Steeds meer Europese steden leggen massatoerisme aan banden

Redactie - 6 februari 2020

Steeds meer Europese steden leggen massatoerisme aan banden

Redactie - 6 februari 2020

Steeds meer Europese steden nemen maatregelen tegen massatoerisme. En dat terwijl het zo’n tien jaar geleden nog werd aangemoedigd door de steden en werd aangewakkerd door de forse toename van goedkope vluchten en online toeristenverhuur, via platforms als Airbnb.

In het afgelopen decennium is het aantal beschikbare low-cost vliegtuigstoelen in Europa jaarlijks met meer dan 10% gestegen. Bij Airbnb zijn de groeicijfers in vijf jaar tijd zelfs verdrievoudigd.

Zo ontvangen Amsterdam en Barcelona jaarlijks twintig of meer toeristen per inwoner. Voor mensen die in de steden wonen, is de maat vol: ze vragen de stadsbesturen steeds vaker om maatregelen en krijgen die ook. CNN zette een aantal van de maatregelen op rij, de vraag is alleen of ze echt werken.

Amsterdam en Barcelona

De gemeente Amsterdam zet vooral in op het weren van vervelende en overlastgevende toeristen en vraagt sinds het begin van het jaar meer toeristenbelasting. Vanaf 1 april worden rondleidingen op de Wallen volledig verboden. Ook wordt de stad zelf niet langer in het buitenland gepromoot.

Barcelona heeft het toerisme eind vorig jaar wel weer omarmd, na een harde aanpak die onder meer inhield dat toeristengroepen werden geweerd en illegaal verhuur aan banden werd gelegd. De Spaanse stad beseft dat er geen stoppen aan is, maar wil wel graag een ander soort toerisme: kwalitatief en duurzaam. Om Barcelona leefbaar te houden worden bijvoorbeeld extra bussen voor inwoners ingezet van en naar het strand.

Massatoerisme tegengaan in Dubrovnik

Venetië en Dubrovnik

Italië lijkt juist de oorlog te hebben verklaard aan het massatoerisme in Venetië. Naast een stadsbelasting wordt dit jaar ook nog toegang gevraagd aan dagjesmensen. Op drukke dagen verdubbelt de prijs. De bedoeling is dat het entreegeld naar de inwoners vloeit. Zij hoeven dan bijvoorbeeld minder belasting te betalen voor het ophalen van huisvuil.

Ook Dubrovnik rekent af met massatoerisme. 80% van de souvenirkraampjes is al gesloten en het aantal cruiseschepen is beperkt tot twee per dag. Eerder mochten in de Kroatische stad al geen nieuwe toeristenrestaurants meer worden geopend.

Bron: ANP