Top-5 pelgrimroutes in Europa voor op je bucketlist

Redactie - 13 februari 2020

Top-5 pelgrimroutes in Europa voor op je bucketlist

Redactie - 13 februari 2020

Klaar voor een nieuw vakantieavontuur? Deze top-5 pelgrimroutes zorgt ervoor dat je je wandelschoenen en rugtas alvast klaarlegt! Stuk voor stuk zijn deze Europese routes fantastische wandelingen (of fietsroutes) door de geschiedenis en het cultureel erfgoed. Hoewel bedevaarten van oudsher natuurlijk werden gelopen voor religieuze doeleinden, zijn ze ook hartstikke mooi voor een actieve vakantie. 

Canterbury – Engeland

De aartsbisschop van Canterbury, Thomas Becket, werd in 1170 vermoord in zijn ‘eigen’ kathedraal. Sindsdien komen pelgrims hier naartoe om hun respect te betuigen. Hoewel het grootste deel van de route inmiddels heeft moeten plaatsmaken voor sneller verkeer, is er ook nog een fiets- en wandelpad tussen Rochester en Canterbury. De 65 kilometer wandel je gemakkelijk in vier tot vijf dagen. Met de fiets is het één of twee dagen doortrappen.

Camino de Santiago – Spanje

De wereldberoemde Camino de Santiago is toch wel de pelgrimroute der pelgrimroutes: een verzameling pelgrimroutes naar de kathedraal van Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje. De Camino was een belangrijke christelijke bedevaart tijdens de middeleeuwen, maar nog steeds lopen 200.000 mensen per jaar de tocht.

Sommige wandelaars beginnen al in Duitsland, Tsjechië of Frankrijk, maar het grootste deel van het pad strekt zich uit over Noord-Spanje. Heb je minstens honderd kilometer te voet afgelegd? Dan kun je in Santiago de Compostela een certificaat aanvragen. Leuk voor in het fotoboek.

Route afgevinkt? Beloon jezelf met een verblijf in het centrum van Santiago de Compostela. Op steenworp afstand van de kathedraal vind je het geliefde Hotel Parador Santiago de Compostela – Reis Catolicos, dat een dikke 9,4 scoort. Kamperen aan de Camino de Santiago route kan ook, bij Camping Camino de Santiago.

pelgrimsroutes - Via Francigena

Via Francigena – Italië

Begin in Canterbury en wandel in negentig dagen (of fiets in dertig dagen) over de Via Francigena naar Rome. Liever iets dichterbij starten? Ga van start in het middeleeuwse dorp Viterbo. Vanaf daar loop of fiets je de laatste 115 kilometer over het platteland van Lazio naar Rome. Neem de benenwagen en je krijgt in Rome het Francigena Testimonium. De perfecte vakantiesouvenir.

Van Glastonbury Tor naar Stonehenge – Engeland

Deze 67 kilometer lange pelgrimsroute verbindt twee mystieke Engelse bezienswaardigheden: de Glastonbury Tor en het indrukwekkende Stonehenge. Na het wandelen van deze route zou je je als herboren moeten voelen. Het startpunt, de Glastonbury Tor, is een geheimzinnige toren bovenop een ronde heuvel. Volgens de mythen woonden hier vroeger feeën.

Of je nou wel of geen natuurlijke krachten van deze wandelroute krijgt, je wordt wel beloond met een fantastisch uitzicht op het platteland van Somerset. Je ‘finisht’ bij de wereldberoemde stenen cirkel uit 3.000 voor Christus, de Stonehenge.

pelgrimsroutes - bellagio

Madonna del Ghisallo – Italië

De Madonna del Ghisallo is het Mekka voor fietsers. Een steile, maar korte klim naar de beschermheilige van het fietsen, bovenop een heuveltop. Het verhaal gaat dat een reizende middeleeuwse graaf hier zijn toevlucht zocht om wegrovers te slim af te zijn. Hij ontsnapte ongeschonden. Sindsdien is het een heilige plaats. De route gaat tien kilometers bergopwaarts en is behoorlijk uitdagend, maar de moeite waard. Al is het alleen al om het uitzicht op het Comomeer en het startpunt, de nabijgelegen stad Bellagio.