Nog geen vakantieplannen voor volgend jaar? Laat je inspireren door de Best Trip List van National Geographic Traveler. De bestemmingen zijn vaak nog onontdekt en zullen je zeker verrassen.

1. Asturië, Spanje

Oviedo


Want: een gevierde keuken.
Strand, besneeuwde  bergtoppen, de betere musea, de prachtige stad Oviedo met zijn vele pleintjes en oude barokke gebouwen. Plus een Nationaal Park. Genoeg redenen om deze Spaanse regio langs de Golf van Biskaje te bezoeken. En dan hebben we het nog niet eens over de gevierde keuken gehad. Misschien wel de belangrijkste reden om een reisje Asturië te boeken. De streek staat bekend om haar kazen. De bekendste is de Cabrales: een blauwe kaas. Het typische drankje van dit noordwestelijke deel van Spanje is de cider. Elk dorp in Asturië heeft zijn eigen cider, altijd van bovenaf in het glas geschonken voor een mooi schuimlaagje.

2. Göbekli Tepe, Turkije

Sanli Urfa
Want: De vondst van het Millennium.
Een tempelcomplex dat door archeologen wordt gezien als de vondst van het millennium. Het tempelcomplex Göbekli Tepe in Turkije is het oudste tempelcomplex ter wereld, 11.500 jaar oud. Er is zelfs een pilaar gevonden met inscripties die volgens archeologen de datum van een komeetinslag aangeven. Slapen doe je in het nabijgelegen Sanli Urfa.

3. Aboe Simbel, Egypte

Aboe Simbel
Want: Pure magie.
Het in een rotswand uitgehouwen tempelcomplex van Aboe Simbel lag eeuwen lang verscholen onder het zand, tot het in 1813 door archeologen werd opgegraven. Wandel door de dertig meter hoge Grote Tempel die wordt bewaakt door vier reusachtige beelden van Ramses II. Imposant, magisch en het zal je verbazen: geen toerist te zien.

4. Mostar, Bosnië-Herzegovina

Mostar
Want: 25 jaar vrede.
Dit jaar wordt in Bosnië-Herzegovina 25 jaar vrede gevierd. Het tastbare symbool van de vrede is de zestiende-eeuwse oude brug (Stari Most), die in 1993 werd verwoest en in 2004 opnieuw is gebouwd. Al meer dan 400 jaar springen jonge mannen van de 24 meter hoge brug in het water om te bewijzen dat ze niet bang zijn. De helden van Mostar. En wist je dat je in Mostar ook heerlijk luxe kunt overnachten in Hotel Kriva Curpija?

5. Parma, Italië

ParmaWant: De cultuurhoofdstad van 2020.
Parma, daar komt toch kaas vandaan, en ham? Zeker, maar behalve de ‘koning van der kazen’ en Parmaham vind je in de Noord-Italiaanse stad het grootste bamboedoolhof van de wereld en een prachtig paleis uit de zestiende eeuw: Palazzo della Pilotta. Giuseppe Verdi vond er inspiratie voor zijn opera’s. Het allermooiste van Parma? Haar charme, aldus National Geographic Traveler. De stad is nog niet ontdekt door de grote massa, maar mooie hotels zijn er wel.

6. Telč, Tsjechië

TelcWant: Het Florence van Tsechië.
Sprookjesachtig mooi en nog onbelopen. We kunnen het alleen maar eens zijn met Nationale Geographic. Zie je in Praag en Český Krumlov drommen toeristen, in het pastelzoete kleinere zusje Telč, kom je vooral Tsjechen tegen. Het historische stadshart is door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. Mooiste plek? Het driehoekige plein met zijn woonhuizen in Italiaanse Renaissanestijl. Een snoepje!

7. De Blauwe Route, Hongarije

BalatonmeerWant: Een walhalla voor wandelaars.
De Blauwe Route, Kéktúra in het Hongaars, uit 1938, is het oudste lange-afstandswandelpad van Europa. Het is een onderdeel van de tienduizend kilometer lange Europese wandelroute E4 van Spanje naar Cyprus. Tijdens de Blauwe Route passeer je onder andere het mooie Balatonmeer. Vanuit Hotel Club Tihany heb je een schitterend uitzicht over het meer.

