Ontdek de andere highlights van Andalusië

Redactie - 8 maart 2021

Ontdek de andere highlights van Andalusië

Redactie - 8 maart 2021

Prachtige dorpen en steden, mooie natuur, bergen en stranden. En dan ook nog eens lekker eten en drinken. Je kunt je hart ophalen in het Spaanse Andalusië. De regio is niet zonder reden een favoriete vakantiebestemming en we hebben er op Zoover ook al heel wat over geschreven. Maar naast de bekende hoogtepunten zijn er ook veel andere highlights van Andalusië te ontdekken.

Bijzondere steden en dorpen

Je moet zeker een bezoek brengen aan de steden Úbeda en Baeza in de provincie Jaén in het noorden van Andalusië. Net als in de bekendere steden van Andalusië vind je hier schitterende gebouwen, kathedralen en paleizen. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze renaissancesteden uitgeroepen zijn tot Werelderfgoed van Unesco.

Een andere stad met een historisch verleden is Jaén, de gelijknamige hoofdstad van de provincie. In de kathedraal wordt de El Santo Rostro bewaard, het doek waarmee de heilige Veronika het gezicht van Christus afgeveegd zou hebben. Geloof het of niet, indrukwekkend is het. Net zoals het verblijf in Hotel Parador de Jaén-Castillo de Santa Catalina, hoog gelegen op een burchtheuvel en met geweldig uitzicht over de stad.

Guadix ligt zo’n 50 kilometer ten noordoosten van Granada en staat bekend als een van de oudste nederzettingen in Spanje. Maar er is nog een reden om in Guadix te gaan kijken: de grotwoningen in de wijk Casas Cuevas. Er zijn er maar liefst zo’n tweehonderd, sommige zelfs met twee verdiepingen.

De wereld ontdekken doe je vanuit Huelva Stad. Althans, dat deed Columbus in 1492 toen hij, volgens de overlevering, vanuit Huelva uitvoer om Indië in kaart te gaan brengen. Kies je hotel in Huelva en neem een kijkje in de kloosters Santa Clara en San Francisco.

Een andere leuke stad om te bezoeken is Vejer de la Frontera. Deze stad heeft de typerende Andalusische uitstraling met witte gebouwen. Wandel door de kleine pittoreske straatjes en ontdek de leukste lokale winkels en restaurantjes. Vejer de la Frontera is hoog gelegen waardoor je op veel plekken een mooi uitzicht over de omgeving hebt. Voor de avonturiers onder ons kan je hier ook gaan paragliden!

Vejer de la Frontera

Vejer de La Frontera

De prachtige natuur

In de provincie Jaén ligt het Parque Natural Sierra de Cazorla, Segura y las Villas, het grootste beschermde natuurgebied van Spanje. Ben je een liefhebber van olijfolie? Dan moet je hier naartoe: in deze streek wordt een vijfde van de totale wereldproductie aan olijfolie verbouwd. Je kunt ze niet zelf tellen, maar naar verluid staan er in dit gebied meer dan zestig miljoen olijfbomen. Er zijn verschillende plekken waar je kunt zien (en proeven) hoe de olijfolie wordt geproduceerd en verwerkt. Ook liggen er in dit gebied tal van wijngaarden waar je in de bodegas kan genieten van een heerlijk glaasje wijn. Het zal je opvallen dat een goed glas wijn in deze regio ontzettend betaalbaar is, dit is zeker ook een van de highlights van Andalusië.

Ga je voor goud dan kun je dat delven in een oude mijnschacht in Natuurpark Cabo de Gata, het grootste beschermde kustgebied in het zuidoosten van Andalusië.

Vogels, wilde zwijnen en moeflons spotten? Dan mag je natuurgebied La Doñana, een nationaal park  aan de monding van de Guadalquivir, niet overslaan. Hier kun je trouwens met Pinksteren ook de jaarlijkse bedevaart meemaken ter ere van de maagd van El Rocío. De bedevaart begint in Sanlúcar de Barrameda om via het park te eindigen in El Rocío. Al met al duurt deze tocht met klassieke huifkarren en een kleurrijk uitgedost gezelschap drie dagen. En elke avond is er wel een feestje.

