Vakantiemonitor januari 2022: Nederlander boekt weer massaal vakantie

Redactie - 10 januari 2022

Vakantiemonitor januari 2022: Nederlander boekt weer massaal vakantie

Redactie - 10 januari 2022

De Nederlander boekt in januari weer massaal vakanties. Het aantal geboekte reizen is in de eerste week van januari 2022 verdrievoudigd ten opzichte van de hele maand januari in 2021. Spanje is daarbij verreweg het populairste vakantieland, gevolgd door zonnige landen als Turkije en Griekenland. Bij het zoeken naar vakanties kijken Nederlanders voor het eerst sinds de coronapandemie vaker naar Frankrijk dan naar een bestemming in eigen land.

Dat blijkt uit de Zoover Vakantiemonitor, waarin we het zoek- en boekgedrag van miljoenen bezoekers aan onze review- en boekingssite analyseren. Door de boosterprikken tegen Covid-19 en de geldteruggarantie van reisorganisaties hebben mensen er weer vertrouwen in om dit jaar op vakantie te gaan. Dat verklaart echter slechts voor een deel de huidige stormloop. ,,Mensen zijn er klaar mee en willen gewoon weer op vakantie, horen we veel van onze klanten”, zegt Lieneke Wijnia van Zoover. Het aantal boekingen in de eerste week van januari is drie keer zo groot als in heel januari 2021. Wijnia verwacht zelfs dat Zoover deze maand net zoveel of meer boekingen krijgt als voor de coronapandemie.

Volg de zon

De eerste geboekte vakanties voor dit jaar volgen letterlijk de zon. In januari en februari vertrekken mensen vooral naar Egypte, vanaf april naar Turkije en in de maanden daarna vooral naar Spanje en Griekenland. ,,We zien aan de boekingen dat mensen duidelijk de warmte opzoeken. Mensen hebben weer behoefte aan de zon”, zegt Wijnia.

Antalya, Turkije, Nederlander boekt weer

Een strand bij Antalya in Turkije

Reismarkt krabbelt op

Zoover biedt 15.000 pakketreizen aan van bijna alle reisaanbieders, waardoor we een duidelijke indicatie kunnen geven van het boekgedrag van vakantiegangers. Ook zoeken jaarlijks 30 miljoen bezoekers op onze website naar vakantiebestemmingen. We zien aan al onze data dat de reismarkt weer opkrabbelt en de Nederlander weer boekt, oriënteert en reviews achterlaat. In 2021 groeide het aantal reviews ten opzichte van 2020 met 15%. Voor de miljoenen mensen die zich op Zoover oriënteren was Nederland de afgelopen twee jaar verreweg de populairste vakantiebestemming. De regio’s Limburg, Overijssel, Gelderland en Zeeland stonden bovenaan in het zoekgedrag. Nu staat Frankrijk weer bovenaan met ruim 22% en is Nederland tweede met 18%. Daarna volgen Spanje (14%) en Italië (11%). Aan kop bij de regio’s staan zoals vroeger de Franse regio’s Rhône-Alpes, de Middellandse zee, de Provence en de Languedoc. Gelderland en Limburg volgen op plaats zes en acht. De beste beoordeelde bestemming in de Vakantiemonitor is Turkije met een 9.14, gevolgd door Portugal (8.84) en Italië (8.77). ,,In die landen worden vooral de zwembaden, service en hygiëne goed beoordeeld”, weet Wijnia.

Frankrijk, Rhône Alpen, Nederlander boekt weer

De natuur in de omgeving van Rhône-Alpes in Frankrijk

Trend meer luxe houdt aan

Het afgelopen jaar gaven Nederlanders meer uit aan hun vakantie. Die trend houdt ook in 2022 aan. Aan de ene kant werden vliegvakanties duurder , aan de andere kant boeken mensen luxere reizen, zoals all-inclusive. De gemiddelde reissom lag in januari 2021 op 1798 euro. Dit jaar is die alweer gestegen naar 2024 euro per geboekte vakantie. Een record. Wijnia: ,,Gemiddeld geven vakantiegangers dit jaar 13% meer uit dan vorig jaar.”