Santorini druk? Met deze tips vermijd je de drukte

Redactie - 6 februari 2020

Santorini druk? Met deze tips vermijd je de drukte

Redactie - 6 februari 2020

Santorini is een plaatje! Dit paradijsje is niet voor niets het meest gefotografeerde eiland van Griekenland. Helaas betekent dit ook dat het eiland jaarlijks overspoeld wordt door miljoenen toeristen. Een domper op de vakantiepret? Met deze tips vermijd je de drukte op Santorini.

Windmolens Santorini

Ga in het laagseizoen naar Santorini

Een inkoppertje: bezoek Santorini niet in het hoogseizoen! Ga dus niet op zonvakantie in de drukste maanden juli en augustus, maar in het voor- of naseizoen. De beste reistijd als je de grootste toeristenmassa wilt ontlopen en tegelijkertijd ook een beetje lekker weer wilt? Dat zijn de maanden mei, juni, september en oktober.

Neem je genoegen met een gemiddelde temperatuur van 15 à 20 graden? Kies dan voor april of november. Helemaal rustig is het van december tot en met februari. Dit zijn echter wel de koudste maanden waarin de meeste regen valt en er maar een handjevol restaurants en hotels open zijn. Maar… dan heb je het eiland wel bijna helemaal voor jezelf en de uitzichten blijven net zo spectaculair.

Santorini

Bezoek Fira op het juiste tijdstip

Een van de populairste plaatsen op Santorini is Fira. De hoofdstad met haar witte huisjes en kerken met blauwe koepels is tegen een vulkanische klif gebouwd. Dwaal door de straatjes van het stadje en je wordt regelmatig getrakteerd op fenomenale uitzichten. Een must visit tijdens je verblijf op Santorini.

Geen zin om file te lopen? Plan je bezoek in de ochtend als de cruiseschepen nog niet aangemeerd zijn of net voor zonsondergang als de toeristenstroom naar Oia trekt voor de beroemde zonsondergang. Kortom, loop niet de massa achterna!

zonsondergang Santorini

Bekijk de zonsondergang niet vanaf Oia Castle

Over die beroemde zonsondergang gesproken.. Elke avond trekken busladingen toeristen naar het kasteel van Oia om de zon in de zee te zien zakken. Geen zin om hutje mutje van dit natuurspektakel te genieten? Bekijk de zonsondergang dan vanaf Skaros Rock of vanuit Fira of Imerovigli. Natuurlijk kun je ook een plekje om een mooi terras in Oia reserveren. Onder het genot van een wijntje is die ondergaande zon vast nog mooier!

Wil je het schouwspel toch vanaf het kasteel bewonderen? Zorg dan dat je ruim op tijd bent en wacht na de zonsondergang totdat de meeste toeristen weg zijn. Zo kom je tenminste niet in de file te staan in de smalle steegjes die naar de bushalte of parkeerplaats leiden.

Bezoek traditionele dorpjes in het binnenland

De drukste plekken op Santorini liggen aan zee. Trek dus lekker het binnenland in om de cruiseschiptoeristen te ontlopen. De leukste tussenstops tijdens een roadtrip over het eiland? De authentieke dorpjes Emporia en Megalochori, maar ook het middeleeuwse dorpje Pyrgos mag je zeker niet overslaan.

Stap op de ferry naar een buureiland

Ben je de drukte op Santorini zat? Stap dan op een veerboot naar een eilandje in de buurt. De eilanden op de Cycladen zijn stuk voor stuk pareltjes. Vanuit de haven van Athinios vertrekken dagelijks verschillende boten naar de omliggende eilanden. Zo ligt het mooie eilandje Folegandros op slechts een uurtje varen.

Hotel Santorini

Gebruik je hotel als toevluchtsoord

Wordt de drukte op het eiland je toch te veel? Trek je dan even terug op je hotelkamer of geniet van een rustig middagje aan het zwembad van je hotel. Ook dan vermijd je de drukte op Santorini! Wij tippen deze accommodaties in en rond de populaire badplaats Kamari: