Dit is waarom straling van je mobiel schadelijk is tijdens een vlucht

Redactie - 15 oktober 2018

Dit is waarom straling van je mobiel schadelijk is tijdens een vlucht

Redactie - 15 oktober 2018

Ga je binnenkort op vliegvakantie? Of vlieg je vaak voor je werk of privé? Dan weet je vast wel dat straling van je mobiel, tablet of laptop schadelijk kan zijn. Maar waarom, en wat mag eigenlijk wel?

Straling van je mobiel tijdens vlucht

Photo by Gerrie van der Walt on Unsplash

Straling van je mobiel en vliegtuigincidenten

Dat straling van mobieltjes een rol bij speelt bij vliegtuigincidenten bleek een aantal jaar geleden uit een geheim rapport van de IATA, een koepelorganisatie van vliegtuigmaatschappijen. Andere elektronica zorgden in een aantal gevallen voor straling die als medeoorzaak van een incident werd aangewezen. Maar hoe dan?

straling van je mobiel

Photo by Caleb Woods on Unsplash

Verwarring bij het vliegtuigpersoneel

De straling van elektronica kan ertoe leiden dat apparatuur aan boord niet goed werkt. Bij toestellen die kunnen zenden (telefoons, tablets, laptops, etc.) is die straling veel groter. Wees gerust: het is niet zo dat een vliegtuig alleen door jouw ingeschakelde smartphone aan boord kan neerstorten, maar als er al iets aan de hand is in een vliegtuig dan kan een storing in bijvoorbeeld de navigatieapparatuur tot verwarring bij vliegtuigpersoneel leiden. En dát kan op z’n beurt weer zorgen voor ongelukken.

laptop tijdens de vlucht

Photo by Marten Bjork on Unsplash

Lak aan de regels

Bij elke vlucht wordt passagiers verzocht hun telefoons gedurende de hele vlucht op vliegtuigmodus te zetten, terwijl bijvoorbeeld laptops en tablets alleen rond het opstijgen en landen uit moeten. Het blijkt dat veel passagiers daar lak aan hebben óf gewoonweg niet beseffen dat apparaten in hun handbagage zijn ingeschakeld.

vliegtuigmodus

Photo by Javier Cañada on Unsplash

Wél vliegtuigmodus, géén bluetooth

Luchtvaartmaatschappijen mogen het beleid rondom elektronische apparaten zelf bepalen en die regels bij alle maatschappijen komen eigenlijk hierop neer: apparaten mogen aanblijven, maar vanwege de elektromagnetische straling moet de vliegtuigmodus aan en mogen bluetooth hoofdtelefoons niet worden gebruikt. Laptops moeten opgeborgen zijn tijdens het opstijgen en landen. Ze kunnen vliegtuigapparatuur beïnvloeden met straling, maar ook door de cabine vliegen als er iets misgaat.

straling van je mobiel

Photo by Leonel Fernandez on Unsplash

Beter dan vroeger

Gelukkig is de vliegtuigapparatuur tegenwoordig veel beter beschermd tegen straling dan vroeger. Ook hebben steeds meer vliegtuigen een ‘picocell’ aan boord: een zendmast die werkt via een satellietverbinding. Daardoor kunnen telefoons gemakkelijk verbinding maken met de zendmast, waardoor ze minder straling uitzenden. Door deze picocell is het tegenwoordig trouwens ook mogelijk te bellen tijdens de vlucht!

Eenmaal geland in het buitenland? Lees dan hier hoe mobiel bellen en internetten in het buitenland werkt.

Zet jij je elektronische apparaten altijd uit tijdens de vlucht?