Een andere highlight in Andalusië die niet zo bekend is bij het breder publiek is het walvissen en dolfijnen spotten in Tarifa. Tijdens de tocht heb je namelijk zelfs de kans om orka’s te spotten. Vooral tussen juli tot en met begin september heb je een goede kans om orka’s te zien. Vrijwel altijd worden er dolfijnen of andere walvisachtige gespot.

orka´s spotten in Tarifa

Orka’s spotten in Tarifa

Ontdek de laatste woestijn in Europa

Het laatste stukje woestijn van Europa vind je bij Tabernas op een kleine 40 kilometer ten noorden van Almería. Je waant je hier in het wilde westen en dat klopt bijna letterlijk. Er zijn in dit stukje natuur een aantal bekende westerns opgenomen, zoals Lawrence of Arabia, The Good, The Bad and The Ugly en een Fistful of Dollars met Clint Eastwood.

Bijzondere stranden

Wie kent het niet: de Costa del Sol met badplaatsen als Marbella en Torremolinos. Je zou bijna denken dat de hele kustlijst van Andalusië wordt ingenomen door deze grote toeristische steden met hoogbouw langs de boulevards. Toch zijn er nog ‘andere strandhighlights’ zoals de Costa de la Luz. De Costa de la Luz loopt van Tarifa in het zuid oosten van Spanje tot in het westen met de grens van Portugal. Net even iets minder druk, maar met hetzelfde lekkere klimaat en mooie dorpen waar je nog steeds de Moorse invloed kunt zien. En met geweldige hotels, zoals het Hotel Riu Nautilus dat van Piet en Marjan een dikke tien krijgt: ‘Geweldig service gericht hotel, waar we al jaren komen! Voor ons altijd weer thuis komen! Al het personeel een dikke 10.’

De Costa de la Luz is ook een geliefde regio onder de Spanjaarden zelf. Die vieren graag vakantie in bijvoorbeeld Conil de La Frontera en Novo Sancti Petri. Rondom deze badplaatsen liggen tal van prachtige stranden. In dit gebied is het zeker een aanrader om een auto te huren en de mooiste plekjes te ontdekken. Bezoek het languitgestrekte strand van Zahara de los Atunes of ga surfen in El Palmar. Daarbij is meer dan genoeg keuze aan mooie accommodaties. Wat dacht je bijvoorbeeld van Hotel Royal Hideaway Sancti Petri of Hotel Fuerte Conil?

strand tarifa

Bolonia Beach in Tarifa

Het eten in Andalusië

Nog een van de highlights in Andalusië is het heerlijke en betaalbare eten. Deze regio staat bekend om de smakelijke tapas en de lekkere wijnen. Ook geniet je in Andalusië van heerlijke, verse tonijn. Deze wordt gevangen in de Straat van Gibraltar en zal je veel terugzien op de menukaarten. Het leuke aan deze regio is dat je in de kleine dorpjes kunt genieten van traditionele tapas maar bijvoorbeeld aan de stranden lekker kunt relaxen met een gin tonic in een chiringuito. Dit zijn strandtentjes waar je veelal met je voetjes in het zand heerlijk kunt eten. Dankzij de ligging aan zee zijn visgerechten erg populair.

Daarbij is het vooral buiten de toeristische gebieden normaal dat je een klein gerechtje bij je drankje krijgt. Eén ding is zeker, het heerlijke eten is absoluut een van de highlights tijdens je vakantie in Andalusië.

Restaurantje in Vejer de la Frontera

Barretjes in Vejer de La Frontera

Boek je vakantie naar Andalusië

Met deze prachtige highlights ga je een heerlijke vakantie tegemoet. Van de drukkere badplaatsen aan de Costa del Sol tot de pittoreske badplaatsen aan de Costa de la Luz, Andalusië heeft een hoop te bieden. Daarbij zitten liefhebbers van zowel cultuur, natuur, gastronomie en strand helemaal goed in deze mooie regio. Boek je vakantie en ontdek de prachtige highlights van Andalusië.

Accommodaties in Andalusië
Bekijk alle accommodaties in Andalusië

Van campings aan het strand tot charmante vakantiehuisjes en luxe resorts, in Andalusië is er voor iedereen een prachtige accommodatie te vinden.

Bekijk alle accommodaties in Andalusië