Reisvaccinaties nodig? Op afspraak kan een arts bij je thuis komen, om jou en je gezin te vaccineren. Door je te vaccineren bescherm je jezelf tegen allerlei virussen en infecties die zeer schadelijk voor je gezondheid kunnen zijn. Benieuwd hoe dit werkt? Zoover laat zien hoe een thuisvaccinatie werkt, wat de voordelen zijn, hoe je het kunt regelen en waarom vaccinaties belangrijk zijn.

Thuisvaccinatie

Voordelen van een thuisvaccinatie

Of je nou naar Indonesië, Thailand of Turkije gaat, reisvaccinaties kun je op vele manieren regelen. De GGD is misschien het meest bekend, maar er zijn ook artsen die je thuis komen vaccineren. Zelfs in de avonden en weekenden kun je gewoon op je eigen bank een thuisvaccinatie krijgen. Het is zelfs mogelijk om de arts op je werk langs te laten komen. Handig voor mensen met een volle agenda of voor iedereen die niet graag naar de dokter gaat voor een reisvaccinatie. Een unieke service die veel voordelen biedt: vaccinatie bij je thuis of op het werk, door een erkende arts op het moment dat jou het best uitkomt.

Vergoeding vaccinaties door zorgverzekeraar

Jezelf thuis laten vaccineren is natuurlijk kiezen voor gemak. Maar hoe zit het precies met de vergoeding van een thuisvaccinatie? In veel gevallen wordt deze vorm van vaccineren vergoed door de zorgverzekeraar. Ook de toeslag voor het op locatie vaccineren wordt in de meeste gevallen gedekt. In het algemeen vallen vaccinaties onder de aanvullende verzekeringen. Check sowieso voor vertrek van je vakantie altijd even je zorgverzekering en controleer of je alles goed geregeld hebt.

Thuisvaccinatie

Heeft vaccineren zin?

Voorkomen is namelijk beter dan genezen. Ondanks dat de kans klein is dat je op reis ziek wordt, is vaccineren echt geen overbodige luxe. Sommige ziektes kunnen zonder de juiste vaccinaties namelijk ernstige, langdurige klachten veroorzaken of zelfs dodelijk zijn. Wist je dat je voor enkele Europese landen ook een vaccinatie nodig hebt?

Verwen jezelf op malaria-vrije vakantie in Egypte en boek een verblijf bij Zoover Gold Award 2019 winnaar Hotel SUNRISE Crystal Bay Resort dat gemiddeld een 9,7 ontvangt van de Zoover reviewers. Mathieu is zo enthousiast dat hij het hotel zelfs een 10 geeft. ‘Heerlijk en fantastisch hotel. Vanaf binnenkomst word je volledig in de watten gelegd. Vriendelijke mensen, echt heerlijk eten en drinken. Je voelt je als God in Egypte.’

Hoe werkt een reisvaccinatie?

Een vaccinatie zorgt er in principe voor dat het lichaam antistoffen aanmaakt tegen een bepaalde infectieziekte. Als je bijvoorbeeld tijdens je rondreis India in aanraking komt met een ziekmakende bacterie of parasiet, dan is je lichaam beter opgewassen om deze te onderdrukken en te vernietigen. Een groot aantal vaccinaties bieden 100% bescherming tegen een infectieziekte. Er zijn ook vaccinaties die slechts gedeeltelijke bescherming bieden. In het laatste geval is het wel zo dat als je ziek wordt, de ziekte aanzienlijk minder ernstig verloopt dan wanneer je niet bent gevaccineerd.

Thuisvaccinatie

Hoe lang werkt een vaccinatie?

De beschermingsduur van een vaccinatie wisselt sterk per infectieziekte. Zo biedt het vaccin tegen DTP bescherming voor tien jaar. Een vaccinatie tegen buiktyfus beschermt je ‘slechts’ drie jaar. Voor een aantal vaccinaties is het soms mogelijk om de duur van bescherming aanzienlijk te verlengen door een tweede en soms derde vaccinatie te nemen. Een vaccinatie tegen bijvoorbeeld Hepatitis A biedt bescherming voor minstens dertig jaar ná de tweede vaccinatie. Laat je altijd ruim voor aanvang van je reis goed adviseren over de benodigde reisvaccinaties, neem je gele vaccinatieboekje mee en maak ruim voor vertrek een afspraak.

Bij wie kun je terecht voor een thuisvaccinatie?

Tegenwoordig zijn er verschillende mogelijkheden om aan de juiste inentingen te komen. Eén manier is om een gekwalificeerde arts bij je thuis of op je werk langs te laten komen om je te vaccineren. Er zijn meerdere aanbieders waar je online een afspraak bij kunt maken voor een thuisvaccinatie. De bekendste zijn Reisprik.nl en Thuisvaccinatie.nl.

Uitgelichte berichten

Marcel

Redacteur

3 februari - 2020

Reacties