Ben je op zoek naar een origineel én nog relatief onontdekte vakantiebestemming van Italië? Denk dan eens aan de verrassend veelzijdige regio Calabrië! In de punt van de Italiaanse laars vind je naast mooie stranden en bruisende steden óók geweldige pittoreske plekjes. Wij stellen tien dorpen in Calabrië aan je voor. Welke wil jij ontdekken?

Traditioneel vissersdorpje: Scilla

Op zoek naar een authentiek dorpje dat de karakteristiek sfeer van de regio ademt? Authentieker dan Scilla ga je ze waarschijnlijk niet vinden. Het bijzondere aan het oude stadscentrum Chianalea di Scilla is dat nagenoeg alle huizen vlak bij zee staan. Hierdoor kunnen vissers vanuit hun achterdeur praktisch de boot instappen om de catch of the day te vangen. Het dorp wordt hierdoor soms ook Klein-Venetië genoemd.

Historie aan de kust in Tropea

En hoe mooi is het als je historische bezienswaardigheden kunt combineren met een bezoek aan het strand? Verken het sfeervolle Tropea en ontdek kleine kerken, kastelen en oude ruïnes. Hier wil je niet meer weg! Gelukkig hoeft dat ook niet, want een of meer overnachtingen bij Hotel Labranda Rocca Nettuno zijn eenvoudig geboekt. Familie van Dooren is enthousiast: ‘Prettig hotel met een mooie ligging. Supervriendelijk personeel.’

Middeleeuwse geschiedenis in Gerace

Gerace is een middeleeuws dorpje en gebouwd tegen een bergrand. Lopend door Gerace lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Je kunt hier heerlijk verdwalen in de kleine steegjes waarbij je telkens weer op bijzondere historische bouwwerken stuit. Een van de meest indrukwekkende is de statige kathedraal.

Capo Rizzuto

Capo Rizzuto is misschien wel een van de meest bijzondere dorpen in Calabrië en een absolute must see. Dat heeft alles te maken met de unieke hoofdattractie: kasteel Le Castella. Het middeleeuwse bouwwerk ligt in zee en is alleen door een smalle strook land met het vasteland verbonden. Vanaf het iconische fort heb je prachtig uitzicht over de Ionische Zee en de omliggende natuur.

Pittoresk Pentedattilo

Op zoek naar échte rust in een bijzonder omgeving? Geef dan het pittoreske Pentedattilo een kans. Het middeleeuwse dorpje is tegen de berg Monte Cavalario aangebouwd en biedt prachtige vergezichten. Er hangt hier een bijzondere sfeer vanwege de aardbevingen van enkele decennia geleden. Daardoor vertrok het merendeel van de inwoners. De laatste jaren werd er hard gewerkt om het toerisme een impuls te geven en het dorp weer tot leven te brengen. Ervaar het zelf!

Ervaar de stilte in Stilo

Het historische centrum is echt middeleeuws en omringd door stadsmuren. Je vindt er heel veel kerkjes. Wat je absoluut niet over wilt slaan? Dat is een bezoek aan Stilo is La Cattolica. Dit bijzondere bouwwerk is een van de mooiste nog intact gebleven voorbeelden van Byzantijnse architectuur in Zuid-Italië. Het ruim duizend jaar oude kasteel verkeert nog altijd in zeer goede staat.

Borgia

Geïnteresseerd in de oudheid en opgravingen? Breng dan een bezoekje aan het archeologische park van Scolacium in Borgia, net ten zuiden van de provincie Catanzaro, in Calabrië. Behalve de resten van de oude bouwwerken uit de Grieks-Romeinse en Normandische tijd, kun je er ook opgegraven keramiek en standbeelden bekijken.

Corigliano Calabro

Het kasteel van Corigliano Calabro komt met regelmaat voor in lijstjes van mooiste kastelen van Italië. Overal waar je kijkt word je weer verrast door nieuwe details die je meenemen naar vroeger tijden. Alsof je niet alleen een reis door een stukje onontdekt Italië maakt, maar ook een reis in het verleden! Verblijven doe je in een hotel of op een sfeervolle camping zoals Camping Villaggio Thurium.

Pizzo

Pizzo is een authentiek dorpje en een van de grotere plaatsen van Calabrië. Ook al komt het toerisme hier in rap tempo op, het voelt nog altijd als een typisch vissersdorpje. Wandel door de smalle en oude straten totdat je op het gezellige dorpsplein uitkomt. Tijd voor een terras! Hier kun je moeiteloos enkele dagen doorbrengen.

Ontdek Pizzo in stijl met een verblijf bij Hotel Garden Resort Calabria. Dit groots opgezette complex bevat meerdere zwembaden, een spa en tal van sfeervolle loungehoekjes. Familie Bekkers: ‘Wij hebben een heerlijke vakantie gehad. Het is een fijn complex met een fantastisch animatie team.’

Nicotera

Het lieflijke plaatsje Nicotera ligt net als Pizzo aan wat ze in Calabrië de Godenkust noemen. Je vindt hier schitterende baaien en hoger gelegen delen, waar je na een korte klim een prachtig uitzicht hebt over de ruige kliffen en rotsen. Met ruim 6000 inwoners is het een van de grotere dorpen in de regio, dus er is altijd wel iets te doen. Strijk dan ook zeker neer op een lokaal terras of restaurant.

Volg Zoover ook op Instagram voor de mooiste vakantiefoto's en leukste winacties!  

Uitgelichte berichten

Robin

Redacteur

14 augustus - 2019

Reacties