De zomer is inmiddels in volle gang. Dat betekent helaas wel dat jij waarschijnlijk de viering van San Juan hebt gemist: midzomernacht op z’n Spaans. Zet maar alvast in je agenda voor 2020, want deze magische nacht wil je echt niet missen! De beste plekken in Spanje om San Juan te vieren? Wij hebben ze voor je op een rij gezet.

San Juan vreugdevuur

Wat is Noche de San Juan?

Noche de San Juan is een Spaanse traditie om de zomer te verwelkomen met een uitbundig feest. De Spaanse midzomernacht wordt op bijna elke plek aan de Spaanse kust gevierd in de nacht van 23 op 24 juni. De nacht voor de geboorte van Johannes de Doper, oftewel: de heilige San Juan. Een feestelijke nacht aan het strand met vreugdevuren, vuurwerk en natuurlijk lekker eten en drinken. Kortom, een hoogtepunt tijdens je vakantie aan de Spaanse costa.

Rituelen tijdens Noche de San Juan

Noche de San Juan gaat in Spanje gepaard met rituelen, waarbij water en vuur centraal staan. Zo duiken de Spanjaarden na middernacht massaal de zee in, in de hoop dat ze een gezond jaar tegemoet gaan. Vergeet dus vooral je zwemkleding niet! Kijk er ook niet gek van op als je iemand over een van de vreugdevuren ziet springen: dit zuivert je volgens de traditie van het kwaad. En heb je nog een lang gekoesterde wens? Schrijf deze op een briefje en gooi het op het vuur om je wens uit te laten komen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Hannah Serrant 🍕 (@ladyhannahcake) op

San Juan in Alicante

Met stip op nummer één de beste plek om San Juan te vieren: Alicante! In deze stad aan de Costa Blanca is het zelfs een lokale feestdag, die op de lijst met immaterieel erfgoed van Spanje staat. Of beter gezegd: een feestwéék. Het zomerfeest wordt dagen lang groots gevierd met vele activiteiten. Van spetterende vuurwerkshows tot optochten met fantastische praalwagens en de verbranding van grote papier-maché poppen.Vergelijkbaar met de Fallas feesten in Valencia.

Volgend jaar wordt Hogueras de San Juan gevierd van 19 t/m 24 juni 2020. Wil je dit feestje niet missen? Wees dan op tijd met het boeken van een hotel in Alicante. Lekker slapen doe je bij Hotel Eurostars Lucentum. Volgens reviewer Bert in één woord: klasse. ‘Goed gelegen voor een citytrip in de nabijheid van bars en restaurantjes. Zeker aan te bevelen.’

San Juan in Valencia

Ook in Valencia zit de feeststemming er goed in tijdens San Juan en worden er volop vreugdevuren gestookt op de stranden. Klokslag twaalf uur wordt het helemaal een dolle boel. In Valencia geloven ze namelijk dat het geluk brengt als je om middernacht twaalf keer over een golf springt. De populairste stranden om te eten, drinken, zingen en dansen zijn Playa Las Arenas, Playa Malvarosa en Playa Patacona.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Alex Gomez Galvez (@alexanderg2) op

San Juan in Málaga

In Málaga lijkt het tijdens San Juan of de hele stad is leeggelopen naar het Malagueta strand. Op het stadsstrand kun je tussen de andere feestgangers swingen op de zomerse klanken van een nachtconcert. Lekker eten doe je bij de chiringuitos (strandbarretjes). Overal weet de overweldigende geur van gegrilde sardientjes je neus binnen te dringen. Uitgefeest? Duik dan je comfortabele bedje in bij Hotel Malaga Centro.

Anita

Redacteur

16 juli - 2019

Reacties