Om deze reden zijn vliegtuigraampjes rond

Redactie - 24 december 2018

Om deze reden zijn vliegtuigraampjes rond

Redactie - 24 december 2018

Iedereen die weleens met het vliegtuig op vakantie is geweest, valt het op dat vliegtuigraampjes zonder uitzondering rond of ovaal zijn. Dit is niet alleen omdat het er mooi uitziet, maar heeft vooral te maken met veiligheid. Hoe dat precies zit? Lees snel verder!

Beeld: Unsplash – Tim Gouw

Vierkante vliegtuigraampjes

We beginnen met een stukje geschiedenis. Hoewel je het je wellicht moeilijk kunt voorstellen, waren vliegtuigraampjes een aantal decennia geleden toch echt vierkant. Totdat in de jaren ’50 een aantal tragische ongevallen kort na elkaar plaatsvond. Het vermoeden ontstond dat dit te maken zou hebben met het ontwerp van de ramen. Na enig onderzoek bleek er inderdaad een duidelijk verband te zijn. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt in de lucht!

Beeld: Unsplash – Leif Inge Fosen

Reden van de ongevallen

Een ietwat technisch verhaal, maar in het kort komt het hierop neer: vierkante ramen in een vliegtuig in combinatie met verhoogde druk zijn gevoeliger voor scheuren. Dit komt vooral doordat alle kracht op de hoeken van negentig graden komt te staan, waardoor deze kunnen barsten. Ronde vormen verdelen de druk gelijkmatiger over het hele raam, waardoor deze veel beter te controleren is. Je kunt er dus rustig met een kussentje tegenaan leunen tijdens je vliegvakantie naar Thailand, met het vooruitzicht op een accommodatie zoals Hotel Prince Palace.

Beeld: Unsplash – Jason Leung

Meer druk op de ramen

Waarom komt er überhaupt meer druk op de ramen te staan? Als een vliegtuig stijgt, dan zakt de druk aan de buitenzijde van het vliegtuig en wordt deze van binnen verhoogd. Wanneer dit verschil op grote hoogte flink is toegenomen, komt er flinke druk op het toestel te staan. Op het gebied van veiligheid is dit volledig dichtgetimmerd, waarbij een hoofdrol is weggelegd voor de ronde vliegtuigramen.

Met de kennis van nu

Ingenieurs van vroeger beschikten wel over deze kennis, maar het verband was simpelweg nooit eerder gelegd. Vliegen was toen zelf één groot nieuw gebeuren. Laat staan het in kaart brengen van de effecten van vele duizenden vlieguren met een toestel en wat dat doet met de druk die hierbij vrijkomt. Nu weten ze dus dat ronde vliegtuigraampjes hét verschil kunnen maken tussen een ontspannen vlucht en een potentieel gevaarlijke situatie. Nu ga je toch een stuk lekkerder op vakantie!

Wat valt jou op als je een vliegtuig eens goed bekijkt?