Oudste kleurenbeelden Elfstedentocht én voorspelling 2020

Redactie - 12 februari 2020

Oudste kleurenbeelden Elfstedentocht én voorspelling 2020

Redactie - 12 februari 2020

Dagjesmensen hoeven ook deze winter waarschijnlijk niet meer te hopen op een retourtje Friesland om daar de Elfstedentocht live mee te maken. Weerbureau Weeronline verwacht dat ook dit jaar de tocht der tochten niet gehouden zal kunnen worden.

De Elfstedentocht kan pas doorgaan op het moment dat er op de hele route minimaal vijftien centimeter dik ijs ligt. Gezien de voorspellingen kunnen we dit jaar zelfs niet schaatsen op een ondergelopen weiland. De Elfstedentocht zit er niet in.

De laatste Elfstedentocht is 23 jaar geleden voor het laatst georganiseerd. Op 4 januari 1997 werd daarvoor het startschot in Leeuwarden gegeven. Uiteindelijk kwamen Henk Angenent bij de mannen en Klasina Seinstra bij de vrouwen als eerste over de finish. Voor die tocht was er een gat van elf jaar zonder Elfstedentocht.

Schaatsfans kunnen natuurlijk altijd nog virtueel (terug)reizen naar Friesland om de Elfstedentocht te aanschouwen. Op internet circuleren talloze beelden van de tocht der tochten. Deze week werd er bovendien nieuw filmmateriaal ontdekt van de Elfstedentochten van 1954 en 1956. Het gaat om twee kleurenfilmpjes die gemaakt zijn door Sjoerd Steensma uit Leeuwarden. Die opnames zijn voor zover bekend de oudste kleurenbeelden van de Elfstedentocht.

Alternatieven

Bovendien zijn er gelukkig wel wat alternatieven voor de beroemde schaatstocht. Zo is er de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk en wordt dit jaar ook weer de Elfstedenzwemtocht georganiseerd. Vorig jaar zwom olympisch kampioen Maarten van der Weijden die tocht helemaal uit, dit jaar fungeert hij als coach van het evenement waarbij deze keer BN’ers elkaar afwisselen in de 200 lange kilometer zwemtocht.

Op pinkstermaandag doen ongeveer 15.000 deelnemers mee aan de Fietselfstedentocht. De route van deze 235 kilometer lange tocht start en finisht in Bolsward en trekt jaarlijks duizenden dagjesmensen.

Bron: ANP

Kleurenbeelden Elfstedentocht: Fries Filmarchief