Top 10 leukste stadjes en mooiste dorpen in de Bourgogne

Redactie - 13 augustus 2019

Top 10 leukste stadjes en mooiste dorpen in de Bourgogne

Redactie - 13 augustus 2019

De Franse Bourgogne (Bourgondië) is me toch een potje sprookjesachtig! Een regio vol slaperige dorpjes, kastelen, glooiende heuvels, wijngaarden en kanalen. Ontdek zelf hoe mooi deze populaire Franse regio is. We zetten alvast tien van de mooiste dorpen in de Bourgogne voor je op een rij. Wel in willekeurige volgorde, want kiezen mag je zelf doen!

© Beeld Pixabay | Etienne-F59

Beaune

Beaune wordt ook wel de wijnhoofdstad van de Bourgogne genoemd. Het is een minder kneuterig plaatsje dan de meeste in deze lijst, maar zeker een must visit voor wijnliefhebbers. Slenter door de kleine straatjes en bewonder de belangrijkste bezienswaardigheden zoals de Notre-Dame Basilica, het Museum voor de Kunsten of het beroemde Hôtel-Dieu. De dag sluit je natuurlijk af met een glaasje wit, rood of rosé.

© Beeld Pixabay | luctheo

Vézelay

Wijn- en cultuurliefhebbers weten Vézelay elk jaar weer te vinden. Het is dan ook een van de mooiste dorpen van Frankrijk en misschien zelfs wel van Europa. De nummer-één-attractie is de Basilique Ste-Madeleine, een prachtige Romaanse kerk. Geniet van dit dorpje met smalle straatjes, mooie binnenplaatsen en gebouwen uit de 15e en 16e eeuw. Je begrijpt direct waarom het een plekje heeft gekregen op de UNESCO werelderfgoedlijst.

© Beeld Pixabay | Larurale

Brancion

Geschiedenisliefhebber opgelet! Deze is voor jou. Brancion, gelegen tussen de twee andere mooie dorpjes Cluny en Tournus, is beroemd om de pittoreske straatjes en het middeleeuwse kasteel, waarvan het oudste deel dateert uit de 10e eeuw. Andere aanraders zijn de 15e-eeuwse overdekte markt en een wandeling langs de schilderachtige huizen. Sla ook de Saint-Pierre kerk met de indrukwekkende toren en de fascinerende muurschilderingen niet over. Het spectaculaire uitzicht over de wijngaarden van de Maconnais krijg je er gratis bij.

© Beeld Wiki Commons | Michel FOUCHER

Semur-en-Auxois

Semur-en-Auxois zal je in no time betoveren met zijn middeleeuwse gebouwen met rode daken, knusse steegjes en vakwerkhuizen. Het dorpje (of eh, stadje eigenlijk) heeft ook stadsmuren en een gotische kerk. Leuk feitje: de legende gaat dat dit dorp werd gebouwd door Hercules op zijn weg terug naar Spanje.

© Beeld Pixabay | luctheo

Avallon

Schattig. Zo kun je het historische stadje Avallon best noemen. Het dorp ligt in het natuurpark de Morvan en werd lang geleden gesticht door de Romeinen. Dwaal door Avallon en je reist terug in de tijd. Alles in het dorp gezien? Dan zijn de bossen en meren van de Morvan nooit ver weg. Ideaal voor een daguitstapje.

© Beeld Pixabay | LalouBLue

Pérouges

Op dertig kilometer roadtrippen van Lyon ligt Pérouges. Een klein landbouw- en weefdorpje dat vroeger deel uitmaakte van Italië. Het middeleeuwse plaatsje heeft twee stadsmuren, prachtige houten en stenen gebouwen, een bijzondere kerk en de gezelligste straten. Oh, en dat uitzicht! Pérouges ligt namelijk op een heuvel en vanaf de stadsmuren kijk je zo uit over de vallei van de Ain. Magnifique!

© Beeld all-free-photos.com

Châteauneuf

Châteauneuf mag dan in de 12e eeuw gebouwd zijn als uitkijkpost voor het nabijgelegen Dijon, het plaatsje zelf mag er ook wezen. Vanuit de bewaard gebleven uitkijktoren tuur je over een fantastisch landschap. Châteauneuf is een verzameling van schilderachtige huizen, geplaveide straatjes én natuurlijk een kasteel. Want het dorp heet niet voor niets ‘nieuw kasteel’.

© Beeld Flickr | Giustino

Noyers

Noyers is een echt middeleeuws stadje, met een stadswal die nog goed bewaard is gebleven. Niet minder dan 78 gebouwen in het kleine plaatsje zijn officiële historische monumenten. Wauw! Van hotel tot wijnhuis of vakwerkhuis: alles is hier even prachtig. Minstens zo indrukwekkend zijn de stadsmuren met negentien torens en drie poorten. Het charmante stadje wordt daarbij ook nog eens omringd door de wijngaarden van de Grand Crus de Bourgogne én ligt aan de rivier de Serein. Kan het idyllischer? Wij denken van niet!

© Beeld Wiki Commons | Phil25

Flavigny-sur-Ozerain

Dit Franse dorpje staat bekend staat om zijn steranijs waarvan ze vroeger in de abdij anijslollies maakte. Of nouja, vroeger? Je kunt ze nog steeds als souvenir scoren. Leuk voor thuis! Flavigny-sur-Ozerain heeft ook een tuin met planten die worden gebruikt voor het maken van textiel en touw.

© Beeld pxhere.com

Auxerre

We sluiten de top tien af met Auxerre: een mooi dorp in het hart van de Bourgogne, aan de rivier de Yonne. Auxerre heeft prachtige middeleeuwse en renaissance gebouwen: van kerken tot vakwerkhuizen en de iconische klokkentoren. Geen wonder dat bijna het hele historische centrum beschermd is. Ook leuk: huur een bootje om Auxerre vanaf het water te bewonderen.

Tip! Hotel Normandie is volgens menig vakantieganger een fijne uitvalsbasis om (een deel van) de Bourgogne te verkennen.