Veilig onderweg naar de wintersport: 5 tips

Redactie - 23 januari 2020

Veilig onderweg naar de wintersport: 5 tips

Redactie - 23 januari 2020

Ga je met de auto op wintersport dan spreekt het niet meer dan vanzelf dat je er vooraf voor zorgt dat je auto in topconditie is, en voorzien van alle verplichte dingen die in jouw wintersportland nodig zijn. Denk aan veiligheidshesjes, winterbanden en sneeuwkettingen. Ook de eventuele nodige vignetten, bijvoorbeeld voor Oostenrijk, regel je het best vooraf. Eenmaal op weg wil je natuurlijk ook veilig aankomen. Daarvoor geven we je deze 5 tips.

Veilig onderweg: verkeer

1. Aanpassen aan het verkeer

Met nog zoveel kilometer voor de boeg ben je misschien geneigd om wat harder te rijden dan toegestaan. Niet doen. In sommige landen zijn de boetes niet mals, en bovendien neemt je reactietijd af bij een te hoge snelheid. Kom je in de bijna onvermijdelijke file terecht, haal dan gewoon diep adem en probeer niet of het allemaal wat sneller kan door steeds van rijstrook te wisselen.

2. Veilig onderweg: pas je rijstijl aan

Rijden in sneeuw en ijzige weersomstandigheden is niet eenvoudig. Pas dan ook je rijstijl aan: trek rustig op, rem rustig af en laat je auto als dat kan uitrollen. Zijn de wegen glad en moet je harder remmen dan je dacht? Druk dan de koppeling en rem tegelijkertijd hard in. Heeft je auto ABS dan is die daardoor nog steeds bestuurbaar. Wil je er helemaal zeker van zijn dat je weet hoe je moet rijden in sneeuw en ijs? Neem dan een korte cursus bij de ANWB.

Auto in de sneeuw

3. Neem een pauze

Zucht. Al uren gereden, in de file gestaan … en de kinderen op de achterbank hebben er ook al geen zin meer in. Neem regelmatig een pauze om jezelf en de kids een beetje op te laden en te ontstressen. Ga de auto uit (ook al is het koud), maak een ommetje, eet of drink iets en je zult zien dat je er na een half uurtje weer tegenaan kunt. En wat is nou een paar keer een half uurtje op zo’n lange reis?

4. Vermaak onderweg

Niets kan de aandacht van de bestuurder zo afleiden als het gezeur van kinderen op de achterbank die willen weten ‘of we er al zijn’. De achterbank lijkt wel te krimpen naarmate de reis duurt. Zorg voor vermaak onderweg. Geef ze een tablet met koptelefoon om een filmpje te kijken, doe eens een ouderwets spelletje en houd de moed er in met wat lekkere snacks.

wegenkaarten

5. Veilig én handig onderweg

Naast wat te eten en te drinken is het ook heel handig om een paar fleece dekentjes in de auto te hebben. Lekker voor als je lang in de file staat, en ook praktisch als je pech krijgt en buiten de auto op hulp moet wachten. Zorg er ook voor dat je ruiten niet beslaan en dat kan, hoe gek dat ook klinkt, door de airco te gebruiken. Vertrouw je helemaal op je navigatie? Neem toch ook routekaarten mee voor onderweg. Het kan gebeuren dat je navigatie het laat afweten of dat het internet niet werkt en dan ben je maar wat blij met zo’n good old navigatiesysteem. Dat is een stuk veiliger dan afgeleid zijn van het verkeer omdat je wanhopig op zoek moet naar de juiste route.

Ben je nog op zoek naar een accommodatie? Dan tippen we deze heerlijke hotels en appartementen:Ben je nog op zoek naar een accommodatie? Dan tippen we deze heerlijke hotels en appartementen:

Hotel Esprit Montagne - Zoover

Frankrijk:

Hotel Esprit Montagne: Hans is super enthousiast in zijn review: ‘Het verblijf overtrof onze verwachting; alle positieve reviews bleken te kloppen! Vriendelijkheid en een enorme inzet om het de gasten naar de zin te maken vormt de kern van de eigenaar Alke en zijn staf. Zelden hebben we zo exclusief gegeten! Een plek om nooit te vergeten.’

Appartement Les Chales de l’Adonis 

Hotel Klockerhaus - Zoover

Oostenrijk:

Hotel Klockerhaus: Marc Wittevrongel schrijft in zijn review: ‘Prachtig hotel met een gezellige sfeer en verzorgde kamers. Zeer vriendelijk personeel. Het eten was ook gewoonweg heeeeeel lekker. Zeer uitgebreid ontbijtbuffet en ’s avonds een 4 gangen menu met keuze van hoofdmenu. Leuk extraatje was dat elke avond het 1e drankje per persoon gratis was.’

Aparthotel Mondi-Holiday Bellevue

Italië:

Hotel Angelo Engel