8. Het woud van Balowieza, Polen

Wisent
Want: Het enige oerbos van Europa.
Een bos in Polen dat tot de verbeelding spreekt. Alleen de term al: ‘oerbos’, alsof er nog mammoeten rondlopen.  Wat je echter ziet is een springlevend bos. Met oude, maar juist ook piepjonge vegetatie. Logisch eigenlijk; een bos is voortdurend in beweging. Het is onderhevig aan storm, aan brand, aan ziektes en plagen en dat zie je hier allemaal. Je hebt bevers die een deel van het bos onder water zetten. Bomen die dood gaan door insecten. De dynamiek is er maximaal. En zo hoort het. Ineens sta je in een veld van daslook, een wit tapijt van naar ui en knoflook ruikend knolgewas. Middenin het veld ligt een knots van een boom, een eik. Geveld door een storm. Er groeien allemaal schimmels en paddenstoelen op. Alles was in beweging om die boom te vermolmen en zich weer beschikbaar te stellen voor andere organismen. De natuurlijke drang tot chaos in optima forma. Bijna kunst.
Er lopen hier trouwens ook nog wisenten rond, Europa’s grootste landzoogdier. Ze zijn inmiddels met achthonderd. Tijdens een wisentensafari onder leiding van een gids kom je ze tegen.

9. Wales Way, Verenigd Koninkrijk

Want: Een nieuwe epische autoroute.
The Wales Way bestaat uit drie fonkelnieuwe autoroutes, de Coastal Way, de Cambrian Way en de North Wales Way. Samen de Wales Way en goed voor ruim 700 km.  De Coastal Way voert langs de westkust van Wales en is 290 km  lang. De Coastal Way verenigt de bergen en de zee en brengt je langs kleine vissersdorpjes en prachtige baaien. De Cambrian Way, 300 km lang, voert over de ‘ruggengraat’ van Wales, door nationale parken tussen Llandudno in het noorden en Cardiff in het zuiden. Leuk om in hartje centrum te overnachten in Hotel Novotel. De North Wales Way met een lengte van 120 km brengt je langs kastelen naar het eiland Anglesey. Surfplankje mee!

10. Grossglockner Hochalpenstrasse, Oostenrijk

Grossglockner_Hochalpenstrasse
Want: 36 haarspeldbochten.
Een autoroute van 46 kilometer. Klinkt als een makkie. Vergis je niet, onderweg naar boven passeer 36 haarspeldbochten. De ultieme test voor je elektrische auto, schrijft Nationale Geographic Traveler. Handig om te weten: je betaalt minder tol met een elektrische auto. Aan het begin en eindpunt van de route zijn er laadpalen. De weg dankt zijn naam aan de hoogste berg van Oostenrijk, de 3798 meter hoge Grossglockner, en voert van noord naar zuid door de provincies Salzburg, Tirol en Karinthië. Dwars door Nationaal Park Hohe Tauern.

Bovenstaande is een selectie van de in totaal 26 bestemmingen die National Geographic Traveler tipt voor 2020. De volledige lijst vind je in het decembernummer van het blad (editie december 2019). Behalve de 26 mooiste bestemmingen is er in deze editie aandacht voor literair toerisme, reizen in het kielzog van schrijvers en romans en namen we poolshoogte in Transnistrië: hoe reis je in een land dat officieel niet bestaat en wat is er te beleven?

Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer (Grand Hotel Europa) over het fenomeen bucketlisttoerisme: ‘Als we reizen, moeten we niet willen reizen om een aantal reizen gemaakt te hebben. Als we alleen maar bezig zijn met wat we allemaal nog willen zien, zien we niet meer waar we zijn. Het werkelijke avontuur is geen geprogrammeerd avontuur, maar komt voort uit de vaardigheid om te laten gebeuren wat er gebeurt.’

Bron: ANP

Uitgelichte berichten

Madeleine

Redacteur

17 december - 2019

Reacties