Originele kerstmarkten in Nederland die je niet wilt missen

Redactie - 12 november 2018

Originele kerstmarkten in Nederland die je niet wilt missen

Redactie - 12 november 2018

De standaard kerstmarkt kennen we nu wel, maar Leiden, Valkenburg, Heemskerk en Deventer – om een paar voorbeelden te noemen – maken er dit jaar iets extra bijzonders van. Van drijvende kerstmarkt tot kerstmarkt in een grot; over deze originele kerstmarkten in Nederland wil je dit jaar geheid slenteren met een kop glühwein of warme chocomelk in je hand.

Kerstmarkt Leiden – op het water

Origineel is ‘ie zeker; een kerstmarkt op het water van de Nieuwe Rijn. De enige drijvende kerstmarkt van Nederland. Je vindt er maar liefst zeventig chalets met winters lekkers en de leukste kerstcadeaus. Ideaal voor een romantische wandeling over de kade met je liefde of het gezin.

Maak er een compleet kerstvakantie-uitje van en stap aan boord van een boot voor een rondvaart vanuit de insteekhaven. Zo zie je weer een hele andere kant van het mooie Leiden. Uitgevaren? Dan kun je altijd nog even terug de kade op voor de nostalgische kermis. Doe jezelf een plezier en boek een overnachting in de Zuid-Hollandse stad. Bijvoorbeeld bij het prijswinnende Bed and Breakfast Het Vogelhuis of het Van der Valk Hotel Leiden. Dan kun je pas echt zorgeloos genieten van alle winterpret en de nodige glühweintjes.

Wanneer? Van vrijdag 14 tot en met woensdag 26 december 2018.

Kerstmarkt Valkenburg – in een grot

De kerstmarkt van Valkenburg is niet alleen op eigen bodem een favoriet, hij is bekend over de hele wereld. Hoe kan het ook anders met een complete kerstmarkt onder de grond. De hele stad is omgetoverd tot een prachtig kerstparadijs, inclusief de beroemde grotten onder de stad. Er vinden kerstmarkten plaats in de Gemeentegrot en de Fluweelengrot. En ben je nou een fervent kerstdorpenfan, dan vind je de miniatuur-kerstwereld in het MergelRijk vast helemaal leuk!

Nog even over die grotten-kerstmarkt … De markt in de Gemeentegrot – onderaan de bekende Cauberg – is de oudste, grootste en meest bezochte ondergrondse kerstmarkt van Europa. En mocht je nou niet meer kunnen wachten, heb jij even geluk! Hij gaat volgende week al open.

Wanneer? Van vrijdag 16 november tot en met zondag 23 december 2018.

Kerstmarkt Deventer – Dickens Festijn

Rond de kerstperiode komen de personages van de beroemde schrijver Charles Dickens weer tot leven. En niet alleen Scrooge. Het derde weekend van december verandert Deventer in een 19-eeuws plaatsje uit de Dickens-boeken vol bijzondere figuren. Zing kerstliedjes mee op het plein, luister naar spannende verhalen en slenter over de kerstmarkt in de Grote- of Lebuinuskerk (lekker warm). Opwarmen kan trouwens ook heel fijn op de verwarmde terrassen. Wel zo gezellig!

Je kunt het festival op via de Keizerstraat ter hoogte van de schouwburg. Entree is drie euro en houd wel rekening met eventuele wachttijd. Scoor dus alvast wat lekkers – gepofte kastanjes of een warme choco – voordat je in de rij aansluit.

Wanneer? Zaterdag 15 en zondag 16 december.

Kerstmarkt Heemskerk – in een kasteel

De Castle Christmas Fair vindt plaats in en rondom een eeuwenoud slot; Slot Assumburg in Heemskerk. Eigenlijk zou iedere kerstmarkt georganiseerd moeten worden in een kasteel. Vind je niet? Plus tien punten voor de sprookjesachtige sfeer! Je hebt slechts vier dagen om van deze kerst- en lifestyle fair te genieten, dus wees er snel bij. Er zijn live optreden, hapjes, drankjes en ruim 150 sfeervolle in- en outdoorstands met genoeg inspiratie voor de leukste kerstcadeautjes.

Wanneer? Donderdag 29 november tot en met zondag 2 december.

Posted by Zweedse Kerstmarkt on Saturday, September 22, 2018

Scandinavische kerstsfeer

De Kerstman woont immers in Scandinavië, dus het zal je niet verbazen dat er tal van Scandinavische kerstmarkten zijn. Ook in Nederland! De Noorse, Deense, Zweedse en Finse kerstmarkten worden in december georganiseerd door de Scandinavische kerken.

Een van die Scandinavische kerstmarkten is bijvoorbeeld de Noorse kerstmarkt in Rotterdam (8-11 december) of de Scandinavische kerstmarkt in Amsterdam (7-8 december). In hetzelfde weekend vind je ook een Zweedse kerstmarkt in Groningen. Wat je er tegenkomt? Van sieraden van elandkeutels tot Scandinavische lekkernijen zoals smørbrød. Weer eens wat anders dan chalets en gemberkoek (lebkuchen).

Wat is jouw favoriete originele kerstmarkt in Nederland? Deel je favoriet in een reactie.