Parkeren in Düsseldorf: parkeergarage of op straat?

Redactie - 10 maart 2020

Parkeren in Düsseldorf: parkeergarage of op straat?

Redactie - 10 maart 2020

Een paar dagen of een weekendje Düsseldorf is zo geboekt. Er is genoeg te doen in deze Duitse stad. Het is een walhalla voor shopliefhebbers. Heb je meer interesse in cultuur? Ook dan is Düsseldorf the place to be. Hup in de auto dus, of in de trein of het vliegtuig. Boek een hotel, zoals het InterContinental en geniet. Een ding wil je dan nog weten: waar kun je je auto parkeren?

Skyline Dusseldorf
Parkeren op straat

Je kunt proberen langs de weg te parkeren, maar een plaatsje vinden zal niet gemakkelijk zijn, zeker niet in het centrum. Vaak kom je uiteindelijk uit in een van de woonwijken. Gratis is het zeker niet en je mag alleen parkeren op openbare straten in het centrum van Düsseldorf op parkeerplaatsen met parkeermeters of een ticket automaat.

Wat je moet betalen voor parkeren op straat hangt af van de zone waar je je auto neerzet.

  • De duurste zone is Zone I, in het centrum van de stad. De begrenzing is de Rijn, de Hofgarten, de Kölner Strasse, het station en de Graf-Adolf-Strasse.
  • Zone II ligt daarbuiten en wordt begrenst door B7, de B8 en in het zuiden door het lijn S28 van de S-Bahn. Ook de haven, Niederkassel en Oberkassel vallen in deze zone.
  • Zone III ligt daar weer buiten, maar is te ver weg van het centrum om interessant te zijn als parkeerplaats.

Parkeren Dusseldorf
Parkeren in de parkeergarages

Düsseldorf heeft ruim veertig grote parkeergarages, waarvan een behoorlijk aantal in het centrum en het is vaak goedkoper om daar een plekje te vinden. Maar hoe weet je of er nog plek is? Daarvoor gebruik je in Düsseldorf het Parkleitsystem.
De elektronische borden van dit parkeersysteem staan langs de weg en laten zien hoeveel parkeerplaatsen er nog beschikbaar zijn. De borden geven de parkeeropties aan per zone en in die betreffende zone welke parkeergarage(s) nog een plekje hebben.
De zones zijn overigens andere zones dan de tariefzones voor het aan de straat parkeren. Het Parkleitsystem maakt gebruik van kleurtjes. De zones zijn Altstadt; Schadowstrasse, Kö (Konigsallee), Hauptbahnhof, Friedrichstadt, Nordstrasse en MedienHafen.
In veel parkeergarage zijn ook oplaadzones voor elektrische auto’s.

Dusseldorf-Konigsallee-Parkeren
Waar wil je zijn?

Altstadt
De meeste mensen gaan naar de Altstadt. Hier vind je de meeste toeristische attracties, kerken  en musea, zoals de Lambertuskerk en het Scheepvaartmuseum. In de Altstadt vind je ook hotel Favor.

Schadowstrasse
Dit gebied ligt ten zuiden van de Hofgarten en is, samen met de Königsallee, het al genoemde shoppingwalhalla.

Kö (Königsallee)
Voor exclusief shoppen moet je echt naar de Königsallee, (Kö). Hier zijn de winkels  duurder, en het parkeren in de parkeergarages ook. Hotel Breidenbacher Hof ligt vlakbij de Kö.

Hauptbahnhof
Goedkoper parkeren kan in een van de parkeergarages rond het Hauptbahnhof. Van daaruit kun je lopen of het openbaar vervoer nemen naar de Altstadt. Een goed hotel vlakbij het Hauptbahnhof is Hotel Lindenhof.

Nordstrasse
Ook goedkoop parkeren kun je ten noorden van het centrum in de zone Nordstrasse. Het is ruim een kwarier lopen naar de Altstadt..

Friedrichstadt
De Alstadt is wat minder gemakkelijk te bereiken vanuit Friedrichstadt, ten zuiden van het centrum.

MedienHafen
Wil je struinen langs de Rijn? Dan moet je je auto neerzetten in MedienHafen en via de promenade naar de Altstadt lopen.

Milieusticker

In de hele binnenstad van Düsseldorf moet je, net als voor veel andere grote steden in Duitsland, een groene milieusticker hebben voor je auto. Je kunt die vooraf kopen bij de ANWB of over de grens met Duitsland bij sommige grotere tankstations.  Ga je toch zonder sticker of met een andere kleur de stad in, dan is de kans op een boete groot.

Lopen langs de Rijn
Parkeren buiten de binnenstad

Geen sticker of niet de juiste kleur? Of wil je gewoon liever gratis parkeren, dan kun je terecht bij de P+R-terreinen bij de stations van de Stadtbahn of S-Bahn.

Tip: Als je aan de Rijnoever parkeert dan betaal je (tarief van dit moment), slechts € 1,50 per uur en € 8 voor een hele dag. De binnenstad ligt op tien minuten lopen, dus dit is zeker de moeite waard.

Parkeren bij het vliegveld van Düsseldorf

Het vliegveld van Düsseldorf ligt net te ver buiten de stad om hier te parkeren voor een dagje centrum. Wil je toch je auto hier kwijt dan zijn er parkeergarages en parkeerterreinen genoeg. Vooraf reserveren is handig en scheelt in het parkeertarief.