Nieuwe vorm van noorderlicht ontdekt in Finland

Redactie - 5 februari 2020

Nieuwe vorm van noorderlicht ontdekt in Finland

Redactie - 5 februari 2020

Wie een compleet nieuwe variant van het noorderlicht wil zien, kan in Finland zijn hart ophalen. Onderzoekers en amateurfotografen hebben een duinachtige vorm van het verschijnsel ontdekt. Het patroon heeft veel weg van de duinen die we kennen van het strand.

Noorderlicht Finland

Nieuwe variant van het noorderlicht ontdekt

Volgens de Universiteit van Helsinki was deze vorm tot nu toe volstrekt onbekend. De ‘duinen’ zijn bovendien ontdekt op een hoogte van 80 tot 120 kilometer in de zogenoemde ignorosfeer, zoals onderzoekers dat soms noemen, een omgeving waarvan weinig observaties zijn. De nieuwe bevindingen kwamen aan het licht toen geïnteresseerden vragen begonnen te stellen aan de onderzoekers over de fysica achter de lichten. Ze stuurden foto’s in waarop de duinvorm was te zien. Het noorderlicht ontstaat als elektrisch geladen deeltjes van de zonnewind de bovenste lagen van de atmosfeer van de aarde raken. Daar wekken ze vooral zuurstof- en stikstofmoleculen op om te gloeien.

Bron: ANP

Noorderlicht Finland

Noorderlicht spotten

De meeste Noorderlicht-toeristen in Finland wagen hun kans bij een van de meren, omdat je de reflectie van het licht daar goed kunt zien (en fotograferen). Omdat het hier zo dunbevolkt – er zijn in Finland meer rendieren dan mensen – is dit ook een goede hotspot. Een andere aanrader is het dorpje Luosto, dat bekend staat om het grote aantal Aurora Borealis-sightings maar ook zonder dat natuurwonder de moeite waard is. Met een vakantie naar Finland wil je natuurlijk ook het dansende noorderlicht zien. Het sprookjesachtige spektakel dat de lucht groen, wit en soms zelfs roze kleurt. Maar wat is de beste tijd en plek om dit te doen? Je leest er alles over in dit Zoover artikel over hoe je het magische noorderlicht in Fins Lapland kunt spotten.

Noorderlicht Finland

Overnachten in Finland

Ook het noorderlicht spotten? Boek dan een kamer in Hotel Pohtimo. Sebastiaan en Mariëlle zijn enthousiast over de accommodatie en beoordelen het hotel met een mooie 8. ‘Wij hebben hier een week ons “Arctic Adventure” gehad en dat is ons prima bevallen. Een mooi hotel, lekker afgelegen: precies zoals het hoort bij Lapland. Goede, ruime kamers. Ook de badkamer is netjes en lekker ruim met een droogkast voor je winterkleding.‘