Onthuld! 5x mythes over airmarshals

Redactie - 24 september 2018

Onthuld! 5x mythes over airmarshals

Redactie - 24 september 2018

Veiligheid aan boord is het allerbelangrijkste. Air marshals leveren hier een belangrijke bijdrage aan. Er gaan de wildste verhalen rond over deze FAM’s. Wij zochten uit wat er echt waar is!

Air Marshal Verenigde staten

Beeld: Unsplash | Roman Koester

Federal Air Marshals (FAM’s) worden al sinds 1962 ingezet in de Amerikaanse luchtvaartbeveiliging. Maar sinds de aanslagen op 9 september 2001 zijn ze een stuk bekender geworden. De FAM’s zijn nu onderdeel van de Transportation Security Administration (TSA). Ook al kennen veel meer mensen de air marshals nu, zeker niet alles wat je over ze denkt te weten is waar.

Mythes air marshals

Beeld: Unsplash | Douglas O

Mythe 1: De FAM’s handhaven de wet

Dit is een lastige. Volgens de nationaal president van de Air Marshal Association is de Federal Air Marshal Service (FAMS) een wethandhavingsinstantie. Ook worden de air marshals betaald als wetshandhavers.

Anderen zeggen dat de bevoegdheden van deze stoere mannen en vrouwen juist beperkt zijn. Clay Biles is een voormalig FAM en schreef een boek over zijn werk. Hij zeg: ‘Het werk van een FAM is niets anders dan staren naar een cockpitdeur.’ Volgens hem grijpen de marshals alleen in om de controle over te nemen bij een vliegtuigkaping.  En dat gebeurt, gelukkig, niet zo vaak. 

Beeld: Unsplash | Marten Bjork

Mythe 2: FAM’s krijgen constant veiligheids-updates

Het lijkt logisch dat FAM’s continu op de hoogte worden gehouden over mogelijke bedreigingen. In de praktijk valt dit tegen.

Michael D. Pascarella, Asst. Toezichthouder Air Marshal in Charge bij het Public Affairs Office van de TSA, vertelt: ‘Vliegende FAM’s ontvangen geen geheime rapporten over hun vlucht. In plaats daarvan vertrouwen ze op openbare en algemene briefings van verschillende instanties.

Mythes FAM

Beeld: Unsplash | Lucia Otero

Mythe 3: FAM’s grijpen in bij elk incident

Dit klopt helemaal niet. Er zijn zelf schietpartijen op vliegvelden geweest waar de FAM’s niet ingrepen, ook al stonden ze maar op honderd meter afstand. Incidenten op het vliegveld worden door de lokale politie en beveiliging aangepakt. Ook om de anonimiteit van de FAM’s te beschermen.

Ook in de lucht zal een air marshal alleen in actie komen als het vliegtuigpersoneel de situatie niet aankan.

Mythes FAM

Beeld: Unsplash | Florian van Duyn

Mythe 4: FAM’s werken op heel veel vluchten

Als je nu al zin hebt om de FAM op jouw volgende vlucht op te sporen… Bespaar je de moeite. Alleen al in de Verenigde Staten zijn er ongeveer 30.000 commerciële vluchten per dag. Exacte cijfers zijn geheim, maar de schatting is dat er zo’n 3300 FAM’s werkzaam zijn. En daarvan werkt een groot deel ook nog eens op de grond. Op welke vlucht een air marshal wordt ingezet, wordt bepaald door een computerprogramma. Deze berekent onder andere de kans op een dreiging.

Waarschijnlijk is op slechts een half procent van de vluchten in de V.S. een marshal aan het werk.

mythes air marshals

Beeld: Unsplash | Bambi Corro

Mythe 5: FAM’s reizen incognito

Je bent zeker niet de eerste die denkt dat een air marshal vast vermomd aan boord zit. Maar ook dit klopt niet.

Het vliegtuigpersoneel is op de hoogte van de identiteit van de FAM. En voor de oplettende vakantieganger is een air marshal ook niet moeilijk te herkennen. Zie je bijvoorbeeld een man in zeer goede conditie, een militair kapsel en oplettende blik in de eerste klasse zitten? Zou er zomaar één kunnen zijn!

De TSA ziet de herkenbaarheid van de air marshals juist als een voordeel. Wanneer passagiers zien dat er FAM aan boord is, voelen ze zich een stuk veiliger.

Enig idee of jij wel eens aan boord hebt gezeten met een air marshal? Deel je verhaal in de reacties!

Bron: eu.usatoday.com