehouden. Met de enorme toestroom van toeristen is het een van de drukste periodes van het jaar. Langs de drukste straten zijn deze keer sensoren en camera’s geplaatst die de passerende mensen detecteren en kijken of het om volwassenen of kinderen gaat. Ook worden de telefoonsignalen gevolgd om duidelijk te krijgen waar mensen vandaan komen, en hoe lang ze in Venetië blijven.

San MarcopleinOnbekende straten ontdekken

De gemeente hoopt zo een beter beeld te krijgen van het precieze aantal toeristen dat de stad bezoekt. Ook moet het drukke plekken in kaart brengen, zodat er in de toekomst minder opstoppingen door grote groepen mensen zijn. Zoals op het San Marcoplein. “We kunnen op deze manier voorspellen wanneer voetgangers op bepaalde plekken aankomen en ze van tevoren al naar andere gebieden leiden. Dit helpt het verkeer te blokkeren”, zegt een raadslid tegen Italiaanse media. Ze benadrukt dat er voor toeristen ook voordelen aan zitten. “Het voorkomt dat iedereen hetzelfde pad loopt en het laat mensen ook nog eens onbekende straten ontdekken.”

Venetië vraagt sinds kort ‘entreegeld’ aan mensen die een dagje naar de stad komen. Op drukke dagen verdubbelt de prijs. De bedoeling is dat het geld naar de inwoners vloeit en zij dan bijvoorbeeld minder belasting hoeven te betalen voor het ophalen van huisvuil.

Bron: ANP

Brug der ZuchtenTips voor Venetië

  • Carnaval vieren in Venetië.  In Appartement Suite in Venice Ai Carmini kun je heerlijk bijkomen van al het feesten.
  • De Basilica di San Marco, de grootste kerk van Venetië op het zo bekende San-Marcoplein. De kerk heeft vanwege de vele goudkleurige en gouden decoraties de bijnaam Chiesa d’Oro. Vanaf hotel Palazzo Stern ben je zo op het San-Marcoplein.
  • Het Dogepaleis. Dit Palazzo Ducale di Venezia was het onderkomen van de leider (doge) van de stad. Het gotische gebouw heeft een prachtig versierde gevel en een nog rijker interieur met het schilderij ‘Het Paradijs’ van Tintoretto als een van de hoogtepunten.
  • De Brug der Zuchten. Dit is een van de meest gefotografeerde plekken van Venetië. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht over het water.  Dat mooie uitzicht heb je ook vanuit hotel Locanda Silva.

Uitgelichte berichten

Madeleine

Redacteur

14 februari - 2020

Reacties